Skocz do zawartości
dzieciol4

Hynix D43

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam model - Hyundai HYMD264 646B8R-D43 czyli BT , czy da sie ustawic na nich dwojkowe timingi , ja nie moge zejsc ponizej 2-3-3-8 przy fsb200, prubowalem podnosc napiecie do v2,8 ale nie startuja jesli ustawie nizej , np. 2-2-2-11 czy 2-3-2-11.

Da rade ustawic nizej niz 2-3-3-xx ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

220 to zaden wyczyn, _VIP_ robil duzo wiecej , tak jak powiedzialem aby na Hynixach i NF7-S miec CL2 trzeba wyszukac konkretny BIOS, to od niego bardzo duzo zalezy. z tego co Merlin pisal niektore są nawet specjalnie modowane wlasnie pod Hynixy, niestety moj NF7 i Hynixy poszly do lamusa wiec wypadlem z tematu. Ale 220 z modowanym biosem to spokojnie sie pojedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Duzo wiecej na socketA w dual channelu 2*512 dla nich to ile masz na mysli bo nie wiem ?

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na starej platformie NF7-S i Thorton 2200 oraz wlasnie HYnixy to szlo z dwojkami ale jedynie na modowanych BIOSACH. Poszukaj w temacie NF7 o biosach

1555509[/snapback]

Prubowalem na biosach:

d27_619R2

D26_ver.2.0.04_Discovery_0.1_17.09.04

D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04

D27_TaiPan_0.1_EB_ED_Bpl_3.19_08.12.04

Najnizej udalo mi sie zejsc do 2-3-3-8, 7 tez by chyba poszlo .

Uwazasz ze powinny pojsc na abicie na 2-2-2--xx??

To tylko kwestia biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

W większości modowany bios daje to, że można wyżej podjechać stabilnie FSB, wg mnie ten bios D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04 będzie dla Ciebie najlepszy ponieważ próbowałem go u wielu ludzi posiadających NF7 i są super osiągi na nim no i oczywiście ja go obecnie używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

jak masz aż takie problemy no to ustaw sobie Fsb=133 no i daj 2-2-2-4 i na pewno wstaną :)

A tak na serio to hynixy nie są pamięciami niskotimingowymi, ale słyszałem, ze jak się im zapoda 3,2V to idą ładnie z FSB i timingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz aż takie problemy no to ustaw sobie Fsb=133 no i daj 2-2-2-4 i na pewno wstaną :)

A tak na serio to hynixy nie są pamięciami niskotimingowymi, ale słyszałem, ze jak się im zapoda 3,2V to idą ładnie z FSB i timingami.

1557364[/snapback]

ladnie to one z dymem wtedy ida :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Wątpie bo na 3,1V pracują stabilnie zatem gdy zastosujemy air cooling / passive cooling to uzyskamy lepsze odprowadzanie ciepła i co z tym idzie większe napięcie pracy pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam model -  Hyundai HYMD264 646B8R-D43 czyli BT , czy da sie ustawic na nich dwojkowe timingi , ja nie moge zejsc ponizej 2-3-3-8 przy fsb200, prubowalem podnosc napiecie do v2,8 ale nie startuja jesli ustawie nizej , np. 2-2-2-11 czy 2-3-2-11.

Da rade ustawic nizej niz 2-3-3-xx ??

1555497[/snapback]

to są wlasnie nasze kochane b8r .. :P

do 210fsb lecą 2/2,5-3-3-x 2.7V (max powyzej bledy)

powyzej do 240-245fsb muszą 2,5-4-4-x 2.7V (powyzej bledy :P )

a z cl3 to one jakos nie chcą chodzic... takze lepiej selekty dt niz te lipne b8r ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no faktycznie... nie ma juz tych henków co 260fsb 2,5-4-3-7 przy 2.8V ... slawna seria b8j... a ja ze sie nie znalem wpadlem w sidla slabszy d8j... niby jak tu widac tez osiagają swietne wyniki :> ale mi one nie wyszly :(

jednak i tobie je polece ... D8J na kosciach DT dostaniesz w ESC.pl ... bo chyba B8R na BT sie nie oplaca.... no chyba ze ktos prowadzi selekcik, to niech ci wyselekci D8J :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mam przeboje z moimi hyniksami. Kupiłem w lutym 2x256 b8j/BT i zachciało mi się je podkręcać. Standard by SPD 3-4-2-8-2T (płytka gigabyte nForce4), memtest OK. Zapodałem 2.5-3-3-7-1T 2.6V, ustawiłem 220 MHz i memtest wywala błędy. Myślałem że to wina 1T, więc dałem 2T i znowu błędy. Dałem napięcie 2.8V i znowu błędy. W akcie desperacji dałem 3-3-3-8 2T 2.9V i bez błędów ... na 217 MHz :mur: :wisielec: Myślałem, że je normalnie przez okno wywalę, ale wtedy bym został bez pamięci :(

Postanowiłem dac im napięcie 2.9 i zwiększyć (prawie) maksymalnie timingi. Dałem 3-5-5-11-2T i już przechodziło memtest na 220MHz :) . Następnie dałem 250 MHz i przeszło memtest i goldmemory. Przez 3 godzinki zjeżdżałem z timingami i napięciem żeby uzyskać stabilne 250 MHz i doszedłem do 2.5-4-4-8 1T 2.7V. Nie mam się dzisiaj siły dalej z tym bawić, ale jutro pobawię się ze zmniejszaniem TRas, RAS to CAS i RAS Precharge, bo któryś z tych timingów jeszcze na pewno mogę zmniejszyć. Obawiam się że to właśnie RAS to CAS cały czas mnie blokował (detekcja przez bios jako 4). Tyle niecenzuralnych słów podczas podkręcania tych pamiątek nie wypowiedziałem w czasie całego roku. Już myślałem, że dostały mi się denne pamiątki a tu taka niespodzianka. Jak jeszcze uda mi się zmniejszyć timingi to już będzie bardzo OK. Uuuufffff. Miał ktoś takie przygody, czy tylko mi się tak zdarzyło?

No i mały raport z dzisejszej walki:

Przy 2.5-4-2-7-1T 250MHz komp już nie odpala

Hehe, zapuściłem dzisiaj memtesta na noc 2.5-4-4-7-1T@250 2.7V i czysto :) Dzisiaj ustawiłem 255 MHz na tych samych timingach i napięciu i też czysto (po dwóch godzinach). Zaraz ustawię 260 MHz i jeszcze mogę napięcie zwiększyć do 2.8V. Szykuję się na szturm na DDR550 (ale to chyba przy CL3 i 2T). Pewnie nie są to nadzwyczajne wyniki jak na hyniksa, ale po wcześniejszej walce żeby dobrnąć do 220MHz jest to dla mnie spore osiągnięcie. :D

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Ad. 1. Myślę, że Twoje mają dużo większy, acz nie przekraczający 5ns.

Ostania cyfra -ry lub litera –ry w oznaczeniu, często po myślniku podaje czas dostępu – istotny parametr pamięci.

Przykłady:

CT64M64S4D7E – czas dostępu 7.5ns

CT64M64S4D75 – czas dostępu 7.5ns

CT64M72S4R8E – czas dostępu 8ns

KM432S2030CT-G7 - czas dostępu 7 ns

HY5DU28822AT-K – czas dostępu 7.5ns

HYB39D32322TQ-6 - czas dostępu 6 ns

NT5SV8H16FT- 6k - czas dostępu 6 ns

K4H560838D-TCB3 - czas dostępu 6 ns

hgxc657y78h 60 - czas dostępu 6 ns

7shvb65sdgt 55 - czas dostępu 5,5 ns

Ad. 2. Przecież każda kość jest inna i nikt Ci nie powie czy się da.

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

A czy ja powiedziałem, że mają 6 i 7,5ns - naucz się kolego czytać ze zrozumieniem ! Pogrubienie oznacza jak czytać z onzaczeń hynixa, a nie, że tyle mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, przeprowadziłem bardziej szczegółowy test zarówno memtest jak i goldmemory. GM jest bardziej czuły na podkręcanie pamięci i szybciej wywala błędy. Oto co udało mi się uzyskać (przypominam płytka Gigabyte K8NF-9 nForce4 x4, pamięci 2x256 MB Hynix D43 w dualu serja BT/b8j)

Wszystkie wartości są stabilne i nie ma błędów zarówno w GM jak i memtest. Sp2004 też chodzi OK. Wszystkie wyniki na 1T:

do 217 MHz - 2.5-3-3-7 2.6V

218-247 MHZ - 2.5-4-4-8 2.6V

248-258 MHz - 2.5-4-4-8 2.7V (czyli wzrost napięcia o 0.1V dał przyrost 10 MHz)

259-263 MHz - 2.5-4-4-8 2.8V (tu już wzrost napięcia dał mniej)

264-270 MHz 3-4-4-8 2.8V (100% stabilnie we wszystkich programach)

Dalej nie testowałem. Niewykluczone, że uda się osiągnąć 275 MHz bez dalszej zmiany timingów. Ciekawe ile dodatkowych MHz da zmiana 1T na 2T. Niewykluczone również, że jakiś timing da się obniżyć (szczególnie wielce prawdopodobne jest 8>7, ale zbyt krótko testowałem żeby powiedziecz czy to będzie we wszystkim stabilne - tylko 30 min. memtestem). Może jeszcze 2.9V zapodam.

Screeny do 270MHz 3-4-4-8-1T 2.8V

Superpi 16M

http://img197.imageshack.us/img197/8759/ddr540superpi0vh.jpg

A tak to wygląda w evereście:

http://img261.imageshack.us/img261/3166/ddr5408th.jpg

Atak na 280 MHz (i byćmoże wyżej) bedzie wtedy jak będę sprzedawał te pamiątki, czyli już niedługo (planuję kupić 2x1 GB - może Kingmax na hyniksie). Dalej już timingów nie zamierzam zwiększać, chociaż jakby się dało jakieś koszmarne i dało 3.2V, to pewnie by pekła granica 300MHz (i bym miał synchro pamięci do mojego Venice 2.7GHz ).

Screenów z memtesta i GM nie dam bo nie posiadam cyfrówki (ale testowałem te pamiątki długo i namiętnie). Jakieś komentarze?

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO jakbyś chciał wiedzieć hynixy nie skalują się z wysokim napięciem, jedynie co to mogą zacząć sypać błędami w programach testujących, i raczej już nic z nich nie wycisniesz :) Potestuj SP2004 na tym 270 przez chociAŻ noc, a później mów o stabilności :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO jakbyś chciał wiedzieć hynixy nie skalują się z wysokim napięciem, jedynie co to mogą zacząć sypać błędami w programach testujących, i raczej już nic z nich nie wycisniesz :) Potestuj SP2004 na tym 270 przez chociAŻ noc, a później mów o stabilności :)

1564700[/snapback]

Mylisz się - seria DT nie skaluje się wraz ze wzrostem napięcia, ale seria BT jak najbardziej (dlatego planuję i zapodać 2.9V na DDR550). Oczywiście dawanie ponad 3V nie ma sensu, bo tu już pewnie żadnego przyrostu nie będzie.

Poza tym goldmemory jest lepszym programikiem do testowania pamięci niż Sp2004 - SP2004 potrafi działać OK a GM się wywali - miałem to na 2.5-3-3-7 - SP działał OK na 220 MHz a GM się wywalał. Oczywiście pamięci bedą się testowały przez noc w gold memory, a SP zapuszczę jutro z rana na kilka godzin. Jak GM przejdzie na czysto to SP na pewno przejdzie OK.

Na razie żaden program mi się nie wywalił i myslę że tak jż zostanie (w sumie memtest i GM testowały te pamiątki przez prawie 5 godzin na 270 MHz).

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi