Skocz do zawartości
sebx

Funkcja - Q-Fan Asusa czy jest bezpieczna ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Mam pytanko do użytkowników płyt głównych Asusa z funkcją Q-Fan - czy jej używacie i czy jest ona bezpieczna ???

Dlaczego pytam ??? Bo u mnie na A7V880 z Q-Fan włączonym Barton 2500+@3200+ ma w spoczynku temp. ok. 47 C a wiatrak na procku ma speed 1700 obr/min - oczywiście przy obciążeniu wiatrak zwiększa obroty do 3000 obr/min i temp. procka rośnie . (Wcześniej na MSI KT4V - ten sam procek jako 2500+ miał w spoczynku ok. 56 C z soft coolerem ???!!!)

Napięcie jest na AUTO - wg. Bios 1.61 V a wg. Asus Probe 1.71 V - to spora różnica - którym odczytom wierzyć ???

PS. To moja pierwsza płyta główna Asusa w życiu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Biosem Asusa to denerwująca sprawa. Q-Fan tak naprawdę obsługiwany jest dopiero przez najnowszą wersję Biosa 1005. Ale nie używam tego wynalazku ponieważ nie mogę odnaleźć funkcji ustawienia samoczynnego wyłączenia komapa po przekroczeniu ustawionego zakresu temperatur. Być może jest to ustawione automatycznie (ale jak?) - lepiej nie ryzykować spaleniem procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ??? Może to wszystko działa razem z Asus Probe bo przy instalacji tego programu podaje się różne temperatury ???

Cisza jest super tylko czy procek się nie zjara ???

Czy A7V880 wykorzystuje pomiar temp. z wnętrza procka czy mierzy ją pod prockiem w gnieździe - to też zagadka .

W sumie o ile nie zaszkodzi ten Q-Fan prockowi to super sprawa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...