misio_m Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 kur** i dalej musicie sie kłócić co lepsze amd czy intel boshe, nie możecie tego przestać? kto ma kase kupuje intela i sie kozaczy a kto nie to amd i kręci i tyle :P PS. nie widziałem p4 2.8MHZ :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 bbb te forum przeglądam od paru miesięcy i widzę ze fani amd przejeli te forum ale stwierdzeni ze po podkręceniu amd jest lepsze od intela to głupota poruwnując koszt kupna procka przykładowo 2500 bartona do tego koszt dobrego radiatora i powiedzmy wszadzenie na dobrą płytę do podkęcania abita i koszt wentylatorów do chłodzenia budy przewysza koszt kupna 3.0 ht i płyty dual nie wspomnę zasiłki dobrej firmy 400wat bo moja zasiłka na 2.8 ht to 360 zwykła i kręcony na 3.5mhz porównująć koszty z wydajnością to wolę kupić pentium. Koszt zestawu z Bartonem - Barton 2500+ - 345 zl (allegro) - Plyta EPOX 8RDA3i rev.3.3 - 269 zl (www.esc.pl) lub Abit NF7 - 289 zl - Coolerek Whisper Rock IV (tani ale wystarczy do zwyklego OC) - 40 zl (allegro) - 2 x wentyle do chlodzenia budy Arctic Silent - razem kolo 30 zl - zasilacz Forton - okolo 90 zl (allegro) lub Modecom 350 GTF - 119 zl (esc.pl) Wykrecasz Batka na 3200+ co najmniej Razem = 774 zeta (wersja tansza) lub 823 zeta (wersja z Abitem i Modecomem) Sam Pentium 4 2,8 MHz z HT kosztuje 725 zl (www.esc.pl) I co sie bardziej kalkuluje? :P wtedy uzyskujesz wydajność 2.8 ht a ja swojego podkręcam włańczam nortona antywirusa do skanowania i wtedy testuję kompa i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury wypadnie lepiej albo kupujesz tanie albo kupuję dobre ruznica w cenie tak powiedziedział w sklepie sprzedający amd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 tanie i dobre - amd droge i ciut słabsze - intel wybór należy do ciebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 uzyskujesz wtedy porównywalną wydajność do pentium 2.8ht włącz nortona antywirusa i wtedy testuj kompa pozatym 2.8 też mogę podkręcić tak jak każdego proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 pozatym nie namawiam ludzi do kupna czy amd lub pentium to jest kwestia zasobności portfela ale jeśli stoji komp złozony na pentium i obok amd i jest uruchomione te same programy to wolą dołozyć kasy bo ruznicę widać, i tak początkujący nie potrafi podkręcać kompa i niechce się w to bawić pozaty jest jeszcze jakieś ryzyko rozwalenia sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 geez...coniektorzy to jakis kompleks chyba maja IMHO jak chcesz szybka maszyna do giercowania,multimediow to szybki Barton jest idealnym rozwiazaniem i przedewszystkim niedrogim,ale w sytuacji gdy robimy cos powazniejszego niz gierki i 3dsmarki to IMHO jednak Intel....glownie za sprawa optymalizacji (BTW nie robcie porownania Barton vs Celafon bo to naprawde jest smieszne :] ) mw,nie pisz juz nic bo ciach!ly i brednie wypisujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 geez...coniektorzy to jakis kompleks chyba maja IMHO jak chcesz szybka maszyna do giercowania,multimediow to szybki Barton jest idealnym rozwiazaniem i przedewszystkim niedrogim,ale w sytuacji gdy robimy cos powazniejszego niz gierki i 3dsmarki to IMHO jednak Intel....glownie za sprawa optymalizacji (BTW nie robcie porownania Barton vs Celafon bo to naprawde jest smieszne :] ) moje poruwnywanie procesorów jest takie ze stawiam niepodkręconego 2500xp obok 2.4ht c ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m neta do tego norton antywirus norton ferall ciągnę plik 300mb włańczam mp3 i uruchamiam doom3 i wtedy widać ruznicę wydajności poszczegulnych procesorów i obciązenia procków a tego nieda sie ukryć ze ht sobie z tym poradzi razem z filmem dvd na divix konwersią obcy 5 kontra preda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitufo Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Peace 8) Nie chcialem zadnej wojny. Chodzi mi tylko o to, ze ekonomiczne zestawy lepiej budowac na AMD i tyle, bo za malo kasy mozna miec niezly sprzet. BTW Norton Antyvirus nie jest najlepszym softem, wg mnie strasznie muli system. Nie tylko na AMD, kumpel ma Pentium 4 3,2 z HT i tez psioczy na niego. Polecam pakiet Mc Afee albo darmowego Avasta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor_Belial Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Hm, tak z innej beczki, Avast jest do [gluteus maximus].. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papkinek Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Dla mnie sprawa wygląda tak.... Będe pisał ogulnikami by nie zaczynać kolejnych despot ... 1. Nie masz kasy, chcesz mieć wydajnego kompa dziś !? ONLY AMD !!! 2. Nie masz kasy, ale chcesz zaoszczędzić w przyszłości !? ONLY INTEL !!! WHY ? AMD ma tanie najszybsze procesory (nie liczac 64 bit) ale trzeba sie liczyś z tym że architektura Atchlonów jest już leciwa, Firma amd popełniła by ekonomiczne samobojstwo trzepiąc dalej owe procesory. (wystarczy zerknąć na zgodność z procedurami DIRECT X) Jak nie masz kasy i nie zapatrujesz sie na przeskok z celka na pełnowartościowego P4 to to zainwestowałbym w AMD'ka Jeśli jest innaczej tzn spodziewasz sie że w niedalekiej przyszłości bedziesz modernizował sprzęt to zainwestuj w dobrą płyte pod P4 z FSB 800 i HT. Co prawda przy celeronie tego nie wyciśniesz (533) ale jak pisałem , gdybyś zainwestował poźniej w P4 to odpłaci ci z nawiązką. zawsze koszty płyty zostaną pominiete. ps.nie wykożystujcie tego tekstu do wymiany poglądów bo to moje zdanie koniec i kropka ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 a cyrix to co?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 mój celafon na 3,4ghz w głupawym benchmarku crc wypadł tak: CCR 2002 - Plik wyników Wynik ogólny : 10327 Suma kontrolna : XXXX Wyniki szczególowe Render : 7084 Integer : 8486 Float : 9414 Pamięć : 28602 MMX : 14264 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Dla mnie sprawa wygląda tak.... Będe pisał ogulnikami by nie zaczynać kolejnych despot ... 1. Nie masz kasy, chcesz mieć wydajnego kompa dziś !? ONLY AMD !!! 2. Nie masz kasy, ale chcesz zaoszczędzić w przyszłości !? ONLY INTEL !!! Jeśli jest innaczej tzn spodziewasz sie że w niedalekiej przyszłości bedziesz modernizował sprzęt to zainwestuj w dobrą płyte pod P4 z FSB 800 i HT. Co prawda przy celeronie tego nie wyciśniesz (533) ale jak pisałem , gdybyś zainwestował poźniej w P4 to odpłaci ci z nawiązką. zawsze koszty płyty zostaną pominiete. Sory ale nie moge tego nie wykorzystac :) Chcesz zaoszczędzić w przyszości kup P4 noooo super a teraz ja zadam pytanie ile razy od p3 została zmieniona podstawka pod intela ?? No i koszta płyty odpadaja nie 400 stówy piechota nie chodza . Wiesz czym nam intel odpłaca ? ciagłymi zmianami postawek i FSB ! A to generuje koszta bo musisz płyte zmieniac a u AMD 1 no 2 sockety w czym jeden to slot 1 i pasuja procki od 600 Mhz do ponad 2.2 GHZ U intela były w tym czsiae ze 3 przesiadki Nalepsze to było z p3 na FCPGA2 noo 2 proce na podstawke i do tego jeszcze z błędami. Sorka za nieprawne ;) wykorzystanie zawartych tu informacji . Za 3 do 5 miechów ten celek D bedzie staruszkiem bo znowy zmienią podstawke itp bzdury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 a celafon D box kosztuje 300zł tani microstar (mój) 240zł modecom 350GTF/feel 119zł/70zł wiatraki (zbędne) 30zł/0 690 /610zł proc spokojnie idzie na 3,4 i nie z allegro tylko nówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 To było do Pitufo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor_Belial Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 Hm.. A jak masz jeszcze mozliwosc zakupu za granica to bedzie taniej:) Ja taka mozliwosc mialem i skorzystalem, oczywisciscie to sie kalkuluje jak masz tam rodzine zeby ci przyslala albo ktos znajomy jedzie i wraca "po chwili". Na plycie, procu i pamieciach dorobilem sie oszczednosci 150-200 zl, wiec jestem zadowolony.. a Cel D jeszcze ladnie sie kreci wiec " cud miód i orzeszki :)" Pytanko do SuperReźnik: udalo ci sie uruchomic twojego d320 na magistrali 200 ? nie musisz sie rozpisywac, wystarczy tak lub nie :) Jesli tak to ja juz go pomecze :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbt18 Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 ja tam kupuje iNTEL'a Pentium 4 3.4 GHz (HT) BOX żaden athlon nie styknie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 krótko NIE ;-) Długo powód: przyblokowany mnożnik. fsb 800 przy mnożniq 18 daje 3600Mzh, a procesor mówi na to: Więcej prądu!! płyta główna odpowiada: Not suported!! max fsb 188 x 18 = 3400Mhz niedługo będzie WC i nowa płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 ja tam kupuje iNTEL'a Pentium 4 3.4 GHz (HT) BOX żaden athlon nie styknie :D nawet A64 FX ? @ 3GHz ? taki antek to tego p4 miaźdzy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 ja tam kupuje iNTEL'a Pentium 4 3.4 GHz (HT) BOX żaden athlon nie styknie :D nawet A64 FX ? @ 3GHz ? taki antek to tego p4 miaźdzy :D zaczęło się........... No dobra a co powiesz na 3.4EE coś mówiłeś o miażdżeniu nie bym był tego taki pewien.