Skocz do zawartości
dzieciol4

Hynix D43

Rekomendowane odpowiedzi

mozesz zarzucic jakims screenem  ? zadko sie zdarza zeby te nowe DT-43 poszły 250 mhz.... z poza tym czym testujesz stable ? sprawdź goldmem to zobaczycz czy jest rock stable. pozdrawiam

1616172[/snapback]

WItam

Oto screen co zrobilem go pare dni temu

http://img371.imageshack.us/my.php?image=8...11single5qb.jpg

Jesli nie starczy to jeszcze moge porobic jakies :).

Stabilnosc testuje SP2004, czasem w cos pogram i komp chodzi 24/7. Takze jak narazie zadnych zwiech nie mialem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

A jakie max napięcie zapodawaliście na te hynix'y??Pewnie ktoś już pisał ale nie chce mi sie szuykać :lol: Dawał ktoś 3.2v lub < i czy ma sens dawać takie napięcia na te kostki/??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie daje więcej niz mi plyta bez modow pozwala czyli 2,9V, nie zalecam wiecej jak chcesz po prostu tylko pracowac, ale do testow owszem mozna nawet i 3,2V zapodac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem moja kostke Hynixa ( 0510; HYMD264646D8J-D43; AA-M; kosc: HY5DU56822DT-43; korea 01) w esc.pl i na singlu chodzi stabilnie na 500 MHz przy 3-4-4-9 i 2.8 V. Teraz sie zastanawiam nad kupnem drugiej. :)

1616144[/snapback]

w dualu juz nie bedzie tak rozowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz dać vdimm ile chcesz ale nie licz na jakieś wspaniałe wyniki bo hyny bardzo kiepsko reagują na dodatkowe wolty.Spróbuj dać 2,8-2,9V -sprawdx ile pójdą ,a potem podnieś jeszcze napięcie i zobaczysz , że to bardzo niewiele zwiększy o/c pamiątek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Hynixy na 260MHz i 2.85V sie przegrzewaly :( Parzyly przy obciazeniu, prime wywalal sie losowo po okolo 1-2H. Kupilem radiatorki i problem znikl, prime stable 12H. Wiec radze najpierw sprawdzic czy przy wysokim napieciu pamieci nie sa za gorace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

Ja nie mam juz hynixow d43 lecz kingmaxy hardcory pc 4000 na hynixach d5 ktore chodza o wiele lepiej niz d43.Lecz pytam sie bo mam akurat parke takich hynow d43 to pokatowania wiec sie zapytalem.Co dziwne hyny d5 sa w teorii o wiele wolniejsze od d43 lecz tak naprawde to smigaja o wiele lepiej na 250 przy 2.75v smigaja na cl 2.5 i 1T czego hyny d43 nie potrafia:(

Edytowane przez =H2o=Destroyer[PL]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam juz hynixow d43 lecz kingmaxy hardcory pc 4000 na hynixach d5 ktore chodza o wiele lepiej niz d43.Lecz pytam sie bo mam akurat parke takich hynow d43 to pokatowania wiec sie zapytalem.Co dziwne hyny d5 sa w teorii o wiele wolniejsze od d43 lecz tak naprawde to smigaja o wiele lepiej na 250 przy 2.75v smigaja na cl 2.5 i 1T czego hyny d43 nie potrafia:(

1618231[/snapback]

bzdura... ja mam pamieci na d43 i chodza 260 2.5-3-3-6-1T a 275 2.5-4-4-7-1T

http://www.informatica.agh.edu.pl/~soty/pi_fsb275.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dualu juz nie bedzie tak rozowo

1617809[/snapback]

No niestety wiem ze nie bedzie. No ale mam jeszcze nadzieje ze chociaz na 245 pojdą ;).

A tak wogole to mam pytanie z innej beczki. Wczesniej mialem pamiatki 2x256 Mb i szly spokojnie na 440 MHz i wyciagalem na tym 2400 MHz na procku (2.0v), teraz mam 250 Mhz magistrale i przy 9.5x250 juz sie wywala nawet przy 2.03 V. Nawet z 2300 MHz sa problemy. W sumie nie zalezy mi na duzej ilosci MHz procka, bo komp chodzi 24/7 i pojde z torbami jak rachunek za prad przyjdzie, ale moze macie jakies sugestie czego to moze byc wina ze o tyle spadla mi stabilna ilosc MHz z procka.

