Skocz do zawartości
Bartolomius

Dla tych, którym coś piszczy w kompie

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak: dzisiaj rano ze strychu wygrzebałem jakiś stary zakurzony komp(P3 550 mHz, Riva TNT 2, 64 MB ram) który nie posiadał CD-ROM-u i hdd. Najpierw zainstalowałem w nim jakiś sstary zasilacz(300 W) który służył mi za zapasowy na wypadek przepalenia się tego który posiadam obecnie. Później zainstalowałem CD-ROM. Hdd nie potrzebowałem ponieważ chciałem go uruchomić z live cd Slax-a. Sprawdziłem czy wszystko jest na swoim miejscu i wszystko było ok oprócz procka na którym nie było pasty termoprzewodzącej. No ale to wcale nie przeszkadzało ponieważ chciałem tylko sprawdzić czy komp chodzi. Więc podłączyłem go do prądu, podłączyłem monitor, klawiaturę i spróbowałem uruchomić. Udało się lecz niestety na monitorze się nic nie pokazało(oprócz NO SIGNAL) i do tego jeszcze głośnik PC zaczął piszczeć. Sprawdziłem cały sprzęt ale wszystko było dobrze. Próbowałem też resetować CMOS zworką na płycie głównej ale to i tak nic nie dało. Co może to powodować? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem czy wszystko jest na swoim miejscu i wszystko było ok oprócz procka na którym nie było pasty termoprzewodzącej. No ale to wcale nie przeszkadzało ponieważ chciałem tylko sprawdzić czy komp chodzi.

1500739[/snapback]

To w koncu przesmarowales tego proca??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głośnik PC zaczął piszczeć

1500739[/snapback]

Sprawdź czy masz bios Award'a, Ami czy jeszcze inny, zapamietaj ile krótkich i ile długich sygnałów wydaje z siebie głośnik i poszukaj w manual'u do mobo albo w necie co one oznaczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Procesora nie nasmarowałem bo nie mam pasty.

Ad.2 Bios-u nie znam ale płyta jest na chipie VIA także prawdopodobnie jest to Award.

Ad.3 Wydaje bez przerwy długie dzwięki. Zostawiłem go na 15 min i nie przestał piszczeć. Manuala do mobo nie mam a na google właśnie szukam.

//edit

Znalazłem

ciągły - Błąd lub brak pamięci RAM lub karty graficznej

Ale karta graficzna i pamięć jest zamontowana prawidłowo :/

Edytowane przez d100yec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj wyciagnac calego proca i jeszcze raz wsadzic, ewentualnie docisnac. To samo zrob z pamieciami i mozesz zerknac na agp. Z tego co pamietam Slot 1 mial czasami takiego focha ze cos nie stykalo i komp piszczal itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi