Skocz do zawartości
D4RkX

kolejny "wyciszacz" HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Dałoby rade wyciszyc hdd czyms takim?

http://www.pmail.pl~sgjFhdd.jpg

Na rysunku trochę przesadziłem z przestrzenią między obudowa a dyskami(mysle tak o około 1 mm), ale chodzi mi o to czy gdyby zrobic miejsce na przepływ powietrza z wentyla to chociaz trochę wyciszy 2 dyski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/show_item.php?item=30864041

działa to wogle czy poprostu kolejny "zabujca dysku"  :?

buahahahahahaha hehehaha :D

Nastepny koles, wczesniej byl jeden z korkowymi wyciszaczami :D

Wsadzmy w "TO" barracude i ile pozyje w takiej temp. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/show_item.php?item=30864041

działa to wogle czy poprostu kolejny "zabó

Total Caput tyle bym tylko powiedział. Samsungi by jeszcze może uciągnęły, ale nie mam pojęcia ile by tak pochodziły.

Aby wyciszyć dysk, należy przede wszystkim odizolować go od blachy, czyli od konstrukcji obudowy komputera. Wystarczy tylko, aby nie był na sztywno przymocowany.

Ważne:

Jeśli go odkręcimy od konstrukcji obudowy komputera to trzeba mu zrobić jakieś radiatorki lub skierować na niego wiatrak, bo w ten sposób pomagamy dyskowi odprowadzić nagromadzone ciepło.

Idiotyzmem jest wyizolowanie dysku od blachy komputera i zamknięcie go w korkowym sarkofagu, bo w ten sposób na własne życzenie zabijamy go :evil:

Co do pomysłu sgj, jeśli założysz cichego wiatraka i postawisz go powiedzmy na 7V to efekt może być na prawdę dobry.

Moim zdaniem, jeśli robisz coś takiego to zrób pudełko powiedzmy z korka z jednej strony wytnij dziurę na wentyla z drugiej strony załóż metalową kratkę, aby jak najbardziej zmniejszyć opór powietrza. Pomiędzy dyskami zostaw z 5 milimetrów i z 7 milimetrów na górze i na dole od pudełka do dysków. Całe pudełko połóż na dole komputera i przyklej dwustronnym rzepem.

Plusy takiej konstrukcji:

+ wyciszenie nawet głośnych dysków

+ dysk nie będzie wybijał łożysk, czyli jego żywotność się zwiększy

+ temperatura dysku będzie taka sama lub lekko wyższa niż przykręconego do obudowy komputera.

Minusy:

- dużo roboty przy konstrukcji

- jeśli nie podłączysz wentyla lub się zatrze może się po pewnym czasie źle skończyć dla dysku.

Moja odpowiedz jest myślę, wystarczająca na zadawane pytania 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzi mi się (nie widze misie ;) ), że to by działało, gdyby w tym korku była ukryta wężownica, albo kilka rurek do chłodzenia, bo z wiatrakami faktycznie:

narobic otworków i wntylków i (...) gąbki mało co zostanie i tylko hałasujące wentyle będą

Jednym... no nie... trzema słowami: LOL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem radiatory od gościa z allegro i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Poza tym, że barakuda chodzi dużo ciszej to się dodatkowo mniej grzeje (ok. 35C). Niestety nadal słychać jej świst - 7200 rpm robi swoje.

Radiatory są domowej produkcji ale świetnie spełniają swoje zadanie. Wyglądają tak (zdjęcia pochodzą ze strony sprzedawcy):

http://www.astercity.net/~wojtas99/galeria.html

Zastanawiam się nad owinięciem dysku z góry i dołu jakąś matą w celu wyeliminowania świstu talerzy. Przy wyciszonym kompie ten dźwięk jest naprawde irytujący. Jedynym lekarstwem na to jest jak na razie założenie słuchawek nausznych LOL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem radiatory od gościa z allegro i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony...

Radiatory są domowej produkcji ale świetnie spełniają swoje zadanie...

Słuchaj sam się kiedyś zastanawiałem nad kupieniem takich radiatorów i położeniem dysku na dole obudowy. Jak możesz to zrób zdjęcia tym radiatorką (tryb makro).

Zdjęcia na jego stronie widziałem, tylko jestem ciekaw jak te radiatory "domowej roboty" na prawdę wyglądają u klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam te radiatory z allegro i jest bardzo z nich zadowolony. Temp mojego dysku akutalnie to 29* a przy maksymalnym obiciazeniu 32*. z tym ze lezy on na dole w strumieniu zassysanego powietrza z zewnatrz budy.

zdjec nie dam bo nie mam aparatu, ale moge powiedziec ze moj kumpel kupil cos takiego http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...z&id_towaru=581 a ma dysk taki jak moj Seagate 120GB i jego sie grzeje teraz ladnie, tak na "oko" o jakies 15*C wiecej ma niz moj. a na pewno nie dziala ciszej niz moj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś czytałem w gazecie o dysku pod wodą. Dokładniej był otoczony z płaczem wodnym własnej roboty. Twardzie był w środku tego płacza i został od izolowany folią od wody. Autor twierdził że Hdd nie było słychać, a temperatura znacznie spadła. Może to jest alternmatywa? Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalałem ten artykuł był PC World Komuterw 2001 roku ;) Jest wszystko opisane. Wiec to nie jest taka prosta sprawa D4RkX bo jak będzie zwarcie to może sie uszkodzić dysk i płyta główna więc to musi być w 100% szczelne!

Link do schematu:

http://ligamistrzuf.glt.pl/plaszcz%20wodny.JPG

Materiały potrzebne to:

1.Wodoszczelny pojeminki na tyle duży by zmieścił się twardziel.

2.Cienka ale odpowiednio wytrzymała wodoszczelna torebka plastikowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dokładnie to który to jest numer tego pc world komuter bo mam ich kilka :D

mój pomysł jest taki:

dysk zawinąć w folię malarską i obkleić dokładnie taśmą bezbarwną i na wszelki wypadek przytopić troszke zapalniczką :) IMHO powinno wytrzymać :D

troche hardcorowy ten pomysł ale jeśli skuteczny to chyba się opłaca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałoby rade wyciszyc hdd czyms takim?

http://www.pmail.pl~sgjFhdd.jpg

Na rysunku trochę przesadziłem z przestrzenią między obudowa a dyskami(mysle tak o około 1 mm), ale chodzi mi o to czy gdyby zrobic miejsce na przepływ powietrza z wentyla to chociaz trochę wyciszy 2 dyski?

Ja takie coś już wprowadziłem w życie - tylko że jeden dysk tam jest, wiatrak 80x80 @ 5v

temperatura spradła z 42-48 do 29-32 :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja wyciszenia z w/w aukcji:

Instrukcja Ekspresowego Wyciszacza Wielokrotnego Użytku. Zdjełano w Polszcze.

1.Wsadzić dysk do wyciszacza

2.Uruchomić komputer

3.Poczekać 30-60 minut do całkowitego wyciszenia się dysku

4.Wyjąć dysk z wyciszacza

5.Gotowe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety ale na tyle numerów pc worlda tego niemam :(

dysk jest w 80% skończony, najpierw dokładnie zawinoąłem go w folię i troszkę ją podtopiłem :twisted: i na końcy dla pewności posmarowałem go sylikonem.

jutra albo jeszcze dziś wieczorem (jak sylikon wyschnie) wrzucę zdjęcia i napiszę czy działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem dwa posty wyżęj szablon jaki był w PC worldzie...

oj nie zwruciłem uwagi jakoś :lol: ale nie jestem pewny czy to zredukowało hałas do zera :?

LEpiej poczekaj do jutra bo sylikon schnie 24 godziny

chyba nie powinno się nic stać po 2h sylikon wysechł całkowicie :D

ale poco ryzykować :roll: poczekamy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO I NIESTETY !

1 dzień roboty zmarnowany :(

ale wszystko chyba działa (mobo i psu napewno)

poprostu nie uszczelniłem wszystkiego dobrze i zalało wtyk IDE

ale nie dam za wygraną :twisted: dziś w nocy kolejna próba :twisted: teraz się bardzej postaram :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi