Skocz do zawartości
dzieciol4

Hynix D43

Rekomendowane odpowiedzi

ja niewiem ale moje Hyny coś nieprzyjmują 1T :( Jakie timingi bym nie ustawił to nawet na 245mhz się sypią :( Na 2T jest spoxik i chodzą stabilnie tak jak w podpisie.Wiecie czym to może być spowodowane-bo na słabą serie chyba nie trafiłem skoro chulają na 260mhz przy cl2,5??

ps.A może jest jakiś znawca memtesta 3.2 i powie mi czym spowodowane są błędy w teście 5 około 90% był bym bardzo wdzięczny :wink:

Edytowane przez wróbel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltys dlaczeog? bo jest to jedeny WYMIERNY srodek ktory moze byc argumentem w dyskusji bo zaraz sie okaze ze po co 2dni prime skoro 3h ladnie w biosie jest stabilne... a tak nie ma watpliwosci czy stabilne czy nie. i pozniej sa takie mity ze jak ktos podkreca to niestabilnosc jest... ja tak podkrecam zeby byla 100% stabilnosc bo nie bede sie pozniej zastanwial czy mi sie 3dmark ywalil od ramu czy rdzen przekrecilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

update: d43 ida u mnie jak w opisie na standardowym napieciu. na 2,5-4-4-8 mam lepsze osiagi niz na nizszych timingach przy tej konfiguracji systemu, tj: everest: odczyt 2723, zapis 867, oczekiwanie 110 ns, superPI 2M 1,53 min, prime95 24h stabilnie :)

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to taki bol odpalic tego goldmemory na godzine (dla giga ramu) i miec pewnosc czy stabilne czy nie, czy lepiej "testowac" bawiac sie w windzie? pozatym to ma byc dyskusja o pamieciach i ich mozliwosciach i co to za argument "sa stabilne bo sie bawilem w windowsie..." kiedys mialem jakis tam ram ktory dawal 2 bledy na petle goldmemory i jakos dzialalem na tym pol roku ale w 3dmarku co 6 petla sie wywalala do windy, no ale jezeli chcesz taka stabilnosc to jest wogole sens sie dzielic osiagami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie i panie,pan logan ma racje!!!

goldmemory to najlepszy program do testowania pamieci ram!!

memtest i prime95 to przy tym pikusie!!!

sam sie o tym przekonalem na wlasnej skorze!!

jak ktos chce tego proga to walcie do mnie na priv(registration version)

i na prawde nie gadajcie ze ramy ida na 250mhz+... jesli tym programem nie testowaliscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

update: d43 ida u mnie jak w opisie na standardowym napieciu. na 2,5-4-4-8 mam lepsze osiagi niz na nizszych timingach przy tej konfiguracji systemu, tj: everest: odczyt 2723, zapis 867, oczekiwanie 110 ns, superPI 2M 1,53 min, prime95 24h stabilnie :)

1269163[/snapback]

Czemu tak słabo!?Ja na timingach jak w podpisie wyciągam :

ODCZYT~7000

ZAPIS~2700

CZAS OCZEKIWANIA~42ns

Edytowane przez wróbel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ODCZYT~7000

ZAPIS~2700

CZAS OCZEKIWANIA~42ns

1270357[/snapback]

yo,

rowniez jestem w fazie poszukiwania najlepszych setow dla moich hynixow

poki co jade na 250MHz 3-2-2-11 2T niestety niestabilne

everest:

odczyt: 3671

zapis: 1438

czas oczekiwania: 71.4ns

wróbel mozesz sie ze mna skontaktowac? 3633317 numer gg; mabroc@tlen.pl tlen login

pisalem do Ciebie lecz bez odpowiedzi :P

a twoje wysokie wyniki w everescie sa skutkiem a64 imo

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz miec te srodkowe timingi na 2 na hynixach? ciekawe mam 2 kosci i zadna nie roib tyle przy fsb 200 a co dopiero 250...

1270639[/snapback]

nie :)

poprostu zrobilem sporo testow i nieco sie dowiedzialem

ale zauwaz, ze mam (mialem podczas testu) CL3 i 2T, dlatego poszly, ale juz przekonalem sie na wlasnej skorze, ze hynixy nie sa stworzone do niskow timingow, czesto przy RCD lub RP ustawionymi na 2 komp nie wstaje

w tej chwili ustawilem 248MHz 3-3-3-11 1T - mam nadzieje ze bedzie stabilne :unsure:

odczyt 3707 zapis 1381 74ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z Hynixami 2 x 512 646B8J-D43 płyta Abit NF7-S (2.0) Barton mobile 2500 1,45

Nie chcą chodzić w dualu na 200 (400) 3-3-3-8 w GoldMemory i Memtest test 5 wywala błędy Windows wiesza się.

Na 166 (333) jest Ok. W Singlu lub pojedyńczo testowane nie mają błedów. Numer seryjny kości 61 i 69 Może powinny być kolejne ?? Mam je reklamować ?? Wcześniej miałem Twinmosy w dualu i było ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ODCZYT~7000

ZAPIS~2700

CZAS OCZEKIWANIA~42ns

1270357[/snapback]

nie wiem czy zauwazyles, ale ja nie dysponuje platforma 64 bitowa, a w skali axp - a64 nie ma wogole porownania, zajrzyj do topica obok, rowniez przyklejonego i porownaj wyniki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy zauwazyles, ale ja nie dysponuje platforma 64 bitowa, a w skali axp - a64 nie ma wogole porownania, zajrzyj do topica obok, rowniez przyklejonego i porownaj wyniki !

1270918[/snapback]

coś taki nerwowy.Poprostu niewiedziałem że socket A tak wymięka przy 939 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepszy może nie no ale róznica jest powalająca :)

1272063[/snapback]

true, true :) dlatego niedlogo planuje qymiane na winchestera 3000+ i jakas plyke s939 z pci-e, ale tutaj mam powazny dylemat, czy oplaca mi sie inwestowac w SLI, czy w pojedyncze zlancze pisiaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwościami Hynixów:

Mam dwie kości 512 MB

1. HYMD264646B8J-D43

2. HYMD264646B8R-D43

Kości te chodzą u mnie w pełni stabilnie na FSB 275 MHz co daje 550 DDR.

Procek do P4 2.4@3.3 GHz HT Northwood (12x275)

Reszta sprzętu jak w podpisie.

Pierwszą kość kupiłem tydzień temu, drugą ponad rok temu.

Timingi na których chodzą przy częstotliwości 275 MHz to 3-4-4-8

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Thoom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie pytanie wie ktos gdzie mozna kupic takie hynixy w wawie ? :o niemam ostatnio czasu ani ochoty jezdzic po wszystkich sklepach i sprawdzac ? wiec moze ktos ostatnio kupowal i moze doradzic :-)?

Edytowane przez ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moje przy 1T wywalają się powyżej 240mhz :( Seria b8j obu kostek więc jedna z najlepszych-nieuważacie że jest to trochę zamało??Może coś robię źle-z timingami to już kilka dni kombinuję a napięcie mam cały czas na maxa ustawione (i tak są letnie).

ps.Na wynik thoma składa się również to że pamiątki nie pracują mu w dualu,ale jak dlamnie i tak wydaję się bardzo wysoki-jeśli zrobił to przy 1T.A więc thoom?A no i powiedz czym testowałes bo jeśli chodzi o pamięci to ja biorę pod uwagę tylko goldmemory bo na tych samych ustawieniach w prime "stress ram"sobie chula a w gold sypię się masakrycznie.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze one beda biegac na cl2, ale chce zeby one biegaly 220Mhz cl2! cos takiego mniej wiecj, bo 200 cl2 to  <_<

1264515[/snapback]

mnie spoko biegaja na fsb 220 2 3 3 11(8-tez)

szkoda tylko ze powyzej 230 juz nawet 3 4 4 11 nic nie daje bo jest niestabilnie... moze to wina mobo....;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wróbel nie masz sie raczej co przejmowac, seria b8j jest wg. mnie najlepsza, ale hymki nie lubia raczej niskich timingow. np. u mnie lepiej (czytaj lepszy odczyt/zapis) lataja na 2,5-4-4-8 niz na 2-3-3-6 przy 464 mhz! Kreca sie swietnie, ale niestety cos za cos. I tak bym ich nie zamienil na zadne inne w tej kategorii cenowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dziwnie piszesz-464 MHZ to efektywne,rozumiem że w biosie masz wartość 232mhz??I nie jestem pewien ale na socket a (niektórych mobo) nie idzie przestawiać command rate (a standardowe tych hynów jest 2T)Więc jeśli nie przestawiałeś.......

ps.I czym je sprawdzasz ?Ja jak juz pisałem biorę pod uwagę tylko GOLDMEMORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz moj podpis to bedziesz wiedzial jak mam ustawione. a stabilnosc testowalem prime 24h... u mnie na a7v880 jest mozliwosc wyboru command rate pomiedzy T1 oraz T2, ale poki co jade na standardowych ustawieniach mobo, czyli T2.

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thoom muszę przyznać żę imponujący wynik.Wyciągłeś tyle przy 1 czy 2T??No i czy oby napewno jest to 100% stabilne??

1273704[/snapback]

1. W biosie mojego Asusa nie ma takich ustawień jak 1 czy 2T i mówiąc szczerze na płytach z chipsetami Intela takich ustawień nie widziałem.

2. Nie testowałem gold memory. Testowałem Prime95 i ten chodzi w pełni stabilnie. Jak do tej pory nie zdarzyło się, żeby jakakolwiek gra lub program miał problemy z działaniem przy tych ustawieniach - a wiem z doświadczenia, że np. Painkiller jest wrażliwy na niestabilnie działanie sprzętu.

3. Pamięci chodzą w singlu, bo oczywiście w singlu mogą działać na wyższej częstotliwości niż w dualu - a tym samym i zegar procesora jest wyższy - ustawienia FSB:MEM 1:1

4. Dla ciekawości - pojedyncza kość (ta kupiona rok temu) działa na 290 MHz - komputer uruchamia się, windows też - ale oczywiście o stabilności nie ma mowy.

5. Moja płyta umożliwia ustawienie napięcia mem tylko na 2.85v - gdyby można było więcej, na pewno te pamięci pokazały by jeszcze dłuższe pazurki.

6. Hynixy to jedne z najlepszych pamięci do wysokiego FSB w baaardzo rozsądnej cenie - za kosci zapłaciłem odpowiedno 335 zł rok temu i 300 zł tydzień temu.

7. Wyniki z Aidy w singlu przy 275 MHz: Odczyt ok. 4000 MB/s, Zapis ok. 1700 MB/s

Edytowane przez Thoom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi