RinTinTin Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Witam, zastanwiam sie czy pompka, ktora chce kupic - at-306, nie bedzie za mocna tylko przy jednym bloku i nagrzewnicy (zatopiona). Wiem, ze dane sa "trche" zawyzone i to 2000 litrow nie przepcha, ale czytalem gdzies na forum, ze zbyt duzy przyeplyw jest neidobry. Blok planuje kupic, x3m, ktory chyba lubi duze przeplyw ? Jednak nie chce przesadzic ;) Co do wezy, to jescze nie podjalem decyzji gdzie bedzie stala nagrzewnica, wiec sa 2 warianty, jeden oddalona o max 1m (2 metry weza), 2 okolo - 2metrow (4 metry w obie strony) Pewnie, at-305 wystarczylby teraz, ale w przyszlosci planuje dokupic jescze 1, lub 2 blok, dlatego zastanwiam sie nad at-306. Pytanie: Czy at-306 nie bedzie za mocny do jednego bloku, nagrzewnicy ? btw, x3m wchodzi na abita nf7 v2, nie zawadza o cos ? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Moim zdaniem nie. Czym mocniejsza pompa tym większa wydajnosc bo wieksza ilość wody ofdbiera ciepło z bloku w jednosce czasu. ja sam w swoim Wc mam atmana 306 i chce zastosować grundfosa który jest znacznie potężniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 [...]ale także ta nagrzana woda szybciej przepływa przez nagrzewnice a przez to wolniej oddawane jest ciepło. Ale ogólnie myślę, że nie zaszkodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 ...Tym bardziej, ze jak Ci sie spodoba, to zawsze mozesz dolozyc bloczek(i) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Dobra, zamowiam at-306 na allegro widzialem po 83zl. Wsadze go w jakis duzy pojemnik - 2.4 litra, bo czytalem ze w b.malych mocno nagrzewa (35w) Teraz czytam juz od kilku h o blokach ale dalej nie jestem do konca przekonnany... przynajmniej juz 75% rzeczy wybralem ! Pozdrawiam i dzieki za info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 [...]ale także ta nagrzana woda szybciej przepływa przez nagrzewnice a przez to wolniej oddawane jest ciepło. Ale ogólnie myślę, że nie zaszkodzi :D GENERALNA ZASADA: IM WIĘKSZY WATERFLOW, TYM WIĘKSZA WYDAJNOŚĆ I BLOKU I NAGRZEWNICY, A TYM SAMYM CAŁEGO UKŁADU! Nalezy pamietac, ze od reguly zdarzaja sie tez wyjatki. Zainteresowanych odsylam na overclockers.com. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Zgadzam się z przedmówcą. Jak miałem cpc na cpu i te cienkie wezyki tylko, to strasznie sie woda nagrzewała(zegar 1.90Ghz, tem wody kolo 36st, proca do 48). Tera zmienione weże i bleczek na CPU, pompka ta sama, ale przepływ wody 2x wuekszy. Temp wody wyrażnie niższa - poniżej 33, tem na procu rzadko przekracza 43 stopnie, na 2.05Ghz. Mam 3 bloczki, nagrzewnica od nysy (45x20x8 okolo, mosiądz i miedź) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Hm.. zastanawia mnie jescze czy bedzie roznica jak bede mial krucce 12/16/12, i wsztstkie weze: pompka,kadet,blok, pozniej dwie 12 do pojemnika, albo trujnik(obojetnie) vs - caly uklad na 12. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Zasada "czym większy przepływ tym wydajniejniej" nie jest do konca prawdziwa. Wszystko zależy od konstrukcji bloku. Jeśli mowimy o jednym bloku to owszem, mozna tak powiedzieć, jeśli mowimy o wszystkich blokach, należy stwierdzić "im szybszy przepływ tym wydajniej". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...