Skocz do zawartości
Lisek

Jakiś dobry programik do przeglądania grafik

Rekomendowane odpowiedzi

jak nie podoba ci sie ACDSEE 4.0, to najlepsza bedzie wersja 3.11, jest znacznie szybsza od tej nowszej wersji, co do IrvanView, to jakies 2 lata temu uzywalem tego programu i jakos nie przypadl mi do gustu, ale przyznam sie, ze nie wiem jak teraz wyglada :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lisek tylko i wyłącznie IrfanView bardzo prosta przejrzysta i zarazem funkcjonalna przeglądara. ACDsee juz dawno wywaliłem i używam tylo irfana!!

Kurcze, jakoś niezbyt mi się spodobała :(

tzn. miałem problem, żeby wszystkie zdjęcia oglądać na pełnym ekranie (okno zmaksymalizowane) i fotka na środku - a ten mi uparcie ustawiał rozmiar okna do wielkości fotki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lisek tylko i wyłącznie IrfanView bardzo prosta przejrzysta i zarazem funkcjonalna przeglądara. ACDsee juz dawno wywaliłem i używam tylo irfana!!

Kurcze, jakoś niezbyt mi się spodobała :(

tzn. miałem problem, żeby wszystkie zdjęcia oglądać na pełnym ekranie (okno zmaksymalizowane) i fotka na środku - a ten mi uparcie ustawiał rozmiar okna do wielkości fotki...

Musisz wyłączyć "View>Fit window to image" (ustaw wielkość okna do wielkości obrazu) i włącz "View>Do not fit anything" lub "View>Fit images to window" powinno być ok a jakby czasem nie to jak chcesz podeślę ci moją niezawodną ;) wersję 3.51 i bedzie napewno oki

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pelnym ekranie, czy zmaksymalizowane, bo to roznica :)

Po reszcie wypowiedzi widze ze to drugie, wiec jak nie dziala porada Lagiera to dajesze enter i masz full screen z wycentrowanym obrazkiem i tak mozna sobie przegladac, jak zdjecie bedzie wieksze niz rozdzialka ekranu to sie dopasuje (albo i nie, zalezy jak ustawisz w opcjach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pelnym ekranie, czy zmaksymalizowane, bo to roznica :)

Po reszcie wypowiedzi widze ze to drugie, wiec jak nie dziala porada Lagiera

Niestety nie działa :(

to dajesze enter i masz full screen z wycentrowanym obrazkiem i tak mozna sobie przegladac, jak zdjecie bedzie wieksze niz rozdzialka ekranu to sie dopasuje (albo i nie, zalezy jak ustawisz w opcjach).

No to wiem :-) Ale mi chodzi zeby bylo zmaksymalizowane i fota na środku, bo tak mi te okienko skacze po calym ekranie jak zdjecia przegladam. W dodatku ma jakeis odjeby, ze maksymalizuje go - a on nic, albo... aaaa jakies gufno z tego programu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie podoba ci sie ACDSEE 4.0, to najlepsza bedzie wersja 3.11, jest znacznie szybsza od tej nowszej wersji

Zgadza się! Wersja 4.0 jest trochę do kitu, za dużo bajerów. Najlepsze ACDSee to było 2.41, 3.1 też może być chociaż nie ma ona jednej przydatnej opcji z wersji 2.4 (chodzi mi o wyświetlanie napędów w oknie po prawej - ułatwiało to poruszanie się po dyskach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aceedeesee ma nad ifranem kilka przewag:

1. dostosowanie konfiguracji panelów

2. najważniejsze - skalowanie z użyciem dobrego antyaliasingu w oknie podglądu

3. wybór zdjęć z menu (thumbinale) i szybki podgląd

4. lepsze skróty klawiszowe (bez ctrl i shift)

irfan ma jedyną zaletę - jest za free. nie chcę powiedzieć że irfan to syf jednak wydaje mi się że ciężko porównać funkcjonalność obu tych programów. możliwości podstawowej edycji oceniam podobnie, jednak coś bardziej wnikliwego można uzyskać w picture publisher 8 (za free).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. Nie kazdy potrzebuje, mi to np. wisi bo nie uzywam myszy przy przegladaniu

ad 2. nie sadze, zeby anty aliasning w irfan view byl zly, widac dopiero cos, gdy obraz przeskalowany i orginal mocno roznia sie rozmiarami

ad 3. nie qmam (pod T sa thumbnaile w iv, ale nie wiem czy o to Ci chodzi)

