Skocz do zawartości
fiskomp

Parę pytań odnośnie nowej karty Leadetek'a 5900XT :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stałem się posiadaczen Leadetek'a 5900XT i przekopując się przez to mrowie postów mam takie pytania.

1. Czy jest sens modyfikować cokolwiek w tej karcie przy procu A1700+@1831MHz ? Czy w tym wypadku proc nie będzie wąskim gardłem dla grafiki.

2. Czy bez zmiany chłodzenia z tego co zuważyłem, bezpiecznie ustawić zegary na 400core/800mem (tryb 3D) ? Próbowałem ustawić 450/820 ale temp. rdzenia dochodziła do 68st. po dłuższym graniu, wtedy nic niepokojącego na ekranie się nie działo (zero artefaktów).

3. Czy faktycznie z tymi oznaczeniami pamięci że niby są 2,8ns, a faktycznie są szybsze to prawda ?

4. W zakładce ForceWare'ów jest podawana temp rdzenia i otoczenia, wiadomo rdzeń to GPU, a otoczenie, jak ta jest mierzona i czy można zmienić temperaturę zwolnienia pracy GPU, bo pokazuje u mnie próg na 140st (a to chyba o wiele za dużo).

5. Czy ma znaczenie to że revision PCB to "D2" ?

Sorki za lamerstwo, ale starałem się umieścić najważniejsze pytania, które mnie interesują i liczę na Waszą pomoc.

W tej chwili karta chodzi na ustawieniach 400core/800mem, bez modyfikacji chłodzenia i bez radiatorów na pamięciach, czy nic się nie powinno dziać ? Chodzi mi przede wszystkim o możliwość przegrzania pamięci. Przez jeden dzień chodziły na 820 i nic się nie działo, nie miałem artefaktów, zarówno katowałem Markami 01 i 03, Aquamarkiem 03, jeżeli chodzi o wyniki, nie są imponujące (patrząc po Waszych), 3DMark03 - 5111pkt, 3DMark01 - buja się w granicach 12000pkt, +- 50 pkt.

pozdrawiam,

fiskomp

Ps. Sprzęt jak w podpisie.

Edit: Proszę moderatorów o usunięcie tego topic'u, znalazł się nie tam gdzie powinien :oops: :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 no za mało MHz i niewidomo jakie fsb ..

2 sprecyzuj dluzsze granie

3 ? chodzi ci o to ze sie da znich wiecej MHz wycisnac czy ?

4 nie wiem , ale zanim dojdzie do 140 to ci sie predzej komp wył/zwis.. a nie zwolni ;)

5 nie wiem

wyniki w markach masz raczej ok (proc slaby)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na standartowym chłodzeniu bez dokupywania czegokolwiek szła na 470/900 i po 4-5 godzinnym meczeniu farcry-a na niezbyt wygórowanych poziomach detali - uroki PS ... nie spaliła sie a tez pisało, że pamięci 2,8ns...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi