Skocz do zawartości
erOl

Ile podniesc napiecie....??

Rekomendowane odpowiedzi

BremkinsCorp. po grzyba to piszesz, przecież już pare razy w tym topicu to pisali, a co do bezpiecznego vcore, to mi się wydaje, ze takiego nie ma przy odpowiednim chłodzeniu, chodzi tylko o to że im wyższe napięcie, więcej mhz tym procek będzie żył krócej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi tylko o to że im wyższe napięcie, więcej mhz tym procek będzie żył krócej

krócej albo bardzo krótko :D

tak male tranzystory i scieżki przy np napieciu 2,3V w pewnym momencie moga nie wytrzymac i moze nastapic na którymś przebicie i d.u.p.a, padnie 1 tranzystor i nie ma procka :]

gdzies nawet albo amd albo intel pracowali nad tym, hmm albo to my w technikum cos kombinowalismy :D juz nie pamietam :D nad zastapieniem uszkodoznego tranzystora nowym :] to jest myśl !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zgoda przy pewnej polaryzacji moze nastapic przebicie tak samo jak w diodach przebicie Zenera albo lawinowe tak ? ale jak masz powiedzmy org vcore+0.1V i dopre chlodzenie to prockowi nic nie bedzie :] ale to nie jest reguła zalezy od egzeplarza tak jak z oc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcial bym wznowic temat , moj sempron chodzi teraz na 2.15V z 1.6V , co o tym myslicie na czym dokladnie polega przebicie co zmniejsza prawdopodobiensto itd. jakis worek teori na ten temat , moze jakies przyblizeni +0.1V ile % zycia procka mniej ?? itp. Nurtuje mnie ten temat bo wsumie temperaturki mam fajne i poszedl bym nawet do 2.3 ale wsumie po tym co przeczytalem zaczynam sie obawiac ... prosze o jakies konstruktywne wypowiedzi najlepiej poparte wiedza elektroniczno/fizyczna :)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 2.15 smażysz mosfety... A co do konstruktywnej wypowiedzi o elektronice, to zostawiam to kolegom, ja dopiero jestem pierwszorocznym technikiem elektronikiem :D

Edytowane przez OCMaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przylamie: Mofsety tote czarne kwardaciki kolo sokety miedzy innymi z bodaj ze 3 nozkami , a cewki to te zwoje .. kolo soketa , no wiec mofsety mam zimne , tzn maja temp max 40C nawet nie grzeja palca , natomiast cefki faktycznie sa dosyc gorace ... ze nawet czymajac dlugo palec mozna sie opazyc

musze kiedys do nich przylozyc termometr ale nie wiem jak zeby nie zrobic zjkiegos zwarcia bo bo mam taki z miernika napiecia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...