Skocz do zawartości
Sz@tynbury

580zł na procka płytę i pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

...a już miałem kupować płytę pod celka . Na szczęście KVM i makonar mnie uratowali ( THX :D ). Płyta i pamięć będą nowe, a kupić je mogę o ok. 15-20% ( bardziej 15) mniej niż normalne ceny. Procka mam zamiar wyłowić z rynku wtórnego. Co do płyt głównych mam dwóch kandydatów, chyba,że macie inne propozycje:

1) Asus A7V266-c

2) ECS K7VTA3 v.3.1

Bardziej jestem za Asusem ( wiadomo-firma ). Chociaż ten ECS jest bardzo chwalony ( nawet tu na forum). Jest tylko jeden zgrzyt-czytałem, że ciężko jest wykręcić durona. A ja mam właśnie zamiar kupić D1000. Chociaż to też nie jest pewne, być może uda się skombinować Antka na fsb 266. ( 2 miechy temu koleś miał do sprzedania używanego Athlona XP 1700 za 220zł przywiezionego z wgk więc może dla mnie też się coś trafi :) ) W związku z ECS-em mam jedno pytanie:

Czy będzie on kompatybilny z Bartonem?

Jeśli tak to miałbym lepsze perspektywy na przyszłość, chociaż moje dotychczaswe doświadczenia z płytką pod Cel/PIII są bardzo złe ( same problemy ).

I jeszcze kwestia pamiątek. Jakie no name'y wybrać?

Słyszałem, że dobre choć nierówne są elixiry. I podobno Nanaye są dobre. Czy ich cena jest taka sama jak innych no name?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chyba jednak brałbym tego asusa

po 1. firma :lol:

po 2. 333 jest minimalnie szybsze od 266

po 3. do duraka 1000 w zupelnosci wystarczy asus a ma lepsze mozliwosci oc!!!

chociaz ten ecs jest chwalony ale ja jednak zostane przy swoim zdaniu z ecsem jest jak z rosyjską ruletką wszystko zależy od szczęścia na jaki model się trafi (wiem to z własnego doświadczenia 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. firma  :lol: 

chociaz ten ecs jest chwalony ale ja jednak zostane przy swoim zdaniu z ecsem jest jak z rosyjską ruletką wszystko zależy od szczęścia na jaki model się trafi (wiem to z własnego doświadczenia  8) )

Przecierz to asus jest na 266, a ECS na 333.

Co do FSB ECS. Oficjalnie tylko płyty na KT 400 ją obsługują! Owszem ECS ma dzielniki 1/5 ale to nie oznacza, że będzie chodził na FSB166!

Regulacji napięć ECS nie ma. Ale polecam tą płytą - właśnie na niej jadę. 150FSB się udało bez niczego osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skoro kt333 nie będzie ( prawdopodobnie ) obsługiwał Bartonów to biorę Asusa. Wreszcie będę miał prawdziwą płytę :D . Tylko jakie pamiątki wybrać ( no name )?

Nie zrozumiałeś mnie. niektóre płyty na KT333 będą obsługiwać Bartona. Pewnie też nie wszystkie na KT400 będą go obsługiwały. z prockami których jeszcze nie ma nic nie wiadomo. Co do tego ECSa. to że oficjalnie nie wspiera on FSB 166, to nie znaczy, że na pewno na niej nie pójdzie. ma po temu spore sznase (przede wszystkim ten dzielnik). Najprawdopodobniej będzie jednak wymagał poprawienia chłodzenia chipsetu. Jeśli jakoś szczególnie Ci się nie pali, to za ok tygodnia powinienem mieć już WC i sprawdzę FSB 166 w tym ECS (póki co po prostu procek nie wydala, a więcej niż jeden mostek nie chce mi się ciąć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 128 i 266 to już raczej nie ma znaczenia, bo wydajność między markowymi na noname jest dosłownie marginalna.

Osobiście również gdyby mi kasy nie starczało, to bym się skłaniał ku ECS'owi, albo jakiejkolwiek płycie pod KT333.

Po prostu, żeby brać jak najnowocześniejszą podstawe, bo reszte można zmienić a płyte najciężej.

Ja bym nawet kupił lepszą płytę, i tańszy procesor, a za miesiąc sprzedał procka i kupił lepszy.

Po prostu oszczędzać na tym, co łatwo wymienić, świetną płytę od Gigabyte'a można kupić juz gdzieniegdzie za 350-389...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. firma  :lol: 

chociaz ten ecs jest chwalony ale ja jednak zostane przy swoim zdaniu z ecsem jest jak z rosyjską ruletką wszystko zależy od szczęścia na jaki model się trafi (wiem to z własnego doświadczenia  8) )

Przecierz to asus jest na 266, a ECS na 333.

Co do FSB ECS. Oficjalnie tylko płyty na KT 400 ją obsługują! Owszem ECS ma dzielniki 1/5 ale to nie oznacza, że będzie chodził na FSB166!

Regulacji napięć ECS nie ma. Ale polecam tą płytą - właśnie na niej jadę. 150FSB się udało bez niczego osiągnąć.

chciałem przez to powiedzieć że lepiej wziąć asusa bo kt333 i tak jest nie wiele szybsze od 266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...