misfit Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Jakis czas temu wymienilem ram na Geil 2x512MB CL2.5 400Mhz i od tego czasu zaczely sie moje problemy z wieszajacym sie komputerem - te "wieszanie" nastepuje na dwa sposoby: czasami monitor nagle przechodzi w stan czuwania, a czasami pojawia mi sie nieczytelny (prawdopodobnie) tekst na niebieskim tle. Sprawdzilem pamiec w GoldMemory i nie znalazl on zadnych bledow, procesor (Barton Mobile 2500+) chodzi u mnie w tej chwili na 200x11. Moj caly config: Asus A7N8X Deluxe v1.06 - bios 1008. Barton Mobile 2500+ (200x11) 1.45V Sapphire Radeon 9800 Pro Geil 2x512MB 400mhz CL2.5 Chieftec 360-302-DF 2xBarracuda 7200.7 80GB Nagrywarka DVD i CDROM. Podsumowujac: Na standardowym configu system sie wiesza. Wymieniam 9800 Pro na Tsenga i wszystko jest ok. Wkladam spowrotem Radka, ale tym razem ustawiam taktowanie pamieci na 333mhz CL2 i tez jest ok. Czy ktos z Was mial podobny problem ? Prosilbym o jakies wskazowki o co tutaj chodzi bo po malu koncza mi sie pomysly... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmax Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Może przy 400 MHz dajesz za ostre timingi albo za małe napięcie VCore albo jedno i drugie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 zwieksz napiecia i dodatkowo spradz ustawnienia w biosie dla mem, zawsze mozesz sparadzic ram na cas3 i beidzemy wiedzieli od razu w czym problem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misfit Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Może przy 400 MHz dajesz za ostre timingi albo za małe napięcie VCore albo jedno i drugie. Jade na standardowych timingach tj. 2.5-4-4-8. Zwiekszenie napiecia nie pomaga. zwieksz napiecia i dodatkowo spradz ustawnienia w biosie dla mem, zawsze mozesz sparadzic ram na cas3 i beidzemy wiedzieli od razu w czym problem ... Probowalem roznych timingow, zwiekszalem napiecie ale niczego to nie dawalo. Jednoznacznie dajecie mi do zrozumienia, ze problemem jest RAM jednak ja nie do konca jestem o tym przekonany... 1. GoldMemory nie zglasza zadnych problemow. 2. Zmiana grafiki na Tsenga (to jakis zabytek PCI) i przy 400mhz nie ma zwisow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmax Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Biorąc na logikę jeśli na Tsengu chodzi a na Radku nie chce to może coś z zasilaniem ( nie zapomniałeś podłączyć karty ?), może masz uszkodzony zasilacz albo samą kartę ? Jeśli możesz to sprawdź to na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misfit Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 9800 Pro + RAM ustawiony na 333mhz i jest wszystko ok, więc karta jest jak najbardziej sprawna. No chyba, że karta w jakiś sposób "gryzie" się z ramem ustawionym na 400mhz, ale czy to jest możliwe ? Jeśli chodzi o zasilacz to nie wykluczam takiej możliwości, ale czy to możliwe aby zasilacz wyrabiał przy ustawieniu pamięci na 333mhz CL2, a przy 400mhz CL2.5 już nie ? W każdym razie napięcia są w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmax Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Na stronie Asus'a znalazłem coś takiego Obsługa magistrali FSB 400 Począwszy od PCB wersja 2.0, płyta główna A7N8X obsługuje magistralę 400. Oznaczenie wersji PCB (płytka obwodu drukowanego) znajduje się obok nazwy płyty głównej umieszłączonej na płycie. Wersja BIOS-a PCB 2,0 lub późniejsza nie jest kompatybilna z wersj PCB 1.06 lub wczeniejszymi wersjami BIOS-a. A7N8X Deluxe Może tu tkwi problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misfit Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Ustawienie magistrali na 200mhz jest również możliwe przy PCB 1.06 - kwestia aktualizacji biosu. Zresztą Tseng + ram na 400mhz i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 ja miałem kiedyś problem ale z Twinmosami 512 mb cl 2,5 ale memtest sypał błędami aż miło. wymieniłem na właśnie takie Geile jak ty masz i jak ręką odjął. Z innej beczki: Miałem kiedyś problem po zmianie procka z durona na athlona xp komp zaczął się wieszać (mobo kt 133 a) Okazało się, że się przegrzewał mostek północny (fsb 266 - nie wyrabiał) i po założeniu wiatraczka wszystko mykało aż miło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...