4. te najpotrzebnniejsze sa bez ctrl, alt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. Nie kazdy potrzebuje, mi to np. wisi bo nie uzywam myszy przy przegladaniu

ad 2. nie sadze, zeby anty aliasning w irfan view byl zly, widac dopiero cos, gdy obraz przeskalowany i orginal mocno roznia sie rozmiarami

ad 3. nie qmam (pod T sa thumbnaile w iv, ale nie wiem czy o to Ci chodzi)

4. te najpotrzebnniejsze sa bez ctrl, alt

1. subiektywne - ja tylko myszą przeglądam bitmapki (niezastąpiona rolka)

2. no to spróbuj wyświetlić sobie bitmapę o podstawie 5k, 6k pixeli na której jest np. cegła :lol: (chodzi mi o skalowanie w oknie podglądu w acdc, którego w irfanie poprostu nie ma - jest tylko okno wyświetlające bitmapę) - ja często pracuję na takich bitmapach. Bez odpowiedniego antyaliasingu dostajemy efekt Moire'a, którego nie powstydziłby się 25-letni Jowisz przerobiony na monitor :)

3. w pracy używam Ifrana i jakąś antyczną wersję bez thumbinali, faktycznie w chacie zainstalowałem sobie ver 3.75 i działa zajebiście 8)

4. tu możemy się licytować co komu bardziej potrzebne - nie ma sensu tego ciągnąć.

jeszcze raz powtarzam Irfan nie jest zły, ver 3.75 jest priti ql, ale acdc jest wg mnie (subiektywnie) lepszy.

BTW, nie potrafię odpalić zrzutu ekranu w ifranie ©, ustawiam ścieżkę, format, wszystko co się da i bitampki niet 8O (hehe, w acdc takiej opcji nie znalazłem :wink: )

może ktoś coś polecić innego do zrzutów ekranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, nie wiem jak dla was, ale dla mnie IrfanView rządzi na całej lini, nie ma innego programu posiadającego takie możliwości i zajmującego zarazem na dysku 428KB (bez pluginów). Co do dolegliwości Liska to są standardowe objawy przesiadki z ACDSee, typu:

" Bo tam było tak, a tu jest inaczej... buu... głupi ten program..." :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. no to spróbuj wyświetlić sobie bitmapę o podstawie 5k, 6k pixeli na której jest np. cegła  :lol: (chodzi mi o skalowanie w oknie podglądu w acdc, którego w irfanie poprostu nie ma - jest tylko okno wyświetlające bitmapę) - ja często pracuję na takich bitmapach. Bez odpowiedniego antyaliasingu dostajemy efekt Moire'a, którego nie powstydziłby się 25-letni Jowisz przerobiony na monitor :)

Nie wiem o czym mowisz, ale wierze Ci :)

jeszcze raz powtarzam Irfan nie jest zły, ver 3.75 jest priti ql, ale acdc jest wg mnie (subiektywnie) lepszy.

Zauwaz, ze Ty zajmujesz sie grafika w pracy (a przynajmniej tak wywnioskowalem z niektorych Twoich wypowiedzi), czyli jestes grafikiem i masz troche inne potrzeby niz zwykli szarzy userzy :)

BTW, nie potrafię odpalić zrzutu ekranu w ifranie ©, ustawiam ścieżkę, format, wszystko co się da i bitampki niet  8O (hehe, w acdc takiej opcji nie znalazłem :wink: )

Hmm... no bez jaj. Ja z tej opcji przyznam nie korzystalem nigdy, ale wlasnie odpalilem i bez zadnych problemow porobilem sobie pare screenow w PNG i BMP. Try again :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW, nie potrafię odpalić zrzutu ekranu w ifranie ©, ustawiam ścieżkę, format, wszystko co się da i bitampki niet  8O (hehe, w acdc takiej opcji nie znalazłem :wink: )

ACDSee Ctrl+Q / Acquire / Screen /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi