Skocz do zawartości
erbs

Hardware mp3 z PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno przeczytałem artykuł na stronie Chip'a dotyczący własnej roboty odtwarzacza mp3. Była tam min. mowa o projekcie budowy w/w urządzenia na bazie starego PC 486 lub podobnym. Z artykułu dowiedziałem się, że aby sprzęt działał bez monitora trzeba zainstalować i odpowiednio skonfigurować linuksa. Spodobało mi się to, gdyż można w takim urządzeniu zastosować CD i HDD, urzywać pilota na podczerwień itp. A teraz moje pytanie: Artykuł w Chip'ie był ogólnikowy a o tym co napisałem było parę zdań, czy ktoś z was zrobił coś takiego lub widział gdzieś w sieci bardziej szczegółowy projekt takiego urządzonka? Jeśli tak, to bardzo proszę o namiary i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam CHIP'a dosc regularnie i pamietam, ze byly tam podane dwa sposoby zrobienia odtwarzacza MP3. Ten z kompem zajmuje wiecej miejsca, ale jest tanszy, drugi to wykorzystanie odpowiednich chip'ow za odpowiednia cene.

Co do budowy - jest to zwykly PeCet. Odtwarzaniem zajmuje sie [brzydkie określenie na linuksa] i to wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki. Zgadzam się, tylko, że ja nigdy nie miałem do czynienia z pingwinem i nie wiem jak go skonfigurować żeby działał bez monitora i pełnej klawiatury itp. Może znacie jakiś adres gdzie mogę o tym poczytać /najlepiej po polsku/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja takie coś mam tylko że na cdaudio wystarczy dos z zainstalowanymi sterami do cdromu tylko naciskasz strałke na napędzie i jedzie:)

do czegoś takiego to nie potrzeba wogóle płyty głównej - wystarczy sam zasilacz... Robiłem takie rzeczy jakieś 7 lat temu na napędach 2x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja takie coś mam tylko że na cdaudio wystarczy dos z zainstalowanymi sterami do cdromu tylko naciskasz strałke na napędzie i jedzie:)

do czegoś takiego to nie potrzeba wogóle płyty głównej - wystarczy sam zasilacz... Robiłem takie rzeczy jakieś 7 lat temu na napędach 2x

w chipie ostatnio napisali jak ze starego cd-ka zrobic sobie otwarzac plyt CD w samochodzie :) kurcze, mialbym auto to bym sobie wrzucil tam swego BTC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...