Skocz do zawartości
Gość Daw

Problem z Sempronem 2.3+

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec zakupilem wczoraj Semprona 2.3+. Pakuje go w Asusa A7V8X. Odpalam a tu Athlon Xp 900 Mhz.??? Dobra mysle, trzeba recznie pewnie poustawiac. Ustawiam magistrale na 166 i mnoznik 9.5. No i [gluteus maximus]. Komp sie nie podnosi. Wiec co jest grane? Pewnie trzeba BIOS aktualnac zeby dzialal. Czy moze cos jest nie tak?

I jeszcze jedna rzecz. Wsadzilem potem w ta plytke mojego starego Duronka 1000. No i plyta go wykryla jako Duron 666. Ustawilem w Biosie 10 x 100 tak jak dziala Duron a tu dalej 666. Co jest nie tak? Moze plyta dupnieta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co mam czyscic BIOS w nowej plycie?

Co do Semprona to chyba zostaje aktualizacja Biosu ale dlaczego komp w ogole nie wstaje jak ustawie 9.5 x 166?

No i nie wiem co z tym Duronem. Dlaczego jest 666 po ustawieniu 10x100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dlaczego ma zablokowany mnoznik 9.5 skoro na takim powinien pracowac? 9.5 * 166 czyli 1577. Wiec co powinienem w koncu zrobic?

Uaktualnic tylko Biosa i bedzie w porzadku? Bo recznie tez ustawialem. 9.5 x 166 i sie nie podnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam pamieci 333Mhz. Wsystko jest ustawione na 333. Wroce do dom to wyczyszcze Biosa i sproboje z tym Duronem. Potem ewentualnie zapodam nowego Biosa i sprawdze tego Semprona. Ale wydaje mi sie ze mimo wszystko po ustawieniu 166Mhz szyny i 9.5 mnoznika procek powinien sie podniesc mimo starszego Biosu. Ale moge sie mylic. Nie wiem juz co jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron to nic innego jak t-bed B lub barton ( w zalezności od modelu ), więc mówienie o sempronie że to lipa jest chyba nie na miejscu :D. Mam Semprona 2200 (rdzeń t-bed B ) i nie mam z nim problemów. Proc idzie na fsb 200 bez zmiany napięcia, wszystko stabilnie i chłodno (podczas normalnej pracy przy fsb 166 - 38 C, przy fsb 200 - 41,42 C). Czekam jedynie na jakieś patenty odblokowujące mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P O D N I E S N A P I E C I E M A T O L K U ! ! !

orginalnie jest 1.2v (dla tej plyty w trybie low) wiec sie nie dziw, ze na jakichkolwiek innych ustawieniach nie wstaje.

po dwa: twoj procek to nie sempron 2300+ tylko 2200+ (ten drugi uruchamia sie jako 950 - 9.5 x 100) ty masz 9 x 100 czyli sempron 2200+ ktory pracuje z 9 x 166 czyli 1500mhz

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to przynajmniej, że na razie jest lipa dopóki ktoś nie wymyśli sposobu odblokowania mnożnika, bo do lepszego O/C na tych procesorów to bez mnożników jest lipa, bo jak wiadomo, O/C magistralą jest dobre, ale ile można podkręcić magistralą... Tak jak z resztą widać np. na moim przykładzie ile da się wycisnąć ze starego poczciwego Athlon ( chociaż co prawda mam zajeb.... serię AQZFA.. ), a z Semprona 2200+ (1500 Mhz) zrobić Semprona 1,8 Ghz to może dobrze, ale tylko jak na Semprona....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra juz wszystko jasne. Po prostu ustawilem w Biosie procesor na 1583 tak jak bylo sugerowane w opcjach a nie bawic sie mnoznikami i magistrala.

Plyta wykryla go od razu jako Sempron 2.3+ bez aktualizacji Biosu (wykrywala go wczesniej jako Ath 950) . Dziwne to ale wszystko dziala pieknie. Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron to nic innego jak t-bed B lub barton ( w zalezności od modelu ), więc mówienie o sempronie że to lipa jest chyba nie na miejscu :D. Mam Semprona 2200 (rdzeń t-bed B ) i nie mam z nim problemów. Proc idzie na fsb 200 bez zmiany napięcia, wszystko stabilnie i chłodno (podczas normalnej pracy przy fsb 166 - 38 C, przy fsb 200 - 41,42 C). Czekam jedynie na jakieś patenty odblokowujące mnożnik.

Chodzi mi o to przynajmniej, że na razie jest lipa dopóki ktoś nie wymyśli sposobu odblokowania mnożnika, bo do lepszego O/C na tych procesorów to bez mnożników jest lipa, bo jak wiadomo, O/C magistralą jest dobre, ale ile można podkręcić magistralą... Tak jak z resztą widać np. na moim przykładzie ile da się wycisnąć ze starego poczciwego Athlon ( chociaż co prawda mam zajeb.... serię AQZFA.. ), a z Semprona 2200+ (1500 Mhz) zrobić Semprona 1,8 Ghz to może dobrze, ale tylko jak na Semprona....

AMD Thorton 2000+@2.25 Ghz (CORE 1,6V), ASROCK K7S8x bios 2.20a, Twinmos 128 MB/333 CL2,5@2 , GEFORCE 2 PRO 200/400 @ 230/410, 3xHDD = 600MB,2500MB,2500MB, Spire Rock II@ AKASA FAN 80mm 3600RPM, CD-RW LG 52/32/52, Zasiłka LC-300W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

semprona z 1500 da sie wysrubowac do prawie 2000mhz na samym fsb  wiec nie jest tak zle (dalej nie probowalem, acz pewno by cos jeszcze sie dalo wygwintowac w gore :)

No może i tak, ale jak piszesz jest to wyśrubowanie, a w np. prawie każdym Athlonie 2000+ (pomijam Palomino ) polecisz z fsb 166 i masz 2083 Mhz, a to w sumie początek mozliwości, a w Sempronie to już jest praktycznie żyła...

I do tego trza się liczyć ( z takimi fsb ) z porządnym zasilaczem i nie byle tam jaką płytą... A to juz dodatkowa kasa, z resztą ... sam procek

( sempron 2200+ ) za ok. 210 zł, gdzie za 270 można dostać thortona 2000+ i podkręcić niebo lepiej od Semprona, odblokować mnożnik, odblokować cache - zmodować na Bartona, przerobić na mobile...

Kupa mozliwości przy których Sempron wychodzi raczej blado...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapominasz tylko o jednym :]

to, ze nikt jeszcze nie opublikowal artykulu 'jak przerobic semprona' nie znaczy, ze nic sie przerobic nie da... to tylko kwestia czasu :)zapominasz tylko o jednym :]

to, ze nikt jeszcze nie opublikowal artykulu 'jak przerobic semprona' nie znaczy, ze nic sie przerobic nie da... to tylko kwestia czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O'K, pożyjemy - zobaczymy. Ale na razie wg mnie Sempron jest wyraźnie

z tyłu za normalnymi Athlonami... Z reszta nigdy się nie kupuje takich rzeczy, ajk dopiero sie pojawiają na rynku i nic o ich O/C nie wiadomo...

Ja poprostu jeszcze takiego procesora jeszcze bym nie wybrał, bo jest za mało informacji o O/C, jakis modach...

P.S. Może koledzy ze wschodu cosik wymyślą, oni sa w tym dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...