Pozdrawiam

No i pojawil si ejeszcze jeden problem. Jeszcze wczoraj w sanrdze mialm takie odczyty z memory benchmark : 3600/3200 a teraz nie wiem jakim cudem mam 3400/3000 :?

Jedyna rzecza jaka zmienialem to przelozylem pamiec w inny slot zeby zobaczyc czy na wiecej pojdzie i wrocilem na stare ustawienia. MOglby ktos zrobic ten am benchmark na tych samych ustawieniach ?? 250 MHz 3-4-4-11 2.8v z gory wielkie dzieki.

Edytowane przez Kinslayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka,

dzisiaj dostałem te hyniksy od arche. Daję je na dafault, czyli w dualu 3-3-3-8 2T, odpalam widę. Wydaje się ze wszystko OK - battlefield2 wreszcie chodził tak jak trzeba. Następnie włączam Goldmemory i ... po 10 minutach pojawia się pierszy błąd :mur: a po nim kilka kolejnych. Przy zmianie timingów na 2.5-3-3-7 1T 200 Mhz sypie bardzo mocno błędami (po 3 minutach ponad 200). No, myślałem, że bedę miał 1.5 GB pamięci a tu kiszka.

Eh. pamięci trzeba odesłać. Zabawne jest to co jest napisane na allegro na aukcji tych hyniksów "Sprzet przed wysyłką jest testowany tak więc licytujący ma pewność że dostarczony do niego podzespół będzie na pewno sprawny". No cóż, nie weim jak się testuje pamięci w arche, ale odpalenie windy to nie jest zbyt dobry test - goldmemory przydałoby się zapuścić co najmniej na 3 godzinki. Miejmy tylko nadzieję, że na nowe memki nie będę musiał czekać ne wiadomo ile czasu. :sad: :sad: :sad:

To tyle z pola walki - bez odbioru :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje hynixy z esc.pl robia 250mhz w dualu z timingami 2,5-3-3-6, spi przechodzą, nie wiem jak ze stabilnością bo proc już nie wyrabia...

1622951[/snapback]

No, te moje pamięci są walnięte i tyle. Moje obecne Hyniksy 2x256 BT robią 270MHz 3-4-4-8-1T w dualu (stabilnie). Nawet przy 275 Mhz mam czysty memtest, ale gold już czerwony. Zobaczymy jak sprawdza się nowe kostki które, mam nadzieję, że dostanę już wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, te moje pamięci są walnięte i tyle. Moje obecne Hyniksy 2x256 BT robią 270MHz 3-4-4-8-1T w dualu (stabilnie). Nawet przy 275 Mhz mam czysty memtest, ale gold już czerwony. Zobaczymy jak sprawdza się nowe kostki które, mam nadzieję, że dostanę już wkrótce.

1623069[/snapback]

ale co ci te bledy robia w tescie ? Komp Ci nie dziala ? :)

Wazne czy komp chodzi stabilnie a nie co mi tam w testach wyskakuje.

Ja jeszcze nie testowalem bo nie mam czasu czekac az sie mu zechce skonczyc.

I co to jest to 1T w timingach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co ci te bledy robia w tescie ? Komp Ci nie dziala ? :)

Wazne czy komp chodzi stabilnie a nie co mi tam w testach wyskakuje.

Ja jeszcze nie testowalem bo nie mam czasu czekac az sie mu zechce skonczyc.

1623094[/snapback]

Jak goldmemory wywala błędy, to oznacza, że z pamięcią jest coś nie tak, np. odczytuje inne dane a zupełnie inne zapisuje. Skutki tego moga być katastrofalne. Nie wyobrażam sobie pracy na pamięciach które nie przechodzą testów w goldmemory - wizja zwisów, resetów i wywalania się programów nie jest zbyt ciekawa. Przypuśćmy że mam coś do wyrenderowania w programie 3D, powedzmy ze to zadanie zajmuje 5 godzin. Jak ma się walnięte pamięci, to np. po 3 godzinach wszystko się wywali i trzeba wszystko jeszcze raz powtarzać. Jak gram w gierkę i wywali mnie do windows, to nie jest to ogromna strata (ale wnerwia niesamowicie), ale w zadaniach profesjonalnych nie można sobie na takie coś pozwolić.

No i jeszcze jedno zdanko dlaczego używam goldmemory zamiast memtest. Otóz moje henki chodzą max 271 MHz w goldmemory i 279 w memtest, ale już na 277 Mhz nawet nie mogę marzyć o załadowaniu windy a co dopiero o użytkowaniu kompa, a memtest chodzi przez kilka godzin bez zająknięcia i nie pokazuje błędów.

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci człowieku nie powie jak się kręci dana kość póki sam nie przetestujesz, można tylko domniemywać, że pamięć osiągnie daną częstotliwość.

I weź użyj trochę szarych komórek i poczytaj kilka stron do tyłu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BT wiadomo, ale czy to oznacza ze jezeli znalazlem w sklepie znajdujacym sie niedaleko:

ozn kosci : HY5DV56822DTP-D43 (kostki rozmieszczone po dwoch stronach pamieci) to nic na nich nie podkrece?^^ Bardzo prosze o rade bo na mobo czeka juz bartek-m dlatego FSB rzedu 420 nie bedzie mnie satysfakcjonowac, dlatego wole jasno o wiedziec czy najrozsadniej lykac ramki z allegro (link rpzytoczony pare postow wyzej) czy bra 10pln taniej serie podana w moim poscie?

a noz ktos ma identyczne kosci i bedzie mogl cos o nich napisac ^^

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BT są swietne.

1634708[/snapback]

No tak, tylko akurat na arche czasami można się przejechać. Dwie rzeczy napisane na ich aukcji nie są do końca prawdziwe, tzn, piszą, że przed wysyłką dokładnie testuja kości, co nie jest prawdą (ja dostałem zwalone kości, więc z testowaniem u nich kiepsko). Poza tym piszą że w przypadku reklamacji kości są natychmiast wymieniane na nowe, co tez prawdą nie jest, bo ja na wymianę czekam tydzień a kostek wciąż nie mam. No i tym OC nowych kostek to może nie być tak różowo, bo moje nawet 200 Mhz na nForce4 nie chicały robić, a inne stare BT które posiadam robią 270 Mhz+ na 1T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak Sadzicie ??

Oplaca sie w tej cenie brac ten MOdel ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62587683

Wzialbym 2 x 512 do duala ale chcialbym zeby biegaly minimum 250 fsb 2,5 3 3 11 @3,0

Niby Seria BT ale ... kupowal juz ktos te pamieci u nich ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak Sadzicie ??

Oplaca sie w tej cenie brac ten MOdel ? 1637134[/snapback]

ja kupowałem - dostałem zwalone kostki które na 200MHz waliły błędami w goldmemory. Na nforce4 nie było mowy o stabilnej pracy. Czekam na wymianę - podobno wymiana od ręki, a w praktyce trzeba czekać i nawet nie wiem jak długo (na razie tydzień). Co do 250 MHz, to róznie z tym może być. Poczekaj aż dostanę od nich moje kostki (mam nadzieję że wkrótce) i wtedy zdam relacje z podkręcania, bo jak na razie jest to wielka niewiadoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie udalo mi sie trafic nowego procka z dobrej serii (0521DPMW), ktory robi na defaultowym 1.4V 9x306 i moje geile na hynixach chodza tak jak chodzily czyli 250 2.5-3-3-6-1T przy 2.8V z dosyc ostrymi alphami. Jedyne co musialem zmienic w stosunku do 250HTT to Max Async Latency zwiekszyc z 6ns do 8ns. Kiedys ktos tutaj wmawial mi, ze jak tylko procek bedzie chodzil z wiekszymi czestotliwosciami niz moj stary wini czyli max 2520 to hynixy odmowia posluszenstwa a jak widac jednak tak nie jest. Jak tylko znajde troche czasu to sprobuje dobic powyzej 280MHz bo tyle wczesniej chodzil moj stary proc.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi