Kwazor Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) Janio to nie NF4 i Hynixy się zrą ( przeciez kontroler memek jest w CPU ) tylko cos CPU -> Mem . moje Hynie wstaja no problemo na 250 a sa z cienkiej serii TP.. ( no jak zapodam im 3.7V ale to szczegoł ;) ) Ale na mam NF3.. Edytowane 15 Lutego 2007 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Janio to nie NF4 i Hynixy się zrą ( przeciez kontroler memek jest w CPU ) tylko cos CPU -> Mem . moje Hynie wstaja no problemo na 250 a sa z cienkiej serii TP.. ( no jak zapodam im 3.7V ale to szczegoł ;) ) Ale na mam NF3.. No to to wiem, ale pomyślałem, że skoro DFI LP miało takie problemy z hyńkami, to może ma to coś wspólnego z całą platformą na NF4. Ale pokombinowałem trochę z MaxAsyncLatency i ReadPreamble, no i udało mi się je dobić do 255 clockgenem na dzielniku 200, kiedy nastąpił reset :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 HYMD512646A8J --chip--> Hynix xx-D43 HYMD512646CP8J --chip--> Hynix CTP-D43 HYMD512646B8R-D43 PQ --chip--> Hynix BT-D43 czy te d43-jki sie roznia od siebie duzo ? Gdzie zdobyc D43 ? bo dopiero dzis sie obudzilem ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Mam takie Hynixy D43 2x512, obecnie z miedzianymi radiatorami, ile byś za nie dał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) Też miałem problemy z hynixami na DFI LP, aktualnie mam je na asusie A8N32-SLI DLX, i max na jakich wstają, to okolice 235 mhz, a według poprzedniego właściciela, powinny luźno smigać 270 :/ Ustawiam Dzielnik 200, procek na niski mnożnik, timingi rzędu 3-3-3-8 2t, no i klapa :/ Nie zabotują nawet na 250 :/ Z napięciami też kombinuje we wszystkie strony i nic, zero :mur: Czy może ktoś światły powiedzieć czy nf4 i hynixy to naprawdę taka porażka?Tak jest to problem D43 i NF4 ;] Miałem Hynie BT-D43. Na NF3 latały w dualu 260Mhz 2,5-3-3-7 1T 2.8v bez problemu. Na DFI LP [nf4] max to 230 2,5-3-3-8 2t :mur: Także jest to jakiś konflikt z tymi pamięciami i NF4. Edytowane 21 Lutego 2007 przez Free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Tak jest to problem D43 i NF4 ;] Miałem Hynie BT-D43. Na NF3 latały w dualu 260Mhz 2,5-3-3-7 1T 2.8v bez problemu. Na DFI LP [nf4] max to 230 2,5-3-3-8 2t :mur: Także jest to jakiś konflikt z tymi pamięciami i NF4. Jak już wyżej Kwazor wspomniał, jest to raczej sprawa samego kontrolera zintegrowanego z procesorem, niż chipsetu. Max co udało mi się pocisnąć, zrobiłem screena i nastąpił reset :P http://img54.imageshack.us/img54/6913/271jpegmw6.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Jak już wyżej Kwazor wspomniał, jest to raczej sprawa samego kontrolera zintegrowanego z procesorem, niż chipsetu. Max co udało mi się pocisnąć, zrobiłem screena i nastąpił reset :P http://img54.imageshack.us/img54/6913/271jpegmw6.jpg Ty no to prawie jak moje kingstony :razz: Tylko te 2T... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Jak już wyżej Kwazor wspomniał, jest to raczej sprawa samego kontrolera zintegrowanego z procesorem, niż chipsetu. Max co udało mi się pocisnąć, zrobiłem screena i nastąpił reset :P http://img54.imageshack.us/img54/6913/271jpegmw6.jpg Hmm czyli wszystkie proce na 939 mają kontroler który nie pasuje D43 ? Miałem wcześniej Venica i memki się kręciły tak samo jak na San Diego. Potem je sprzedałem, nowy właściciel też miał NF4 i SD i też mu tak słabo latały. Za to na NF3 i 865PE śmigają pięknie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Witam. Oto mój skromny wynik: http://img259.imageshack.us/img259/277/schowek01az8.jpg Na CR 1T za nic nie chce się komputer uruchomić. Nie pomaga poluźnianie timingów. Napięcie podniesione o 0,2v od standardu. Nie mam pomysłów już, aby poprawić ich wydajność, ktoś jest chętny do pomocy ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Powstala chyba jakis mit wokol tego mistycznego command rate 1T. Przeczytajcie to: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=327-4 Podsumowanie Znaczenie włączonego Command Rate wywyższanego na forach internetowych jest zdecydowanie przesadzone. Owszem w wynikach pamięci odbija się ono znacząco, jednak w prawdziwych zastosowaniach różnice są na poziomie średnio 1 do 3%, co naszym zdaniem jest bardzo małą różnicą. Należy pamiętać, że jeśli pamięci ustawimy na 2T to najczęściej będą mogły one pracować nawet o 10 MHz wyżej, co przy analogicznym wzroście częstotliwości procesora da nam wyższą wydajność. Edytowane 11 Marca 2007 przez bekriss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Witam. Oto mój skromny wynik: 2535717[/snapback] Powstala chyba jakis mit wokol tego mistycznego command rate 1T. Przeczytajcie to: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=327-4 Bo mają chłopaki rację, do normalnego użytkowania komputera, 1T nie jest konieczne, ale przy jakimś mocniejszym OC i przy super pi, 1T jest na wagę złota :) Edytowane 11 Marca 2007 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Wiecie może gdzie mogę dostać Hynixy D43 2x1GB oprócz Allegro? PS. szukałem w google. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 @bekriss Czytałem ten artykuł już wcześniej i nie do końca się nim zgodzę, bo przy ekstremalnym podkręcaniu podzespołów liczy się nawet te 3%. Takie jest moje zdanie. @janio Pokombinuję jeszcze coś z tymi timingami, bo napięcia już więcej nie podniosę na swojej płycie, poza tym nie wiem czy coś by to dało z tymi pamięciami. Myślałem, że może jeszcze tu się da coś pogrzebać: http://img116.imageshack.us/img116/5619/schowek01ak6.jpg Niestety musiałem zrezygnować z CL 2,5 ponieważ mimo iż przeszło Pi, to komputer się zawiesił w grze. :( Na CL 3 wszystko działa stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 @bekriss Czytałem ten artykuł już wcześniej i nie do końca się nim zgodzę, bo przy ekstremalnym podkręcaniu podzespołów liczy się nawet te 3%. Takie jest moje zdanie. @janio Pokombinuję jeszcze coś z tymi timingami, bo napięcia już więcej nie podniosę na swojej płycie, poza tym nie wiem czy coś by to dało z tymi pamięciami. Myślałem, że może jeszcze tu się da coś pogrzebać: http://img116.imageshack.us/img116/5619/schowek01ak6.jpg Niestety musiałem zrezygnować z CL 2,5 ponieważ mimo iż przeszło Pi, to komputer się zawiesił w grze. :( Na CL 3 wszystko działa stabilnie. TRP spróbuj na 5 i Read Preamble na 5.0 ns. Próbka 4M nie jest żadnym wyznacznikiem stabilności ;) Zapuść ortosa Blend Test, jak pochodzi z 6 godzin to powinno być OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) dokładnie SPi to żadna stabilność... i coś oszukujecie z tym gryzieniem się z nf4, ja mam dfi infinity na nf4x i wszystko ok jest, ba moje b8j-d43 lecą 276 a gorsze b8r-d43 na 500 i jest fajnie :) full stable... ;) edit: wszystkie to 256 i jednostronne... planuję zmianę na dfi lp na 939 i wsadzenia tych 2 parek hynixów do tego :) Edytowane 11 Marca 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 dokładnie SPi to żadna stabilność... i coś oszukujecie z tym gryzieniem się z nf4, ja mam dfi infinity na nf4x i wszystko ok jest, ba moje b8j-d43 lecą 276 a gorsze b8r-d43 na 500 i jest fajnie :) full stable... ;) edit: wszystkie to 256 i jednostronne... planuję zmianę na dfi lp na 939 i wsadzenia tych 2 parek hynixów do tego :) IMO kwestia przypadku z tą niekompatybilnością, ale nie da się ukryć, że wiele osób ma problemy na NF4&D43. Dużo zależy też od kontrolera jaki się trafi w procku. Ja mam SanDiego E4 i 2x512 BT-D43 jednostronne i jadę na 200 MHz 3-4-4-8-2T, nie chce mi się walczyć o więcej, bo wiem, że nie warto ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 (edytowane) Macie jakieś informacje na temat czy lepiej będą działały na mojej płycie pamięci 4x512 na kościach Hynix d43 czy 2x1gb (dokładniej te). Zależy mi na podkręceniu pamiątek do 250 mhz przy timingach co najmniej 3-3-3-9-2,5. Macie jakieś informacje na temat czy lepiej będą działały na mojej płycie pamięci 4x512 na kościach Hynix d43 czy 2x1gb (dokładniej te). Zależy mi na podkręceniu pamiątek do 250 mhz przy timingach co najmniej 3-3-3-9-2,5. Albo - być może - lepszym zakupem byłyby te pamięci? Samsung DDR 1GB PC400 CL3 Edytowane 12 Marca 2007 przez Arti_S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 kurczę, zapomniałem o tym temacie, chyba trzeba będzie z powrotem ustawić przypomnienie o nowych odp ;) pamięci w kostakch 1gb teoretycznie gorzej się kręcą(ale to nie jest zasada), ale dla kontrolera lepiej jeżeli masz 2 kostki a nie 4 i jest to lepsze do oc. Generalnie lepiej jakieś konkretnie idące 2x1gb niż 4x512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kica1983 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Obecnie mam 2x512 DT-D43. Czy jak dokupię 1 kość 1GB z serii BT to nie będzie mi się gryzła z obecnymi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 No raczej dual na tym chodził nie będzie... (tzn może działać ale raczej nie), oc też może zmaleć ale chodzić powinny bez problemów, jeżeli wszystkie są dwustronne to może kontroler przestawić je na 333 i to tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Chciałbym kupic 2x1GB D43 i zrobić na nich 250Mhz bo więcej nie potrzeba :-P ale widze na allegro że są na lipnych ctp.... czy do kości 1GB były pakowane DT lub BT??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 (edytowane) Były i jeszcze do niedawna ten Allegroweicz sprzedawał 1GB BT-D43 za cenę 229zł na gwarancji 12 miesięcy. Popytaj u niego. http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6584005 Zastanawiam się czy jest sens zakładać radiator na te pamięci, które mam w podpisie, bo niby są dosyć mocno podkręcone i mają podniesione napięcia, to w sumie w stresie są ledwo ciepłe. Ciekaw jestem jak jest u innych użytkowników i czy mimo wszystko nic im nie zaszkodzi? Edytowane 9 Kwietnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Pracuję już na Hynixach ładnych pare lat, wcześniej służyły mi na Abicie nf7, potem gak8ns, teraz na Abicie, obecnie max wycisnałem z nich 570mhz przy cl 2.5 :) nie ma to jak hynix ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satyriasis Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Witam, mam pytanko :) posiadam obecnie jedna 512mb kość dwustronną hynixa d43, teraz zastanawiam sie nad mozlwioscia zwiekszania ilosci ram o 2gie 512mb i teraz pytanie: Kupic jednostronną czy dwustronna kość? czy to bez roznicy jak się łączy kości?moja plytka to GA K8NS i semp 2500+ 64bitowy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Sorry za odswiezanie tak starego tematu ale zastanawiam sie nad kupnem tych Hynixow i z tego co widze na allegro sa tam tylko BT i DT, nie widze wogole kosci z oznaczeniami takie jak sa podane kilka postow wyzej - takie kosci tez beda dobre do OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 (edytowane) Właśnie póściłem moje B8J-D43 w asynchro i poleciały na 582MHZ xD Co prawda timingami się nie bawiłem i są słabe [2.5-5-5-92T] ale to i tak potwierdza, że te pamięci rox! (a mają już 3 lata). (płyta A7V888 i TBred 2600 @ 2200MHz 199x11 @ 1,75V) Pamiątki na standardowym napięciu. Edytowane 16 Lipca 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 asynchro na socA i tak dobrze lecą? O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) oj przepraszam, źle spojrzałem, 535MHz efektywnie, ale poszły by i te 580, jak by płyta pozwoliła. Edytowane 20 Lipca 2007 przez Raul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Pożyczyłem od kumpla Hyncie D43 seria CT ( PCB Kingmaxa ) Polecialy 550Mhz przy 3-4-4-8 3V Przy CR 1T i 2T Serii CTP sie wystrzegajcie.... mam i nie polecam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satyriasis Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Ponowie moje pytanie sprzed kilku miesięcy :P Witam, mam pytanko icon_smile3.gif posiadam obecnie jedna 512mb kość dwustronną hynixa d43, teraz zastanawiam sie nad mozlwioscia zwiekszania ilosci ram o 2gie 512mb i teraz pytanie: Kupic jednostronną czy dwustronna kość? czy to bez roznicy jak się łączy kości?moja plytka to GA K8NS i semp 2500+ 64bitowy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...