Coen Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Witam , to moj debiut na tym forum ;) ! Otoz mam pytanie do ekspertow ;P .... Posiadam Athlona XP 1700 ( 1440 Mhz ) i zastanawiam sie na ile go podkrecic , tzn. na ile przestawic szyne ze 133 ? Chodzil przez chyba jeden dzien na 148 ;) ..... Takie samo pytanie mam co do karty Gainward GeForce 3 Ti/450 GS. Rdzen 200 , Pamiec 450 , podkrecilem go na kilka dni na Rdzen 255 i Pamiec 555 ..... Zastanawiam sie jakie sa najbardziej efektywne ale jednoczesnie i bezpieczne ustawienia do pokrecenia mojego sprzetu ..... Do procka mam wiatraczek Sphere ( to sie chyba tak pisze ;) ) caly aluminiowy , co o nim sadzicie ? Pozdro ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 procek bez wiekszych problemów puśc na fsb 145 co da 1900xp powinno iśc bez najmniejszych problemów bez podnoszenia napięcia-dalej już ogranicza Cię chyba cooler gainwarda mam tego samego i udało się osiągnąc stailnie 260/570-przy dodatkowym chłodzeniu pamięci ustawiony mam go natomiast na 220/500-cały czas tak śmiga aż miło-pewnie da się więcej tylko po co?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 procek bez wiekszych problemów puśc na fsb 145 co da 1900xp powinno iśc bez najmniejszych problemów bez podnoszenia napięcia- a skąd taką masz pewność że pujdzie tak bez problemu i bez podnoszenia napięcia skoro COEN nie podał jaką ma płyte a co do gainwarda to ja puściłem swojego bez żadnych problemów na 250/560 dalej się bałem żeby czegoś nie zjarać bo jak by karta poszła do serwisu to bym nie mial w co grać :roll: :roll: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coen Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Plyta Glowna Soltek Socket A VIA Apollo KT333 , SL-75DRV5 :) ! Takze czy teraz mozecie potwierdzic ze moge bez obaw szyne na 145 ustawic ? A przy ustawieniach karty na 255/555 wystepowaly w 3dmarku 2001 SE i w niekotrych grach powazne anomalie graficzne ...... :| .... hmmm mam teraz ok jakiegos tygodnia na 220/480 ale jak mowisz ze mozna spokojnie podkrecic na 220/500 to tak zrobie :) ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Plyta Glowna Soltek Socket A VIA Apollo KT333 , SL-75DRV5 :) ! Takze czy teraz mozecie potwierdzic ze moge bez obaw szyne na 145 ustawic ? A przy ustawieniach karty na 255/555 wystepowaly w 3dmarku 2001 SE i w niekotrych grach powazne anomalie graficzne ...... :| .... hmmm mam teraz ok jakiegos tygodnia na 220/480 ale jak mowisz ze mozna spokojnie podkrecic na 220/500 to tak zrobie :) ! spokojnie na tym solteku 145 masz jak w banku 220/500 -ja mam tak ustawione non stop -i miodzio aha -sprawdz jakie masz pamięci-ja mam 3,5ns Etrontecha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 gainwarda to ja puściłem swojego bez żadnych problemów na 250/560 dalej się bałem żeby czegoś nie zjarać bo jak by karta poszła do serwisu to bym nie mial w co grać :roll: :roll: :roll: chyba na czym a nie w co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 SZUKAJ. Wczoraj o tym jeszcze pisalem w innym poscie. Naprawde o tym jest duzo. just klick SZUKAJ 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coen Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Hehehe no i bardzo wam dziekuje bo rady poskutkowaly :) ! Teraz mam AMD Athlon XP 1700@1900 (1440@1580) ..... czyli FSB 145 i jest ok bo temp 55* :) . A karta graficzna Gainward GeForce 3 Ti/450 GS 200/450@250/560 i chodzi wydajniej, bez takich anomalii jak przedtem na 255/555 , widocznie te 5 Mhz na rdzeniu to za duzo ;), a wcisnalem je do ramu... Plyta Glowna Soltek Socket A VIA Apollo KT333 , SL-75DRV5 256 MD DDR SDRAM i teraz z czystej ciekawosci ( a nie dla chwalenia sie !! ) czy 8300 pkt w 3DMARKU 2001 SE to duzo czy malo jak na moj sprzet ? ( jesli malo to czego moze to byc wina ? ) ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Hehehe no i bardzo wam dziekuje bo rady poskutkowaly :) ! Teraz mam AMD Athlon XP 1700@1900 (1440@1580) ..... czyli FSB 145 i jest ok bo temp 55* :) . A karta graficzna Gainward GeForce 3 Ti/450 GS 200/450@250/560 i chodzi wydajniej, bez takich anomalii jak przedtem na 255/555 , widocznie te 5 Mhz na rdzeniu to za duzo ;), a wcisnalem je do ramu... Plyta Glowna Soltek Socket A VIA Apollo KT333 , SL-75DRV5 256 MD DDR SDRAM i teraz z czystej ciekawosci ( a nie dla chwalenia sie !! ) czy 8300 pkt w 3DMARKU 2001 SE to duzo czy malo jak na moj sprzet ? ( jesli malo to czego moze to byc wina ? ) ! wynik w 3dmarku jest ok zastanów się czy warto na stale uruchamiać grafe na 250/560-chyba jej szkoda -jak i tak wszystko chodzi tiptop nawet przy ustawieniach deflaut Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colsbald Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 HEHEHEHEHEHHEHEHE teraz mam dopeiro powod do chwalenia sie przed kumplami ktorzy maja amd 8) 8) 8) (dlatego ze kupilem intela). Mialem ta sama karte przekrecilem ja na 235/500 i przy procku 2.4 (intel potraf) :lol: mialem wynik w 3dMARKU 9100 8) 8) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 HEHEHEHEHEHHEHEHE teraz mam dopeiro powod do chwalenia sie przed kumplami ktorzy maja amd 8) 8) 8) (dlatego ze kupilem intela). Mialem ta sama karte przekrecilem ja na 235/500 i przy procku 2.4 (intel potraf) :lol: mialem wynik w 3dMARKU 9100 8) 8) 8) i co z tego ?? ja u siebie mam 9320dmarków ale dalej pytam co z tego??? poza tym zauważ ze te amd pracują z zegarem ok.1.60gh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Witam , to moj debiut na tym forum ;) ! Otoz mam pytanie do ekspertow ;P .... Posiadam Athlona XP 1700 ( 1440 Mhz ) i zastanawiam sie na ile go podkrecic , tzn. na ile przestawic szyne ze 133 ? Chodzil przez chyba jeden dzien na 148 ;) ..... Takie samo pytanie mam co do karty Gainward GeForce 3 Ti/450 GS. Rdzen 200 , Pamiec 450 , podkrecilem go na kilka dni na Rdzen 255 i Pamiec 555 ..... Zastanawiam sie jakie sa najbardziej efektywne ale jednoczesnie i bezpieczne ustawienia do pokrecenia mojego sprzetu ..... Do procka mam wiatraczek Sphere ( to sie chyba tak pisze ;) ) caly aluminiowy , co o nim sadzicie ? Pozdro ! ZOBACZ W MOIN OPISIE NA DOLE JAK TEGO PROCKA MOZNA POSCIC fsb 157. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 chyba na czym a nie w co :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 ZOBACZ W MOIN OPISIE NA DOLE JAK TEGO PROCKA MOZNA POSCIC fsb 157.Ale nie na jego plycie. Powyzej 153 robi sie niestabilna a od 155 jest martwa :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 ZOBACZ W MOIN OPISIE NA DOLE JAK TEGO PROCKA MOZNA POSCIC fsb 157.Jak nie miałem jeszcze odblokowanego to mój działał na 158 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 Witam , to moj debiut na tym forum ;) ! Otoz mam pytanie do ekspertow ;P .... Posiadam Athlona XP 1700 ( 1440 Mhz ) i zastanawiam sie na ile go podkrecic , tzn. na ile przestawic szyne ze 133 ? Chodzil przez chyba jeden dzien na 148 ;) ..... Takie samo pytanie mam co do karty Gainward GeForce 3 Ti/450 GS. Rdzen 200 , Pamiec 450 , podkrecilem go na kilka dni na Rdzen 255 i Pamiec 555 ..... Zastanawiam sie jakie sa najbardziej efektywne ale jednoczesnie i bezpieczne ustawienia do pokrecenia mojego sprzetu ..... Do procka mam wiatraczek Sphere ( to sie chyba tak pisze ;) ) caly aluminiowy , co o nim sadzicie ? Pozdro ! jesli krecisz grafe to cisnij max z pamieci do puki nie pojawia sie artefakty krecenie rdzenia nie daje tak duzo co memorki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 ZOBACZ W MOIN OPISIE NA DOLE JAK TEGO PROCKA MOZNA POSCIC fsb 157. Jak nie miałem jeszcze odblokowanego to mój działał na 158 :) No to po jak cholere znieniles na 12x140 jak na 158 bylo szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 No to po jak cholere znieniles na 12x140 jak na 158 bylo szybciej.Wydaje mi się, że powyżej 140FSB płyta przestawia jakieś timingi pamięci, dostępu na magistrali PCI i działa wszystko wolniej... Poza tym nie chcę podkręcać innych elementów... Aktualnie mam 12x133=1900+, ale bez zmiany napięcia - mniej się grzeje i mogę mieć ciszej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coen Opublikowano 16 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2002 Ehh kilka rzeczy w BIOSie poprzestaiwalem i mam 8500 ale to nie jest wazne mi chodzilo czy jak na taki sprzet ten wynik jest wporzadku czy mam cos w ustawieniach zrabane .... Jak juz wczesniej mowilem zmeinilem szyna na 148 na poczatku , ale to przeciez i dyski i pamiec chodzi na tych ustawieniach wiec szybciej sie zuzywa , a jak wiadomo DDR SDRAM grzeje sie bardziej od DIMM .... wiec nie chce ryzykowac z reszta sprzetu .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 16 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2002 Wydaje mi się, że powyżej 140FSB płyta przestawia jakieś timingi pamięci, dostępu na magistrali PCI i działa wszystko wolniej... Poza tym nie chcę podkręcać innych elementów... Aktualnie mam 12x133=1900+, ale bez zmiany napięcia - mniej się grzeje i mogę mieć ciszej.Hi Z tym zwalnianiem systemu opierasz sie tylko na odczuciach , czy udało Ci się przeprowadzić jakieś testy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 16 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2002 Wydaje mi się, że powyżej 140FSB płyta przestawia jakieś timingi pamięci, dostępu na magistrali PCI i działa wszystko wolniej... Poza tym nie chcę podkręcać innych elementów... Aktualnie mam 12x133=1900+, ale bez zmiany napięcia - mniej się grzeje i mogę mieć ciszej. Hi Z tym zwalnianiem systemu opierasz sie tylko na odczuciach , czy udało Ci się przeprowadzić jakieś testy ?? Jak znajde czas to potestuje ( Kampania wrześniowa :( :( ). Pierwsza rzecz która rzuca się w oczy to podczas startu komputera wykrywane są dyski (mówię o osobnym kontrolerze na PCI) i jest tam taka animacja ( / / - coś takiego się obraca) i przy wyzszej magistrali obraca się to bardzo wolno.... (tylko się nie smiać !!). Poza tym przy FSB wyższym niż 170 strasznie wolno sprawdza pamięć RAM. Jakbym miał na płycie dzielnik 1/5 to może bym nastawił 10x166, ale jak ostatnio stwierdziliśmy 266A nie posiada takiego więc jest 12x140. (Komputer działa stabilnie przy magistrali 195MHz przyczym pamięc jest taktowana asynchronicznie bo nie wyrabia takiej częstotliwości) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...