Skocz do zawartości
dzieciol4

Hynix D43

Rekomendowane odpowiedzi

no ja to mam farta rany boskie... kupilem za 360 to tydzien pozniej sa za 300, kupilem za 300 to 2tyg pozniej za 250. jak chcecie zeby znowu spadly o 50 to zrobcie zrzutke i kupie kolejna kosc.

1310907[/snapback]

hehe dobre :-P a serio to tez bym sie wkurzyl :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorac poprawke na lekkie roznice w taktowaniu proca i lekkie wahania zalezne od mnoznika podsumujmy:

~263 2.5-3-3-11-2T = ~237 2.5-3-3-11-1T = ~225 2-2-2-11-1T = ~207 2-2-2-1Tdual

1305513[/snapback]

U mnie wogóle te proporcje się nie zgadzają.

Wyniki wydajności mierzone w aidzie.

2T 3 3 3 11 260 1.7V ---> 3677 pkt. BIOS= D26-MantaRays-XT- OFF

1T 2.5 3 4 11 240 1.8V ---> 3389 pkt. BIOS= d27_619R2 (testowałem wszystkie możliwe 1T i ten był "najlepszy").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrob dwa testy w supepri 32M przy tych ustawieniach (zachowujac oczywiscie identyczne taktowanie proca) i napisz jak wyszlo.

A jesli juz na sile chcesz cos porownywac w aidzie to patrz na zapis do pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrob dwa testy w supepri 32M przy tych ustawieniach (zachowujac oczywiscie identyczne taktowanie proca) i napisz jak wyszlo.

A jesli juz na sile chcesz cos porownywac w aidzie to patrz na zapis do pamieci.

1313453[/snapback]

Oj niechce mi się puszczać superPI 32M. A czemu nie mogę porównywać odczytu w aidzie ?? Tylko zapis ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to on decyduje w glownej mierze o wydajnosci w aplikacjach, zmiana timingow wplywa wlasnie na zapis (na odczyt rowniez ale mniej).

1313550[/snapback]

Dobra jadę tego SuperPi a potem Aidą :) Zrobię screeny :) I poddam wyniki wieczorkiem.

Ale i tak faworytem wg. mnie jest 2T :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2T , zły wybór ;)

1313568[/snapback]

hmmmm to jakie masz osiągi na tym 1T przy 260 ?? Zapodaj tak jak ja SuperPI 32M i Aidę, to porównamy moje 2T z twoim 1T B)

WYNIKI PO 2 GODZINNYM BOJU :)

Zacznijmy od 1T d27_619R2

Config:

240 x 9.5 = 2280Mhz

2.5 3 4 11

SCREEN

Rywal 2T D26-MantaRays-XT

Config:

260 x 8.5 = 2210Mhz

3 3 3 11

SCREEN

Platforma testowa jak w podpisie.

Testy SuperPI 32M <--> Aida ZAPIS

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podsumowanie:

2T wygrało w Aidzie zapis i odczyt. Zapis nieznacznie a odczyt prawie 200pkt. W super mi przegrało o minutę. Ale wg. mnie było to spowodowane różnicą w Mhz jaka była na kożyść 1T.

Jakieś wnioski ?? Piszcie

Mam nadzieje że ten test się przyda na coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho te 7 punktow roznicy w zapisie to granica bledu ;)

aha, jutro rowniez postaram sie zrobic podobne testy i mozliwe, ze zamieszcze wyniki...

1313990[/snapback]

Wynik w zapisie to średnia 10 prób zapisu. :) Więc błąd pomiarowy zmniejszony jest do minimum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zjechalbys z 240 do 233 to pewnie wyniki w pi zrownaly by sie, i wtedy otrzymalbys to samo co podawalem wczesniej heh.

Zrobilem test (16M) na twoich ustawieniach tylko ze 1T, mozesz porownac 1314117[/snapback]

Na dziś mam już dość SuperPI :) Bleeeeeeeeeee

Ale i tak wyszło przy moich testach że 2T jest wydajniejsze. Chyba że ta różnica 1min w Super PI jest aż tak ważna ?? No i nie dokońca wygrana bo 1T miało więcej Mhz do testu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do pytania psychodeliczny. Tylko chodzi o kosci 256mb przy ktorych podana jest seria a jest to:

PC3200U-30330; 0453; HYMD232646D8J-D43; AA-A; kosc: HY5DU56822DT-43

i jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do pytania psychodeliczny. Tylko chodzi o kosci 256mb przy ktorych podana jest seria a jest to:

PC3200U-30330; 0453; HYMD232646D8J-D43; AA-A; kosc: HY5DU56822DT-43

i jak?

1314605[/snapback]

takie same maja w arest.pl

D8j i kostki DT

wlasnie je testuje na mobo ga-8ipe1000 z P4 3ghz

uruchamia sie przy fsb 250 ale jest niestabilnie Podnosze napiecie ale to nic nie zmienia.

wlasnie w tle robi sie Prime95 na fsb CPU /DRAM 1/1 fsb 240 i jest cool 28 test

jak porobie testy i uzyskam najlepszy wynik to dam znac.

w arest.pl kostka 512MB jest po 245zl ale szybko dostarczyli i dobrze zapakowali.

edit: timingi dla pamieci 3-3-3-7 490mhz

Edytowane przez gralmi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gralmi

czyli mowisz ze przy 240 nie ma problemu?

jesli tak to biore. Dostarcz jakies screeny jak mozesz

z gory dziekuje i pozdrawiam,

Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekawy jak te pamieci z esc.pl chodza ... sa to D8J ... za 220zl ... hmmm ciekawe...

Ja za swoje dalem 245+26zl przesylka kurierem ... w arescie... jutro beda ... nie wiem czy czasem nie przeplacilem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi