Skocz do zawartości
ciemek89

9800 pro - r350 i pcb od pro ????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Okazało się że omylnie nabyłem 9800 pro sapphire 128mb 256 bit z r350 i pcb od pro( szkoda ze nie xt).

W związku z tym mam pytanie czy ta karta ma jakiekolwiek możliwości oc.

Chciałem kupić radiatory miedziane coolmastera na pamięci i vga silencera ale nie wiem czy jest sens.

Bo boje się że nawet jak zakupie nowe chłodzenie to i tak prawie nic z tego nie wyciągnę.

Jak radzicie ?????????????????????????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie że jest sens mam takiego samego radka jak ty i zobacz na ile go wykręciłem

Szakal, jeśli mogę spytać to na jakim chłodzeniu go tak wykręciłeś?? i czy zmieniałeś paste termoprzewodzaca (jakiś arctic ceramique, czy cos)??

Ja mojego wykreciłem tylko na 410/750 (tylko radiatorki na pamieci mam 15x15x32 :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie że jest sens mam takiego samego radka jak ty i zobacz na ile go wykręciłem

WOW

W takim razie mam pytanko jakie masz chłodzenie, bo nie wiem czy brac i vga silencera i radiatory czy samego silencera, a i jeszcze pytanie z innej beczki : jakie radiatory polecacie na grafę by były nie za drogie i wydajne ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szakal, jeśli mogę spytać to na jakim chłodzeniu go tak wykręciłeś?? i czy zmieniałeś paste termoprzewodzaca (jakiś arctic ceramique, czy cos)??

Ja mojego wykreciłem tylko na 410/750 (tylko radiatorki na pamieci mam 15x15x32 :) )

Chłodze go silencerem z radiatorkami na pamięci i na to wszystko jeszcze wieje wiatrak 80mm, pasta to arctic ceramique

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodze go silencerem z radiatorkami na pamięci i na to wszystko jeszcze wieje wiatrak 80mm, pasta to arctic ceramique

490 na core i 400 na ramach? Na silencerze i radiatorach... mi raczej do glowy WC przyszlo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie myślę o ( ceny są z www.angela.pl )

-REVOLTEC BGA RAM FREEZER Cu, są tam 4 sztuki więc zamawiałbym ich dwa zestawy 8 sztuk - 54 złote

- COOLER MASTER CRC-U01 8 sztuk - 33 złote

- THERMALTAKE RADIATORY A1978 8 sztuk - 39 złotych

Prosiłbym o podpowiedź które z nich są najlepsze, oraz najbardziej korzystne w stosunku cena/jakość, oraz by mieściły się pod vga silencerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co slyszalem, jesli nie planujesz dodatkowego owiewu karty, nie potrzebujesz miedzianych radiatorow, wystarcza aluminiowe. Jesli jednak dolozysz wentyl owiewajacy karte (a dokladniej radiatory na pamiatkach) to kupuj miedziaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta z silencera jest calkiem, calkiem. Poza tym, jak odkleisz radiator, to tej pasty na rdzeniu niewiele zostaje, wiec lepiej wyczyscic rdzen (tylko ostroznie!) i dac ta z silencera. Nawet kolor jest ten sam... (no moze ta z silencera jest bardziej szara niz bezowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym jeszcze w tym tygodniu zakupić te wszystkie rzeczy więc prosiłbym o jeszcze kilka rad.

1) Jakie radiatory wybrać z tych co podałem i by mieściły się pod silencera ??

2) czy rdzeń czyścić jakimś środkiem czyszczącym typu spirytus czy tylko jakąś chusteczką ??

3) Jak zdjąć stary radiator z rdzenia radeona ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Jakie radiatory wybrać  z tych co podałem i by mieściły się pod silencera  ??

Dobrymi radiatorami na pamiec BGA sa OCZ. Maja wymiar 15x12x9mm i z pewnoscia pasuja do silencera. Revolteki ktore podales maja wymiary 20x20x15, wiec sa wieksze i wydaje mi sie ze trzeba bedzie je niestety pilowac. Jesli chodzi o te cooler mastery, to to sa radiatory na pamiec DRAM, nie na karty graficzne, w dodatku maja 22mm szerokosci, wiec na pewno trzeba bedzie pilowac. Thermaltake podobnie. W gwoli scislosci - szukaj radiatorow na BGA - Radeon 9800Pro ma wlasnie takie pamieci, ktore sa bardziej zblizone do kwadratu niz prostokata. Tak wiec sugeruje te OCZ, ktore w sklepi ktory podales, kosztuja 30zl za 4 sztuki. No chyba ze wolisz miedziane, na 4max.pl sa bodajze po 70zl.

2) czy rdzeń czyścić jakimś środkiem czyszczącym typu spirytus czy tylko jakąś chusteczką ??

Nie trzeba - wez jakas miekka sciereczke, albo miekki papier toaletowy - zejdzie bez problemu. Musisz najpierw rozgrzac karte, wiec albo suszarka albo 30-40 minut w jakas gre 3D. Jak zdejmiesz radiator, DELIKATNIE przecierasz rdzen kilka razy, za kazdym razem zdejmujac pewna ilosc starej pasty. Po kilku razach rdzen jest czysty.

3) Jak zdjąć stary radiator z rdzenia radeona ??

Potrzebujesz jakies male szczypce i kombinerki, chociaz kombinerki nie sa tak bardzo potrzebne. Na gorze (od strony wiatraka) masz takie czarne wkrety - wewnatrz nich sa dwa bolce, ktore musisz wyciagnac szypcami. Jak je wyjmiesz, odwracasz karte i kombinerkami te dwa wkrety sciskasz i wypychasz - wychodza bardzo latwo. Tak oto zdjales radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi