Skocz do zawartości
DTM

Hynix 2x512MB PC-400 D43 czy GeIL Dual 2x512MB PC-500 CL2.5?

Rekomendowane odpowiedzi

stoje wlasnie przed zakupem kolejnego komputera i nie wiem jakie pamieci kupic - plyta i procesor to:

Abit IC7-MAX3

P4 2.8E lub 3.0E - przy okazji ktory lepszy do OC bo cena prawie ta sama?

oczywiscie zalezy mi na dobrym OC i nie wiem czy oplaca sie inwestowac w te geile czy lepiej wybrac hynixy ale z 2 strony z tego co czytalem to ostatnie hynixy nie sa najlepsze :( a geile jak by nie patrzec na 250 musza chodzic

co mi doradzicie? - pomijam roznice w cenie bo to sie az tak nie liczy - najpierw jakos i mozliwosci OC a na koncu cena

czekam na szybkie odpowiedzi bo juz malo czasu pozostalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.0E - przy dobrym chłodzeniu więcej wyciągniesz. Z Geilami daj sobie spokój  :wink:  Poszukaj  dobrych Hynixów D43, albo Corsair'a bądz OCZ

jakby nie to ze OCZ jest prawie o 1000zl dorzsze od Geila to bym je wzial

a o hynixach mowi sie roznie a w geilach mam gwarantowane FSB 250 no i gwarancja na 60 a nie jak w przypadku hynixow na 36 miesiecy

jeszcze te biore pod uwage: DDR 2x 512MB Dual PC-500 TwinMos Twister CL 2.5

bo zakup bedzie napewno w komputroniku :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwarantuję ci że Hynixy wyciągają więcej :D niż marne 250 Mhz

po <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ci gwarancja na 60 miechów, jeśli tak średnio po 2 latach przychodzi czas na wymianę paru podzespołów komputera - najczęściej kości ram na większe  8)

wiem ze hynixy tyle powinny wyciagnac ale to zalezy od tego jaka partia mi sie trafi a po 2 to u mnie komputer czesto chodzi non-stop tygodniami wiec na pewno potrzebowalbym radiatorki na ram - i tu nie wiem czy ta nalepke gwarancyjna na hynixach mozna latwo odkleic i przykleic spowrotem

a co do samej gwarancji to po 2 latach raczej nie zmienie ramu a najwyzej dokupie :P w sumie nawet jakbym mial je po 2 latach sprzedac to dobrze miec argument ze jeszcze maja 3 letnia gwarancje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stoje wlasnie przed zakupem kolejnego komputera i nie wiem jakie pamieci kupic - plyta i procesor to:

Abit IC7-MAX3

Procek... Hmmm... P4 2.8C Northwood, o wiele niższa temp. + duże możliwości OC.

(qpmel na nim 3.4Ghz bez zmiany Vcore wyciągnął - na samej zmianie FSB na P4C800)

Chociarz na twoim miejscy (dzie na płyte i procka masz ok 1.900zł chyba)

Brałbym :

AMD Athlon 64 3000+ BOX - potem zmienić Cooler

i

Gigabyte GA-K8NSNXP nForce3 250 DDR400 SATA GBLan FW

lub

Epox 8KDA3+ nForce3

ale... Przynajmniej będziesz miał ciepło w zimę w domu jak obudowe zdejmiesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit IC7-MAX3

Procek... Hmmm... P4 2.8C Northwood, o wiele niższa temp. + duże możliwości OC.

(qpmel na nim 3.4Ghz bez zmiany Vcore wyciągnął - na samej zmianie FSB na P4C800)

Chociarz na twoim miejscy (dzie na płyte i procka masz ok 1.900zł chyba)

Brałbym :

AMD Athlon 64 3000+ BOX - potem zmienić Cooler

i

Gigabyte GA-K8NSNXP nForce3 250 DDR400 SATA GBLan FW

lub

Epox 8KDA3+ nForce3

ale... Przynajmniej będziesz miał ciepło w zimę w domu jak obudowe zdejmiesz :D

zadengo AMD nie kupie :evil:

ostatecznie jakby mi ktos dal za darmo to bym wzial ale kupic nie ma mowy :!:

a co samego procesroa to krecenie Northwooda zalezy od serii jaka sie trafi a prescott "prawie" kazdy sie dobrze kreci

zreszta tu juz decyzja zapadla - bedzie 3.0E

tylko ten ram mnie nurtuje ale mysle ze kupie te geile i sie przekonam na wlasnej skorze :wink:

dzieki za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , lepiej miec puste megaherce niz czysta moc :lol:

A co do Geili to dobre pamiatki ale na standardowych ustawieniach natomiast do O/C bardzo marne . No ale kup i sie przekonaj , tak jak przekonasz sie , ze popelniasz blad pakujac sie w P4 a nie w A64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , lepiej miec puste megaherce niz czysta moc :lol:

czasami lepiej,a glownie wtedy kiedy aplikacje sa optymalizowane pod Intela.Czasami naprawde mozna pomyslec ze niektorzy posiadacze AMD maja jakis kompleks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatecznie jakby mi ktos dal za darmo to bym wzial ale kupic nie ma mowy :!:

Można wiedzieć dlaczego?
po 1 to ze w przeszlosci z intelem nie mialem zadnych problemow a z amd mialem i mam ale to glownie przez to ze chipsety do obslugi amd sa na via a ja via omijam z daleka

przyznaje sie ze nie wiem jak jest z nowszym sprzetem ale mysle ze jednak jak wyjde na swoje to zloze cos na amd tak dla sprawdzenia jak to chodzi no i testow czy warto :)

obecnie pozostaje przy intelu bo juz zamowilem :)

co do pamieci to niestety a moze stety :wink: nie sprawdze tych geilow a to dlatego ze zamowilem 2x512 Hynixa :D a za roznice kupilem sobie SB Audigy2 i T5400 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi