Skocz do zawartości
~Doom 3~

PAPST za wielki :DDD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... zakupilem wiatraczek 120mm Papst (26db) o przeplywie powietrza 94m3/h :))))

Wentylek bedzie sluzyl do wciagania powietrza do obudowy z przodu...

Jest jednak maly problem. Z przodu mam dziure w obudowie ktora nadawala by sie rozmiarami na wentyl 80mm.... Co moge wiec zrobic? :P

Czey bedzie to bardzo przeszkadzalo wentylowi? Czy jednakl mam wwiercic wieksza dziure? lol...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duży na małądziurkę, hehe ;D

A tak na serio to jeśli naprawde nie wiesz jak zrobic ta dziure w przednim panelu, to daj sobie spokoj (moze i nie byc miejsca - power, reset itd.).

Prosciej o wiele bedzie zrobic otwor w bocznej scianie obudowy, efekt chyba podobny jesli chodzi o wydajnosc...

A teraz pytanie ode mnie... Czy taki wentylek jak w temacie potrfilby schlodzic dobrze procesor? Mam na mysli.... :

Mam mojego Volcano 11+ jak w podpisie, zdjalbym z niego wentylek a na radiator przymocowalbym tego 120mm. Jest naprawde dobry z teg oco widze.. cichy i to powietrze przeplywa jak po masle!

Co wy na to?

Pozdrawiam BC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli wsadzisz tego kolosa na przod budy to zapewnij dobry przewiew budy i zamocuj jakies wentyle do wyciagniecia tego powietrza. Mam u siebie w budzie dwie 120stki jedna na przodzie druga robi jako komin(buda z zasilaczem pionowym wyciagnietym na zewnatrz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z boku nie ma co wkładać wyciągającego, bo zaburzysz przepływ powietrza. Lepiej kup jeszcze jeden 8cm i wsadż z boku jako dmuchający, a ten 120 wsadż na górze jako wyciągający. (po prostu wytnij dziurę 12cm średnicy). Wtedy masz przepływ z przodu i boku ku górze i tyłowi: najlepszy z możliwych. Jak włożyłem 120cm / 50 cfm na górze to temp. procka spadła z 55 w stresie do max. 52, tak że sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi