Skocz do zawartości
czat85

pomocy! wybor dystrybucji i pakietow ;/

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki dylemat: poszukuje dobrej dystrybucji linuxa pod serwer counter-strike'a _ przy czym chcial bym aby sama instalka linuxa zawierala tylko niezbedne pakiety i aby wszystko dzialalo w trybie tekstowym (bardzo zalerzy mi aby zaoszczedzic jak najwiecej miejsca na hdd) ..

tak wiec prosze o pomoc ... ktorego linuxa wybrac, jakie pakiety musze zainstalowac aby:

miec:

mc

ftp

ssh /telnet/

i autodetekcje wsadzanych urzadzen

+ dzialajace polaczenie z netem (wymagane sa jakies pakiety?)

opcjonalnie firewall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myslicie o AuroX'ie ?

@(D)jur(on) : masz racje darowalem sobie szukania :]

niestety nie mam na to czasu

liczylem na to, ze ktos kto w tym 'siedzi' moze 'z rozbiegu' udzielic mi potrzebnych informacji i nie bedzie to stanowic dla niego problemu.

srx za spamerski temat :)

@moderator : prosze nie zamykac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm masz czas na stawianie serwera, a nie masz czasu na szukanie ? Jak nie masz czasu, to zostaw lepiej linuksa w spokoju :) No offence, ale to nei jest dla ludzi, ktorzy nie lubia/nie maja czasu szukac i czytac. Ja bym wzial Gentoo, albo ArchLinux, ale dla Ciebie lepszy bylby Slack (latwiej zainstalowac :) ). Aurox - jesli to ma byc minimalistyczne i proste, to nie sadze, zeby to byl najlepszy wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze slackware mini distro czy jak mu tam ? Podobno mozna go trzymac na FAT partycji ale tez mozna na linuxowej i zajmuje tylko cos kolo 100 mega... Jedyny problem moze byc w tym ze brakuje mu troche pakietow i trzeba by bylo do niego doinstalowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, sadze, ze jednak najlepszym wyborem bylby ArchLinux (www.archlinux.org). Po instalacji mamy tylko niezbedne pakiety w systemie. Z instalacja innych nie mam problekmu - jest pacman, ktory zainstaluje odpowiedni pakiet z zaleznosciami, ale tu an prawde tylko z tym, co jest na prawde wymagane. Dystrybucja miniamlistyczna, nastawiona na maksymalna prostote, dzieki czemu nie zajmuje duzo miejsca. Aktualnie, moj desktop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi