Skocz do zawartości
michal_9

Jaki LCD ?

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze kozystalem z opcji 'szukaj' i znalazlem kilka rzeczy :) ale chce powiedzmy.. inaczej zadac pytanie... Chodzi o to, że ptrzymierzam się do kupna LCD... i kilka pytań mam...

po pierwsze... mam chociazby taki http://sklep.benchmark.pl/pelny_9834.html monitorek.. macie tam cechy podane w których sie nie bardzo orientuje... dokladniej...

jaki jest w miare do ludzi dopuszczalny kontrast a jaki to rewelka ? a moze wszystkiew monitory maja to samo ? :P

jasność... jaka dobra jaka zła ?

to samo z częstotliością odchylania pionowego i poziomego...

wielkosć plamki.. co to wogole jest ?

No i jak nie dać się naciągnąć ? Czego unikać ? Jakie firmy polecacie ? Może jakieś konkretne modele do 1600 - 2000 ? CZy opłaca się wogóle coś w tej 'półce' cenowej ? No i do czego ma być monitor... w grafike się bawie od czasu do czasu, lubie pograc i filma obejrzec więc chyba najgorsze wyzwania dla LCD :)... wiec pod tym kątem patrzcie :P

Pozdrawiam,

michal_9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam LCD iiyama 17" taki jak tu :

http://www.iiyama.pl/default.asp?SID=&NAV=...V=236&PROD=1013

Jeśli masz zamiar zajmowac sie grafiką komputerową to odradzam panele z tego przedziału cenwego.

Jeśli chesz ogladąc filmy to zwracaj uwage na jak największy kąt widzenia chyab że zawsze oglądsz filmy sam siedząć na krześle przed monitorem. Do jasności 250 cd / m2 przez pierwsze dni nie mogłem się przyzwyczaić - wymieniłem nawet panel na inny i bez zmian - wiec radzę nie przesadzać z tym parametrem. Teraz już jest ok - na poczatku pomogła mi lampka obok monitora - ale to jest zupełnie normalne jeśli kotś chce zdrowo pracowac :). Jeśli masz zamiar grać zwróc uwagę na czas reakcji - do gier pownien być ponizej 20 msek - jeśli czas r. bedzie zbyt duzy będziesz miał efek smużenia na ekranie. Co do filmów DivX to nie jestem zadowolony , nie wiem jak na innyhc panelach ale przy kontraście 450:1 słabo widać ciemne obrazy. Tzn. zlewają się rózne fragmenty obrazu różniące sie od siebie delikatnie stopniem szarości. Pamiętaj też ze bedziesz musiał pracowac w zalecanej rozdzielczości, w moim przypadku to 1280 x 1024 - jak ją zmienisz to obraz jest zdeformowany. Jak widać jest wiele ustępstw w stosunku do monitrów zwykłych - muszisz to przemysleć. Mam go podpietego pod słabą kartę graficzną Gf2 , sparawdzałem z Radeonem i jest o wiele lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam monitor co kolega wyżej i jestem zadowolony, lecz napiszę co innego, a mianowicie parametry. Moim zdaniem nie ma co patrzeć na nie, a jedynie w celach orientacji. Ewentualnie warto sprawdzić czas reakcji i kąty widzenia, chociaż te drugie często się nie pokrywają z rzeczywistością. Natomiast kontrast i jaskrawość podawane są różnie (jak się chyba producentom podoba :wink: ), więc po prostu trzeba iśc do sklepu i sobie obejrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz zamiar zajmowac sie grafiką komputerową to odradzam panele z tego przedziału cenwego.

hmm... moze jakis konkretny powód ? i jesli nie te to jakie i min ile miałbym przeznaczyć na taki monitor ? aa i są firmy jakich sie lepiej wystrzegac czy raczej sie nie spotyka takich ? i jakie poleciacie bo namierzalem sie na jakiegos samsunga albo NEC'a ... zreszta sam nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupujesz, kup dobrą rzecz, bo z pewnością przyniecie wiecej satysfakcji i starczyć powinna na dłurzej.

Krótko i na temat:

12ms - do Gierek FPP idealny, np:CS :D

Firmy: Samsung, LG, BENQ - oni mają w przystepnych cenach 15" i 17"

Jeżeli chodzi o nabycie to najlepiej w Sklepie. Gwarancja w reku, w razie kłopotów zawsze możesz zwrucić się z Tym do sprzedającego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi