ducat Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Panowie prosił bym o kilka informacji: 1. Jakaś dobra stronka po polskiemu (jeżeli istnieje takowa o Emacsie i Vi jak bezproblemowo w tym ruszyć) wiem ze jest man ale bardzo bym prosił. //szukałem w googlach ale 99,9% to stronki z księgarni i sklepików,może źle fomułuje zapytanie???? // 2. Czy Quanta będzie mi dziłała jeżeli zainstaluję tylko Fulxboxa i Gnome, bo z tego co wiem jest dedykowana dla KDE. Pytam ponieważ dzisiaj lub jutro przesiadam się z Auroxa na Slacka. //W Auroxie niebyło z tym problemów ponieważ podstawowe pakiety z KDE i tak się instalują, a niewiem jak to będzie w Slacku - a KDE jakoś mi niepodchodzi i niechcę go instalować// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 1. Bedziesz umial to co w manie to nie bedzie potrzebna ci zadna stronka. Dlaczego nie man? 2. Jesli zainstalujesz biblioteki wymagane przez Quante to powinna chodzic. Po co sie przesiadasz z Auroxa skoro jest dla ciebie odpowiedi i dziala na nim to i owo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ducat Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 1. Bedziesz umial to co w manie to nie bedzie potrzebna ci zadna stronka. Dlaczego nie man?W sumie masz racje ... 2. Jesli zainstalujesz biblioteki wymagane przez Quante to powinna chodzic. Po co sie przesiadasz z Auroxa skoro jest dla ciebie odpowiedi i dziala na nim to i owo?Tzn. sprawa przedstawia się następująco, jestem początujący jeżeli chodzi o X-y, może nia taki totl lam ale początkujący, prubowałem już kilku distro, knop-->mandaryna-->redhat-->aurox -- //AUROX - najlepszy z nich// czyli te prostrze i no właśnie chce się nauczyć podstaw UNIXA/Linuxa, niestety one mają te wszystkie graficzne kreatory itp. owszem pomaga toto ale człowiek niewie co zrobił, poza tym niema się panowania nad tym co będzie zainstalowane - programy się dublują. Poczytałem, popytałem i wszyscy mi doradzają Slacka - ze będzie tym czego szukam - zobaczymy. Inny powód to poznawanie czegoś nowego, Linux nie jest jeszcze moim podstawowym systemem w kompie w domu i w pracy, narazie się nim bawie i bardzo mi się podoba, (ale pomalutku wypiera windoze - do której nic niemam żeby było jasne). Tak że jeżeli chodzi o nowości to czekaja w kolejce jeszcze PLD, Gentoo, FreeBSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Czemu nie man? Bo sa fajne tutoriale i w dodatku przetlumaczone: http://skawina.eu.org/mikolaj/index.html O Emacsie wiecej po angielsku mozna znalezc. Manuale nie zawsze sa pisane w sposob przyjazny dla zielonych a tutoriale zazwyczaj tak. Slackware wymieka przy Debianie (management pakietow) ;-) PLD jest niedopracowany a chlopakom sie nie chce instalatora do konca zrobic. Pewnie maja swoje powody, ale troche to dziwne. Gentoo jest rewelacyjne i choc mlode to zarypiscie dopracowane w porownaniu z PLD. FreeBSD to takie Gentoo na jadrze BSD ;-) A tak powaznie to mysle, ze *BSD nadaja sie przede wszystkim na serwery a troszke mniej na desktopy (wsparcie dla sprzetow i ogolna przyjaznosc dla uzyszkodnika - oczywiscie jak sie czlowiek postara, to sie odwdziecza nader przyjemna praca). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Slackware przy niczym nie wymieka, a na pewno nie przy debianie ;) A na powaznie to chyba jednak bedzie obojetne na co sie ducat zdecyduje czy to debian czy to slack czy gentoo. Wszystkie te dystrybucje wymagaja nieco logicznego myslenie i zaangazowania ze strony uzyszkodnika. Jesl chodzi o FreeBSD to wg mnie moze konkurowaci na desktopach spokojnie z linuxem. Duzy wybor portow i nienajgorsza baza obslugiwanego sprzetu. Co do manuali to tez sa tlumaczone na polski, sa zawsze pod reka i nie wymagaja dostepu do netu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klopsik Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Slackware wymieka przy Debianie (management pakietow)Mi bardziej odpowiada Slack :D . Ale każdy ma własne zdanie na ten temat 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Co do manuali to tez sa tlumaczone na polski, sa zawsze pod reka i nie wymagaja dostepu do netu:) Apropos manuali czesciowo zgadzam sie. Zauwaz jednak, ze czasem tutoriale pisane w mniej techniczny sposob sa bardziej przyjazne. Sam nie raz korzystalem z jakichs tutosow, bo bylo przyjemniej :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Nie no absolutnie nie chce zniechecac do czytania tutoriali. Bronilem tylko manuali ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Slackware przy niczym nie wymieka, a na pewno nie przy debianie ;) A na powaznie to chyba jednak bedzie obojetne na co sie ducat zdecyduje czy to debian czy to slack czy gentoo. Wszystkie te dystrybucje wymagaja nieco logicznego myslenie i zaangazowania ze strony uzyszkodnika. Jesl chodzi o FreeBSD to wg mnie moze konkurowaci na desktopach spokojnie z linuxem. Duzy wybor portow i nienajgorsza baza obslugiwanego sprzetu. Co do manuali to tez sa tlumaczone na polski, sa zawsze pod reka i nie wymagaja dostepu do netu:) Wcale nie takie obojetne. Ja dlugo siedzialem na Debianie az sprubowalem Gentoo. I powiem tyle. To najlepszy linux jakiego mialem. Instaluje caly system sam. Zero niepotrzebnych smieci, maksymalna wydajnosc. Wada jest czas instalacji (kompilacji) ale cos za cos. A co do menagera pakietow to emerge jest o niebo lepsze niz apt-get z debiana i cokolwiek innego co widzialem na oczy. Uprzedzajac glosy ze instalacja gentoo jest trudna powiem ze z tutorialem z gentoo.pl osoba znajaca sie troszke na pingwinie bez najmniejszych problemow postawi system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Szuwarek a według mnie to kwestia gustu i nie ma co dyskutować. EOT Ale jedno ci m usze powiedziec zebys ładniej cytował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...