Skocz do zawartości
turzol

Ktory zestaw wybrac? - b.wazne!

Rekomendowane odpowiedzi

1. P4 2,0A Northwood -- 850 zl

Abit BD7-II -- 535zl

DDR Samsung 333 -- 330zl

Leadtek Ti4200 64ddr DVI BOX -- 720zl

2. AMD Ayhlon Xp200+ -- 450zł

Gigabyte 7VAXP Kt400 -- 580zł

DDR Samsung 333 -- 330zl

Leadtek Ti4200 64ddr DVI BOX -- 720zl

Musze wiedziec do jutra.....Ale mam cholerny dylemat 1 czy 2? Taniej wychodzi 2 ale kusi mnie P4 ze wzgledu na cene...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam że decyzja należy tylko do ciebie zaraz ludzie będą ci mówić bierz intela a potem inni nie !! bierz amdka jest lepszy !!! wszystko zależy

do czego potrzebujesz taki zestaw do pracy i zabawy czy dla szpanu przed znajomymi no bo jasne że jak ktoś do ciebie przyjdzie i zobaczy że masz intela 2.0 to sobie pomyśli ale zarobas ma intela !!! a jeżeli do tego drugiego to myśle że bramka nr.2 powinna być lepszym wyborem.

wielu moich znajomych ma amdka a jak sie ich pytam jak by mieli kase to co by kupili oni większosci mówią ze intela !! a jak sie pytam dlaczego to nie umieją tego wytłumaczyć!!!!!! osobiście nie mam nic do intela ale amdk nie ustępuje mu w niczym , więc wybieram opcje nr.2

pozdrawiam :roll: :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Musze wiedziec do jutra.....Ale mam cholerny dylemat 1 czy 2? Taniej wychodzi 2 ale kusi mnie P4 ze wzgledu na cene...

tylko zauwaz ze kupujac 2 a majac kase jak na 1 mozesz sobie kupic 512 MB RAM zamiast 256 MB - a w niektorych zastosowaniach wazniejsza jest ilosc pamieci a szybkosc procesora troszke mniej :!:

PS widze ze napisales w miedzy czasie obrobka zdjec - stawialbym na 2 zestaw + dodatkowe 256MB RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwie platformy maja swoje zalety, ale....

No właśnie zawsze jest jakieś ale, ja mam dwa komputery jeden oparty na p4 drugi na axp i obydwa działają mi bardzo dobrze, choć z doświadczenia kilka problemów miałem z axp, w przypadku intela nigdy nie miałem najdrobniejszych problemów czy to sprzętowych czy programowych, decyzja należy do Ciebie, gdybym ja miał wybrać jedną platformę to wybrałbym zdecydowanie intela, nawet jakbym musiał dopłacić sporo więcej (odczucia oparte na własnym doświadczeniu, ale każdy może mieć inne)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi ci o kompresje DivX to bierz AMD

bart - idz i stuknij się w główkę - zresztą którą chcesz a przy<span style="color:red;">[ciach!]</span>... sobie mocno bo straszne bzdury wypisujesz !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie niedawno przesiadlem sie z AMD na Intela. Z AMD nie mialem problemow co prawda ale zeby go podkrecic musialem zmienic płyte glowna z MSI ktora dawala za male napiecia na Shuttle AK35GTR. Pozzniej kupilem Dragon Orb 3 i sie okazalo ze to za malo i kupilem pozniej wc. A jak kupilem Intela po godzinie zabawy mialem juz 2,4 @ na 2,85 z BOX coolerkiem :) Bierz Intela.

Pozdtawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie niedawno przesiadlem sie z AMD na Intela. Z AMD nie mialem problemow co prawda ale zeby go podkrecic musialem zmienic płyte glowna z MSI ktora dawala za male napiecia na Shuttle AK35GTR. Pozzniej kupilem Dragon Orb 3 i sie okazalo ze to za malo i kupilem pozniej wc. A jak kupilem Intela po godzinie zabawy mialem juz 2,4 @ na 2,85 z BOX coolerkiem :) Bierz Intela. 

Pozdtawiam

Ale pytanie czy miales duzo lepsza wydajnosc jest wazne ;) a nie ile wykreciles . Wiem ze fajnie wyglada jak sie ma taki przyrost ale czy sa z tego jakies korzysci ?? . Zreszta tak jak mowilem rzuc moneta oba configi sa oka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rozumiec ze P4 2,4B to ten z szyna 533?

Jezeli dobrze sie kreci to chyba go wezme (trzeba jakos wykorzystac V7+ :D )

A tak w ogole to trafilem na te Samsungi 256DDR PC2700 co byly testowane na tweak'u ale roznia sie jedna literka w oznaczeniach (K4H560838D(zamiast C)-TCB3. Mysle ze beda oki do tego P4... za cholere nie moglem znalezc tych z literka C....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel jest dobry ale tylko z rambusami 1066 jak porównać wydajnościowo i cenowo. Dla mnie wyznacznikiem był test wydajności jego z winacem (większość innych rzeczy tak nie wkurza jak czekanie na rozpakowanie) Z DDR samsungami bywa róznie kumpel ma 333 i na casie 2 nie chce mu chodzić !!! TFU ni kupuj takiej <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianej płyty głównej gigabyte zawsze ma problemy z pierwszymi rewizjami płyt, może będziesz musiał poczekać na nowy bios, aby ci wszystko dobrze chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INTEL - droższy, trudniejszy do spalenia, masz jeszcze gdzieś 1 ghz zegara do którego będą szybsze procki, intel oszukuje co do oddawanej mocy (podaje średnią nie maksymalną) oraz na benchmarkach (Bapco sysmark 2002 optymalizowany pod p4 a przeciwko athlonom), zbliża się zmiana podstawki,

AMD - tańszy, za 850-900 zyla powinno być możliwe kupienie 2100+ 2200+ (słabo się kręci) a może nawet 2400+, można ukruszyć jądro procesora (boli). Zegar przeczywisty będzie gdzieś do 3 ghz (czyli gdzieś 4000+) aczkolwiek może być problem z zasilaniem i propagacją sygnału na starszych płytach, zbliża się szyna 166 mhz

IMO - jakościowo oba komputery są porównywalne, ale rozważając różnicę ceny to można za tą samą forsę kupić komputer na AXP i GF4 4600 (no może trochę się doplaci) lub radku 9700 (to już się dopłaci troszkę więcej :D ) a to już jest do przemyślenia dla kupującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...