Skocz do zawartości
Gość RBEJ

nForce2 C1/C2/C3 Cooling Patch by The NGO Group - REWELACJA!

Rekomendowane odpowiedzi

nForce2 C1/C2/C3 Cooling Patch by The NGO Group

Rewelacyjny programik o wielkości 6.2kb służący do chłodzenia procesorów na płytach głównych wyposażonych w NFORCE 2!!.

Program nie obciąża ani procesora ani nie spowalnia komputera jak inne komercyjne programy tego typu.Po jego zainstalowaniu temperatura w spoczynku spadła mi do 32 stopni!!.Posiadam Athlona 2500+ podkręconego na 3200+ przy napięciu 1.7V.Mało tego!!.Przed zainstalowaniem programiku na napięciu +12V miałem odczyt 11.86V.Teraz mam 11.98V!!.Rewelacja!!.Pozostałe napięcia też skoczyły do góry!!.Oto link:

http://www.newgenerationorder.org/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój gust to działa dokładnie jak S2kCtl (i inne podobne programy) czyli wyłącza część magistrali. Jak ktoś może to przetestować razem z włączonym S2kCtl to będę wdzięczny. Pewnie wtedy temp się nie zmieni, ale może warto sprawdzić, który program jest lepszy/stabilniejszy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... temperatura spadła o 5-6 stopni... więc jest nieżle. W tle chula sobie gierka winamp nietoperek i kilka inncy rzeczy jak codzień i zwykle temperaturka smigała do 50...więc jestem zadowolony :)

Napięcia wiszą jak poprzednio :)

Nic sie nie przycina :)

Zobaczymy za kilka godziek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika Winbond W83627HF

Dostęp do czujnika ISA 290h

Nazwa płyty głównej Abit NF7 Series

Temperatury

Płyta główna 18 °C (64 °F)

Procesor 33 °C (91 °F)

ST320420A 39 °C (102 °F)

Wentylatory

Procesor 1985 RPM

Zasilacz 1461 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.58 V

+3.3 V 3.36 V

+5 V 5.13 V

+12 V 12.04 V

-12 V -13.02 V

-5 V -5.05 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.97 V

VBAT baterii CMOS 3.39 V

DIMM 2.64 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko chlopaki pamietajcie ze dzisiaj jest cholernie zimno chyba zima idzie - nareszcie ...

@Pinki od kiedy wierzysz we wskazania tego czujnika :?: przeciez wiesz ze on klamie w sprawie napiec w zywe oczy ;)

ja tam teraz kompa bede uzywal do ogrzewania pomieszczenia w koncu to jedna z zalet oc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi temperatura spadał o 14 stopni. Ale czy to nie jest czasem pic na wode? Czy jak podkręce teraz kompa to on się nie zjara? Może to tylko pic na wode i tak naprawde on się grzeje jak grzał, a tylko tu pokazuje ze jest inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pinki od kiedy wierzysz we wskazania tego czujnika :?: przeciez wiesz ze on klamie w sprawie napiec w zywe oczy ;)

Nie przesadzaj ;)

no u mnie rozrzucal napiecie o ponad 0.1 v miernik pokazl robierznosc 0.05 zaden odczyt sie nie zgadzal :]

ps 30* idle - ogrzewanie pokoju CO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie temp w idle spadla z 45->38 stress 52->44  :P

Ciekawe jakim cudem spadła Ci temperatura w stresie o 8C :lol:

Co masz na myśli "stress" czy aby na pewno 100% obciążenie CPU przez taki okres czasu aż temperatura się ustabilizuje :?: :!:

O 1C to mogła spaść ale nie o 8C ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja :twisted: temp proca w windowsie mi spadała z 51-53 do 37-39. Spadły tez inne temp. MOBO, zasiłki i dysku. Napięcia troche sie zmieniły. Zauważyłem, że teraz temp i napięcia mi skaczą np. temp CPU waha sie tak od 37 do 39, a przedtem w idle temp i napięcia były w miare stałe przy takiej normalniej pracy. Myśle, że to jest pic na wode i że to coś tylko przekłamuje temp obniżając odczyty z MOBO. 8)

UPDATE:

Gdzieś wyczytałem, że ten rzekomo 'rewelacyjny' patch to uaktywnienie komendy Halt dla CPU, a więc kiedy CPU nie jest obciążony, zostają odłączone pewne jego bloki, które są nieaktywne i przez to zmniejsza się pobór prądu, a więc i wytwarzanie ciepła - podczas jekiegokolwiek obciążenia wszystko wraca do normy. Jest to sztuczka znana od czasów KT133 i bardzo popularna, na tej zasadzie działa S2KCtrl, VCool, CPUCool i inne temu podobne.... Temp mam przy GG, winampie, Kaazie i Operze takie:

Dołączona grafika

A tak miałem przed tym "patchem" I jak wcześniej pisałem w ciągu 1 sekundy jak wyłącze wszystko z tray'a to spadają do ok.38. 8)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to coś odinstalować???

Panel Sterowania/Dodaj lub usuń programy i wybierasz nForce2 C1/C2/C3 Cooling Patch by The NGO Group, dajesz usuń i po problemie :) (ja u siebie usunąłem,bo system zaczął mi zaliczać zwiechy z tym "wynalazkiem" :/ )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update...

Jak przy obciążeniu procatemperatura około 45* (z 50 - 51)

tak na Idlu potrafi zejść do 31!!!!

Nic mi się nie przywiesza, komp chodzi juz 12h i nic!! zero problemów!

Na razie rzaden program nie jest konfliktowy :)

PS bios mam standardowy na płycie, napięcia są takie jak były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...