Skocz do zawartości
Bartolomius

Dla tych, którym coś piszczy w kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu mój komp niemiłosiernie piszczał, głównie na pulpicie w windzie. Po uruchomieniu jakiejś gry przeważnie robiło się cicho, ale nie zawsze. Szukałem na forach i wiele osób twierdzi, że piszczy zasilacz (najczęściej) albo mobo (ponoć zalewanie cewek klejem likwiduje problem :? ). Trochę mieszania sprzętem i wypadło mi na monitor - NEC MultiSync 75F, działam w 1024@85Hz. Zjechałem do 75Hz i pomogło. To tyle, może się komuś przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pol roku temu jechalem na Yakumo 15" 1024x768@85hz(bez OC :P) I tez mi kiedys zaczal piszczec, nie uwierzycie ale pomogla instalacja oryginalnych sterownikow pobanych z neta. Od tego czasu jestem ciekawy co daja sterowniki do monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem zasilacz Chief 360-302 DF i od tego piszczenia padł. Dziwne ze nie od żadnego podkręcania bo od czegoś zupełnie odwrotnego. Ściągnołem zegar z Athlona1700XP na 1100MHz bo służył praktycznie do ściągania filmów z netu. Wywalił mi bezpieczniki w chacie i przy ponownym włączeniu BUM!!!. Myśle ze moze to być związane z jakimiś zakłuceniami w sieci energetycznej bo podobny efekt miałem z ładowarką to komórki ( też zasilacz impulsowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś się dzieje z cewkami odchylania lub z powielaczem albo powielacz pada albo nie ma styku rozbierz go spróbuj wyczyścić wszystkie złaczki i porządnie je wcisnąć póżniej jak nie pomorze to jest grubsza sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk, grafika, plyta... inne zabawki

Odlacz zasilanie i tasme od dysku, stacji dyskietek i sprawdz

Jesli nadal cos piszczy, to wyciag sieciowke, dzwiekowke

Jesli nadal cos piszczy, to zmien grafike..

Jesli nadal cos piszczy, to juz tylko mobo...

Jesli chodzi ci o konkretne elementy, to chyba mosfety, ale poszukaj na forum.. bo juz podobne topiki byly przynajmniej 2.. dowiesz sie wiecej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie cewki i kondensatory. U mnie też jest ten problem (coś pomiędzy piskiem a szumem) ale nie przeszkadza mi to zbytnio. Linuksowcy już pracują nad tematem:

http://groups.google.pl/groups?start=25&hl...tor.toxcorp.com

W skrócie chcą napisać program który będzie grał muzyczkę na tych elementach ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to jest tylko kilkanaście minut po uruchomieniu kompa, być może wiatrak, ale wiatraki mam nowe wiatrak od proca: od lipca

wiatrak na karte: od września

2 w budzie: od 3 tyg.

więc one raczej nie są źródłem tego pisku

a jeśli mam cos otwarte i ten pisk się pojawia to jak zamknę to znika

a jak nic nie mam otwarte w windzie i pisk sie pojawi to właczam coś i znika :cry:

dziwne to

ogólnie mam trochę problemów z kompem, dosyć mała wydajność, częste zwiechy, i wydaje mi sie że to wszystko wina mojego Megabajta :(

a i jeszcze jedno pytanko

czy Chieftec 360W wystarczy do:

Athlon Barton 2,5Ghz

kilku wentyli jeszcze

512mb ramu a reszta jak w podpisie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Interesujący temat. Onegdaj próbowałem się dowiedzieć, dlaczego piszczy moja drukarka (HP5550) i poniosłem klęskę. Aczkolwiek podejrzewałem, że to była faza na obudowie kompa, przechodząca na masę w drukarce (no bo jak nie ma bolców, to wtyczkę można wetknąć na 2 sposoby :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi