wiShkiL Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Witam. Kupiłem niedawno płytkę ASUS A7V600-F (wersja bulk, sama płyta). Wszystko ładnie podłączyłem, jakoś działa. Mam do was 3 pytania: 1) Czemu system nie boot'uje się jeśli zworka przy baterii biosu jest w położeniu normal (tzn. jeśli w ogóle jest wsadzona, gdyż jak ją wyjmę całkiem, wszystko działa poprawnie). Nie pomogło clear, ani wyjęcie baterii. Nie znam się na tym za bardzo. 2) W jaki sposób mogę uaktywnić na tej płycie opcją JumperFree? Bez tego nie da się podkręcić procka (Athlon 1700XP, mnożnik odblokowany). Czy w ogóle jest taka funkcja? 3) Jaki mam ściągnąć do niej bios. Nigdzie nie ma biosu do tej płyty. Czy bios od A7V600-X będzie pasował? Słyszałem, że to ta sama wersja płyty, tylko że box. Zgóry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Ta płyta była robiona przez asusa dla fujitsu-siemens, dlatego też bios znajdziesz na ich stronie. Interesowałem się taką, bo była wystawiona na allegro w atrakcyjnej cenie, ale jak przejrzałem manuala, to zobaczyłem, że jest praktycznie pozbawiona opcji oc, dlatego też raczej na niej nie podkręcisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiShkiL Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Owszem, płytkę kupiłem na allegro za 199zł.. ;-) W manualu wraźnie napisane jest, że gdy płyta jest w trybie JumperFree i gdy procek jest odblokowany, można zmieniać częstotliwość fsb i mnożnik! Tymczasem nigdzie nie znalazłem info jak to cholerstwo włączyć. Bios już mam, dzięki. Może wgram do niej bios z A7V600-X? Tam można tą opcję włączyć w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Może patrzyłeś w manualu na stronie asusa? Z tego co pamiętam, to w manualu z fujitsu-siemens nie było żadnych opcji oc. Nie polecam Ci wgrywać biosa od a7v600-x. To chyba nie zadziała, chociażby dlatego, ze na Twojej płycie jest firewire, a na tej drugiej nie. Co do tej zworki "clear cmos" to nie mam pojęcia co to może być, grunt że działa. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiShkiL Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Wiem, że nie zadziała, bo po wgraniu biosu system nie chciał się bootować. Pomogło wyciągnięcie grafiki i flahs biosu poprzez odpowiednią dyskietkę. Z tego co czytam na sieci to płyta rzeczywiście jest biedna. Nie można jednak ściągnąć jakiegoś 'unlocked bios'? Ze zworką już ok. Okazało się że instrukcja jest błędna, bo tam gdzie powinno być 'normal' jest 'clear' i na odwrót. Tak to jest z tymi 'okazjami' na allegro.. eh.. ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...