Skocz do zawartości
Macho

Pytanie do włascicieli monitorow LCD i do innych tez :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam monitor lcd medion 18cali

I ciekawi mnie jedno max rozdzielczosc to 1280x1024 i wtedy obraz jest na cała powierzchnie matrycy(czy jak to nazwac) ale kiedy wezme mniejsza powierzchnia sie zmniejsza :( im mniejsza rozdzielczosc tym mnijesze okienko.Dlaczego tak jest?

Posiadam opcje Expand ale kiedy ja wlacze to obraz sie powieksza na max ale jakos jest krytyczna czcionka w windowsie jest taka krzywa i wogole ledwo mozna sie odczytac.

Nie posiadam zadnego programu do monitora ani sterownikow bo nie moge znalesc do tego monitora czy u was tez tak jest?

Moze ktos wie skad znajde sterowniki/program do tego monitora oto jego dane:

Medion

Model No. PD-90FA1

Product Code PD-90FA1N

Chassis No 00

Serial No 036B0004

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozne modele roznie realizuja zmiane rozdzielczosci na nizsza od fabrycznej - roznie skaluja obraz. Medion to high endu nie nalezy raczej, wiec moze to robic w nieco koslawy sposob. Generalnie na kazdym monitorze LCD obraz stanie sie mniej ostry po przeskalowaniu i w rezultacie tego straci na jakosci. Jedne monitory moga to robic lepiej a drugie gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobnie na notebook'u Dell'a. W nizszych rozdzielczosciach niz 1024x768 moge wybrac albo caly ekran ze skalowaniem, albo pomniejszone okno (wtedy 1 pixel to 1 pixel bez skalowania). Generalnie staraj sie uzywac tylko w natywnej rozdzielczosci, tyko z koniecznosci uzywaj nizszych (np w filmach, niektorych grach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze pokombinuj z tym softem online:

http://www.monitorsdirect.com/toolkit/index.shtml

Nie rozumiem tej strony niestety angielskiego sie nie ucze :(

Ew. drivery do karty graficznej.

posiadam radeona 9200 128bit

Ogolnie w windows to chyba najlepiej pracowac w natywnej rozdzielczosci.

Swoja droga to troche dziwne zachowanie :/

nie rozumiem o co chodzi z ta natywnej rozdzielczosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi