VeNi Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Witam... Przed chwilą kręciłem coś w ustawieniach biosy i chciałem zapytać czy dobrze ustawiłem... Mam niestety tylko 256 sdram :( ale na razie nie mam kasy na nic innego... a tym czasem ustawiłęm coś takiego: Taktowanie pamięci CAS Latency (CL) 2T RAS To CAS Delay (tRCD) 2T RAS Precharge (tRP) 3T RAS Active Time (tRAS) 7T to dobre ustawienie jak na moje b. słabe pamiątki?? Przedtem miałem tak: CAS Latency (CL) 3T RAS To CAS Delay (tRCD) 3T RAS Precharge (tRP) 4T RAS Active Time (tRAS) 6T Moge jeszcze ew. ustawić to tRAS na 6T... P.s. Czy temp mojego procka, czyli 38st. to niska?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 To zależy z jaką częstotliwością pracują pamięci. Generalnie im niższe trzy pierwsze wartości tym lepiej. Z reguły czwarta wartość powinna być sumą trzech pozostałych lub zbliżona. Oczywiście zmniejszenie timingów pamięci może wpłynąć na pogorszenie stabilności. Temperaturę procesora podaje się w stanie spoczynku (idle) i w stanie obciążenia (stress). Temperatura w idle, a tą chyba podałes, mówi niewiele ale 38 stopni to nawet ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Tutaj masz wszystko o pamieciach.. Temperaturki moga byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeNi Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Chciałem tylko zapytać czy to nie dziwne ze ustawiłem CL 2 (chyba) jak na pamięci jest napisane CL 3... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 jak sa dobre pamieci to dia spokojnie na mniejszych CL na wyzszych mhz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Moje tez maja napisane CL3 a na FSB200 chodzily na CL2 a teraz na CL2,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...