robq Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Po pierwsze witam na forum :) Mam pytanie odnoście zmiany IP badz adresu Mac ( nie jestem w tym obeznany za bardzo ) Mój stary komp jest podpięty do Lanu i ma sieciówke zintegrowana z mobo jednak płyte wymieniam z ASRock K7s8x na Epox 8rda+ I przy okazjii zmienie sieciowke ! Jak to zrobię to nie bede miał neta pownieważ bedzie mnie trzeba jeszcze raz wpisać na serwer :> A mój admin zadko jest w domu i ogóle nie chce sie z tym bawić bo za długo to bedzie trwało ! Więc prosze o porady Jak PODMIENIĆ IP KARTY SIECIOWEJ NA STARE ! Tzn. chciałem podmienić IP nowej sieciówki na staer IP ! Prosze o pomoc bo lada dzień przyjdzie plyta a admina nie ma 8O Prosze o prady o opis jak to zrobić :D Będe wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 1. uruchamiasz kompa z dzialajacym internetem na dzialajacej sieciowce. 2.start->uruchom->"cmd"->enter 3."ipconfig /all"->enter 4. szukasz pozycji "adres fizyczny" 5. masz tam glupawy numerek typu "00-C0-F0-54-5B-F3" (to jest akurat moj mac) 6. spisujesz ten 12 cyfrowy numerek ale zamiast 00-C0-F0-54-5B-F3 ma byc 00C0F0545BF3 czyli bez myslnikow 7.uruchamiasz ponownie kompa (tego czy innego) tym razem z ta sieciowka na ktorej chcesz dzialac. 8.otwierasz "moje miejsca sieciowe" 9. "wyswietl polaczenia sieciowe" 10. prawym na polaczenie lokalne i wybierasz wlasciwosci 11.wybierasz przycisk "konfiguruj" 12. "zaawansowane" 13. "network address" z wartosci nieobecna zmieniasz na to 2 pole 14. i wklejasz tu tego mac bez myslnikow co miales wczesniej. 15. "ok" i powinno dzialac ale lepiej jeszcze zresetuj kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robq Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Dzięki za pomoc , przy zmianie płyty tak też zrobie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 hmm mam podobny problem, ale chyba znalazlem odpowiedz. Otoz u mnie w sieci zmiana MAC jest jednoznaczna z wlamem, a ja sobie chcialem neta pod laptopika podlaczyc, i wtedy wlasnie zmieni mi sie MAC :[ ale skorzystam z rady :] Ale mnie nurtuje jedno pytanko jezeli adresy ip mamy statyczne i laczymy sie przez WAP`a wiec czy czasem jego adres nie jest na serwie? bo wtedy nie musze sie bac o sieciowke, bo jest jakby za AP(nadmienie ze admin wlasnie MAC`a AP spisywal a nie sieciowki) pytam bo wydaje mi sie ze nawet nie trzeba tego ticku robic z zmiana mac`a sieciowki, kiedy liczy sie ten z AP Czy ktos jest w stanie udzielic mi odp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 ja nie. ale zmien maca 2 min roboty a zastanawianie sie nad tym zagadnieniem zajmie ze 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 No chyba tak :P Ale ma jedno wazne pytanie, jezli softowa zmiana jest tylko jakgdyby emulacja, to czy jezli zrobie sobie to w ten sposob to nie da sie dojsc do fizycznie ustawionego adresu MAC karty? Bo jezli dobrze kapuje to winda nie wrzuca tego adresu w eproma tylko jakgdyby okazuje sie nim w sieci... Reasumujac czy da sie dojsc do tego ze emuluje adres? czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy_Ozo Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 1. uruchamiasz kompa z dzialajacym internetem na dzialajacej sieciowce. 2.start->uruchom->"cmd"->enter 3."ipconfig /all"->enter 4. szukasz pozycji "adres fizyczny" 5. masz tam glupawy numerek typu "00-C0-F0-54-5B-F3" (to jest akurat moj mac) 6. spisujesz ten 12 cyfrowy numerek ale zamiast 00-C0-F0-54-5B-F3 ma byc 00C0F0545BF3 czyli bez myslnikow 7.uruchamiasz ponownie kompa (tego czy innego) tym razem z ta sieciowka na ktorej chcesz dzialac. 8.otwierasz "moje miejsca sieciowe" 9. "wyswietl polaczenia sieciowe" 10. prawym na polaczenie lokalne i wybierasz wlasciwosci 11.wybierasz przycisk "konfiguruj" 12. "zaawansowane" 13. "network address" z wartosci nieobecna zmieniasz na to 2 pole 14. i wklejasz tu tego mac bez myslnikow co miales wczesniej. Nie wiem czemu ale u mnie nie ma "network adress" moze sa jakies programy do zmiany numeru MAC?? 15. "ok" i powinno dzialac ale lepiej jeszcze zresetuj kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 tak jest do tego program SMAC , ale na niektorych sieciowkach oprostu to nie chce dzialac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy_Ozo Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Mam już ten program ale nie działa, karta sieciowa jest Firmy PLANET WL-8305 i za pomoca systemu windows ni ejest możliwa zmiana numeru MAC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...