Skocz do zawartości
cicherFX

[b] O/C Thortona, wysokie +12V zasiłki???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Mam pytanie dotyczące napięć na moje mobo Asrock K7s8x (bios 2.20a ). Napięcia miernika wynika, że :

+3,3 = +3,31 ( pod obciążeniem )

+5 = 4,99V-5,00V ( pod obciążeniem )

+12V = 12,45V (po uruchomieniu kompa) - 12,83V ( pod obciążeniem w windowsie : winamp, prime 95, burn in wizard w sandrze )

wskazania biosa :

CORE = 1,609V

+3,30V = 3,307V

+5V = 5,056V

+12V = 12,51V ( po uruchomieniu )

KONFIG TAKI JAK W PODPISIE

Nie wiem czy napięcia są w normie jak na ten sprzęt i jak na ten "super" zasilacz, bo "troszke martwią" mnie te wskazania +12V

W stresie mam według mobo 49C CPU, nic się nie wiesza, wszystko chodzi stabilnie, bez bsod. ( OS win98SE ).

Proszę o pomoc bo nie chcę sobie zrobić grzanki z kompa !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu (podejżewam, że AsRock ciągnie na cpu z 5V, a nie z 12V), ale na AsRocku zawsze 12+ jest wysokie, spróbuj jakiś lepszy zasilacz, ja testowałem Codegena 300W :lol: oraz Feel'a 300W i zawsze 12+ było powyżej 12.5V, zapytaj w topicu o Asrocku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie napiecie nie zaszkodzi... teoretycznie, producenci zasilaczy nie zalecaja podawania napiecia na liniach 3.3v, 5v i 12v wykraczajacego poza +/- 10% (czyli max 5.5v, 3.63v i 13.20v!!!)

zasilacze w moich kompach sa ustawione na 5.60v i 12.70v i jak dotad nie zauwazylem zadnych negatywnych efektow ubocznych poza ziekszonymi obrotami wiatrakow zasilanych z 12v... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...