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor_Belial Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 do a64fx 3ghz to chyba jeszcze daleko.. nie chce mi sie go szukac... jesli jest to wybaczcie... no ale.. hahaha :):) amd nigdy nie zdobedzie pozycji lidera na rynku procesorow.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 do a64fx 3ghz to chyba jeszcze daleko.. nie chce mi sie go szukac... jesli jest to wybaczcie... no ale.. hahaha :):) amd nigdy nie zdobedzie pozycji lidera na rynku procesorow.. lamerstwo sie szerzy a to EE ? to nic nadzwyczajnego A64 FX spokojnie sobie poradzi, radze poczytas jakies testy AMD Athlon 64 4000+ 2.4GHz i FX-55 2.6GHz poczytaj testy tych cpu sam intel na IDF 2004 przyznal ze amd robi wydajnijesze procki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor_Belial Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 lamerstwo sie szerzy :lol:dokladnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbt18 Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 [/url]http://www.chip.pl/arts/kth/kth_70437.html?cm_cmd=3&cm_id=21564&cm_thread=21564 :D zapraszam do kupna (atrakcyjna cena) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbt18 Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 http://www.chip.pl/arts/kth/kth_70437.html...cm_thread=21564 <<<<<< :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 http://www.chip.pl/arts/kth/kth_70437.html...cm_thread=21564 <<<<<< :roll: dobrze sie czujesz ? to jest cena z przed roku, aktualnie ten procesor kosztuje 1000zł a z wiekszym cache 1300zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 11 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2004 http://twojepc.pl/artykuly.php?id=testy_so...et_939&strona=1 macie przeczytajcie i wyciagnijcie wnioski... jeden watek, amd troszke wyprzedza intela.. wiecej watkow, no i intel wyprzedza amd... chyba nawet wiecej jak troszke.... kazdy procek ma swoje wady... zalety ktorych nie mozna generalizowac i na dzien dzisiejszy chyba nie da sie jednoznacznie powiedziec ktory jest lepszy, bo to zalezy od zbyt wielu rzeczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRC Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 takie cos to jak porownywanie porsche z ferrari-oba sa piekielnie szybkie oba maja swoich stalych fanow, ktorzy beda sie zawsze spierac ze to ich fura jest lepsza bo costam costam a to ze roznice mozna zauwazyc dopiero przy 250 km/h ktorych w normalnych warunkach nikt nie wykorzystuje to co z tego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 geez...coniektorzy to jakis kompleks chyba maja IMHO jak chcesz szybka maszyna do giercowania,multimediow to szybki Barton jest idealnym rozwiazaniem i przedewszystkim niedrogim,ale w sytuacji gdy robimy cos powazniejszego niz gierki i 3dsmarki to IMHO jednak Intel....glownie za sprawa optymalizacji (BTW nie robcie porownania Barton vs Celafon bo to naprawde jest smieszne :] ) moje poruwnywanie procesorów jest takie ze stawiam niepodkręconego 2500xp obok 2.4ht c ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m neta do tego norton antywirus norton ferall ciągnę plik 300mb włańczam mp3 i uruchamiam doom3 i wtedy widać ruznicę wydajności poszczegulnych procesorów i obciązenia procków a tego nieda sie ukryć ze ht sobie z tym poradzi razem z filmem dvd na divix konwersią obcy 5 kontra preda. na tym polega wielowątkowość barton jej nie ma jeżeli chcesz porównać procki intela i amd to wybierz dobrze bo p4 z ht vs barton 2500+ bez sensu. Weź 2.8 ht i porównaj z a64 2800+ a tak wogle to was wszystkich mef :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Smiac mi sie chce jak czytam to wszystko :? Nie ma co porownywac P4 HT do Bartona . Sam kiedys sie spieralem z roznymi osobami , ze athlon prawie tak samo wydajny ale goofno prawda... Moj athlonik do najslabszych nie nalezy , w giercach i markach sie niezle spisuje , ale siadam do kompa od starszych (zwykly lipny zestaw) z 2.6HT i po paru minutach juz odczuwam roznice . U mnie odpalam pare rzeczy naraz i jesli staram sie robic cos wiecej to czuje , ze przymula... na HT tego nie ma i niestety nie ma co sie o to spierac... Owszem do gierek markoof itp. Bartonik w zupelnosci wystarczy , ale jesli robisz cos innego gdzie w tle pracuje wiele procesow to nie ma bata HT rzadzi i tyle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...