Skocz do zawartości
dolek3

Granica P42,4A

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie podkrecilem P4 2,4A do 2,8Ghz wlaczylem Prime95 i po 14 inutach temperatura byla 58 stopni balem ise i wylaczylem prime95 i temp. spadla do 47-50 stopni czy myslicie ze procesor wytrzyma takie obciazenie pracuje on na standardowym chlodzeniu z BOXu... na internecie czytalem ze ludzie podkrecili do 3,0GHz i maja w stresie 60 stopni...

A tak przy okazji ja bede krecil go do 3,0GHz tylko jakie chlodzenie mam zamontowac dobre i tanie podajcie linka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ludzie chłodząka zmieniają. P4 mają zabezpieczenia overclockerskie więc nawet po zdjęciu chłodzenia proc ci sie nie spali. Przykład: słynny filmik z Tom`s Hardware. P 4 "obnizają obroty" a Athlony (the best) sie jarają. Temp moze dojdzie do tych 60 stopni i stanie w miejscu. Nie przy takiej temp. sie procki pala: przykład Celerony D - średnia temp. nawet nie kręconego: tak cos powyzej 60 stopni C

Ps. Zajrzyj do Faq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ludzie chłodząka zmieniają. P4 mają zabezpieczenia overclockerskie więc nawet po zdjęciu chłodzenia proc ci sie nie spali. Przykład: słynny filmik z Tom`s Hardware. P 4 "obnizają obroty" a Athlony (the best) sie jarają. Temp moze dojdzie do tych 60 stopni i stanie w miejscu. Nie przy takiej temp. sie procki pala: przykład Celerony D - średnia temp. nawet nie kręconego: tak cos powyzej 60 stopni C

Ps. Zajrzyj do Faq

Kolego, chyba przespałeś 3 lata! 8O

KAŻDA płyta główna dla AMD ma wyłącznik termiczny sprzężony z diodą termiczną w procesorze. Poz tym, to co piszesz o celeronach D, dotyczy również PIV Prescott. Tu niestety Intel zrobił niezłe żelazko ;)

Aha. Zeby zwiększyc wydajność chłodzenia warto dać dodatkowy wyciągowy wiatrak z tylu obudowy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp moze dojdzie do tych 60 stopni i stanie w miejscu. Nie przy takiej temp. sie procki pala: przykład Celerony D - średnia temp. nawet nie kręconego: tak cos powyzej 60 stopni C

Ps. Zajrzyj do Faq

Ale jak bylo to 58 stopni to wiatrak od procka dostal takich obrotow ze az caly komputer lekko sie trząsł... :P

Co do tych pentagramow ktorego bys polecal konkretnie pod linka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, chyba przespałeś 3 lata!

KAŻDA płyta główna dla AMD ma wyłącznik termiczny sprzężony z diodą termiczną w procesorze. Poz tym, to co piszesz o celeronach D, dotyczy również PIV Prescott. Tu niestety Intel zrobił niezłe żelazko

Chodziło mi o tamte athlony (z filmiku).

Aha. Zeby zwiększyc wydajność chłodzenia warto dać dodatkowy wyciągowy wiatrak z tylu obudowy!

I ew. z przodu, puszczony na 7 volt aby nawiewał powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam az tyle kasy zeby wstawic z tylu i sprzodu wentylator :evil:

Czy jak komputer bedzie pracowal caly czas z temp 62 stopnie procesora to cos mu sie stanie...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam az tyle kasy zeby wstawic z tylu i sprzodu wentylator :evil:

Czy jak komputer bedzie pracowal caly czas z temp 62 stopnie procesora to cos mu sie stanie...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kur*** jak nie prescott pisze jak byk ze to prescott...!!!

http://tweak.pl/artykul/prescott24a <-- mam identyczny jak w tym linku z tym ze podkrecony do 3.0... ponizej zamieszczam wynik z Everest Home:

Właściwości procesora:

Typ procesora Intel Pentium 4E, 3000 MHz (18 x 167)

Nazwa kodowa Prescott

Seria C0

Zbiór instrukcji x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3

Oryginalna częstotliwość taktowania 2400 MHz

Engineering Sample Nie

Pamięć podręczna L1 śledzenia 12K Instructions

Pamięć podręczna L1 danych 16 KB

Pamięć podręczna L2 1 MB (On-Die, ATC, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora:

Typ obudowy 478 Pin uPGA

Wymiary obudowy 3.50 cm x 3.50 cm

Liczba tranzystorów 125 milion(ów)

Technologia wykonania 7M, 0.09 um, CMOS, Cu, Low-K

Rozmiar procesora (Die Size) 112 mm2

Napięcie rdzenia 1.385 V

Napięcie We /Wy 1.385 V

Producent procesora:

Nazwa firmy Intel Corporation

Informacje o produkcie http://www.intel.com/products/browse/processor.htm

Wykorzystanie procesora:

Procesor nr 1 20 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Zajrzyj do Faq

Kolego, chyba przespałeś 3 lata! 8O

KAŻDA płyta główna dla AMD ma wyłącznik termiczny sprzężony z diodą termiczną w procesorze. Poz tym, to co piszesz o celeronach D, dotyczy również PIV Prescott. Tu niestety Intel zrobił niezłe żelazko ;)

Mysle, ze nie przespal. Dopiero A64 jest wpelni zabezpieczony jak P4. Wszystkie cpu amd do Athlona64 mozna ladnie jarac. Nie wierzysz to zdejmij radiator podczas pracy. Ten caly sytem o ktorym piszesz jest na plycie a nie w jadrze cpu stad jego wada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos posiada takie chlodzenie na proca  :arrow: http://sklep.benchmark.pl/pelny_12371.html co o nim sadzicie?? Czy schlodzi mojego P4 2.4 Prescotta podkreconego do 3.0??

Ja Ci polecam takieego pentagrama jak w tym linku tylko ze calego z miedzi 80QC, sam go uzywam i jest swietny, mma podkreconego prescotta z 2.4 do 3.33Ghz i chodzi super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos posiada takie chlodzenie na proca :arrow: http://sklep.benchmark.pl/pelny_12371.html co o nim sadzicie?? Czy schlodzi mojego P4 2.4 Prescotta podkreconego do 3.0??

Ja Ci polecam takieego pentagrama jak w tym linku tylko ze calego z miedzi 80QC, sam go uzywam i jest swietny, mma podkreconego prescotta z 2.4 do 3.33Ghz i chodzi super.

Jaka masz temperature w Idle i w sresie...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O  8O  8O  to mi sie nie opłaca go kupowac bo w stresie mam temp 62 stopnie a w idle 49... tylko ze moj wiatrak osiag wtedy 5600rpm tzn tak pokazuje BIOS  :P

Ja kupowalem Pentagrama z mysla o halasie, bo ten boxowy byl straszny, a teraz mam cisze przy takiej samej lub nizszej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wykrecone Procka na 3GHz FSB166 i puszczam Prime95 i taki blad:

[sat Sep 25 01:32:02 2004]

Quitting GIMPS after current work completes.

[Mon Sep 27 00:25:36 2004]

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Co on oznacza...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi