Yasiu22 Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 . Nawet Halt Life2, ktorego engine byl juz napisany pod API DX9.0 zostal specjalnie zoptymalizowany pod FX'y przez co jego premiera sie przedluza.Nic nie zostało zoptymalizowane. Został dodany specjalny tryb dla FX-ów który powoduje ze gra odpala w DX8.1 tak aby posiadacze FX-ów :lol: mogli pograć sobie w HL2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 . Nawet Halt Life2, ktorego engine byl juz napisany pod API DX9.0 zostal specjalnie zoptymalizowany pod FX'y przez co jego premiera sie przedluza.Nic nie zostało zoptymalizowane. Został dodany specjalny tryb dla FX-ów który powoduje ze gra odpala w DX8.1 tak aby posiadacze FX-ów :lol: mogli pograć sobie w HL2. To mam stare wiadomosci bo w/g Valve zostal zoptymalizowany. Pisali ze stworzyli tryb mieszany laczacy w sobie 16 i 32bit'owa precyzje PS. Ale czasem pisza jedno a robia cos innego :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Sprawdziłem te optymalizacje w sterownikach i róznica w jakości obrazu jest tylko zayuważalna przy "Trilinear Optimization" w przypadku innych nie zauważyłem różnicy. Co to postu Yasiu22 to posiadacze FX'ów bez problemu pograją w HL2 i to nie tylko z directX 8.1 ale również 9.0. Na jakimś srewisie był pokazane testy FX'ów w Couter Strike source. Testy były przeprowadzone w trybie DX8.1 i DX9.0 oraz innych i nie było znaczącej różnicy wydajności pomiędzy 8.1 a 9.0. Karta miała podobne wyniki w 9.0 i 8.1 z tą róznicą, że w trybie zgodności z DX9.0 obraz był o wiele lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Sprawdziłem te optymalizacje w sterownikach i róznica w jakości obrazu jest tylko zayuważalna przy "Trilinear Optimization" w przypadku innych nie zauważyłem różnicy. Co to postu Yasiu22 to posiadacze FX'ów bez problemu pograją w HL2 i to nie tylko z directX 8.1 ale również 9.0. Na jakimś srewisie był pokazane testy FX'ów w Couter Strike source. Testy były przeprowadzone w trybie DX8.1 i DX9.0 oraz innych i nie było znaczącej różnicy wydajności pomiędzy 8.1 a 9.0. Karta miała takie same wyniki w 9.0 i 8.1 z tą róznicą, że w trybie zgodności z DX9.0 obraz był o wiele lepszy. Prosilbym o potwierdzenie tych fenomenalnych informacji . A tak z drugiej strony to wez sie zastanow nad tym co piszesz... Jak karta moze miec takie same osiagi przy wlaczonych/wylaczonych wodotryskach ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Zysk w wydajności będzie niewielki (a raczej uświadczysz spadek wydajności, zwłaszcza w OpenGL) nielicząc FarCry, który po prostu lepiej działa na kartach ATI, niż na NV. Doprawdy jestem zawiedziony OGL NV. Oczywiscie jest swietny i qul jak 150! tylko dlaczego do cholery nie moge na tym swietnym sterowniku grac w IL2 na OpenGl, bo gdy go uruchamiam na kompie z mym GF6800U to 1x na 3 uruchomienia komp zwisa? Oczywiscie to pewnie wina konfiguracji. A g.o.w.n.o. Intel, AMD, zmiana miliona sterownikow nic nie daje. Moge oczywiscie grac w D3D, ale tylko w GLu moge dac ustawienia dla grafy na "Perfect". A jakie jest rozwiazanie? ATI. Ot X800XT PE i nie ma problemu.... Ten sam GL i nie dosc ze WYDAJNIEJ (ok 9-11%) to i bez 1 problemu ze zwiecha! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 doplac te 200-300zl i wez 6800 non ultra. wydajnoscia miazdzy zarowno twojego fx'a jak i tego radka, nie wiem ile wart jest teraz twoj fx (jezeli to 5900 non ultra to okolo 1200zl), za 1300-1400 mozna juz kupic gf6800... wnioski wyciagnij sam 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 @HeatFighter :? Sorry pomyliłem się. Właśnie odnalazłem tą stronę i to między directX 8.0, a 8.1 nie ma różnicy w wydajności, a jest tylko różnica jakości obrazu. :arrow: Wydajność kart w Counter Strike source O ile w 800/600 wszystko jest :) OK. To już po zmianie rozdzielczości zaczynają się problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Popieram niektorych wypowiadajacych sie wczesniej. NIE MA SENSU zmieniac twojego FXa na tego radka. Lepiej poczekac i kupic naprawde pozadna karte (FX 6800) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Tak właśnie mam zamiar zrobić. Narazie karty nie wymieniam. Wkrótce kupię 6800. Szkoda że wersja GT jest jeszcze w cenie... Poczekamy - zobaczymy. Narazie spróbuję coś wycisnąć z obecnej karty. Mafia35 - mógłbyś mi przybliżyć nieco "konstrukcję" Twojej karty? Chodzi mi o to - jakim sposobem masz taki super wynik? Ja póki co - więcej aniżeli 6100 pkt. nie mogę osiągnąć... Pozdrawiam :) P.S. Jest sens kupować chłodzenie Zalman ZM80D-HP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamilwrc Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Nie zmieniaj. Zmienisz toporek na kijek. I dobrym pomysłem jest że pozbierasz do 6800. To się opłaca 8) ps. nie lubie radkófff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Tak właśnie mam zamiar zrobić. Narazie karty nie wymieniam. Wkrótce kupię 6800. Szkoda że wersja GT jest jeszcze w cenie... Poczekamy - zobaczymy. Narazie spróbuję coś wycisnąć z obecnej karty. Mafia35 - mógłbyś mi przybliżyć nieco "konstrukcję" Twojej karty? Chodzi mi o to - jakim sposobem masz taki super wynik? Ja póki co - więcej aniżeli 6100 pkt. nie mogę osiągnąć... Pozdrawiam :) P.S. Jest sens kupować chłodzenie Zalman ZM80D-HP ? Ano wlasnie: czysty system, podkrecony proc, wykrecony RAM na mobo, karta tez (jak w podpisie)-ladnie sie kreci pamiec bo to hynix 2,2. Zmieniony bios od Luks_pl (domyslnie 500/900). Chlodzenie CoolerMaster CoolViva. Stery 65.73. Aaa no i bym zapomnial: ID karty zmienione na 5950Ultra (lepiej mi sie podkreca na tym ID). Na starym 3DMarku (ver. 1.0) mialem 8002pkt. Po sciagnieciu z netu ver. Pro 340 wynik podskoczyl do tego co ponizej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 A jesli chodzi o Zalmana... Ja bym nie kupowal. Moj CoolerMaster jest polowe tanszy (85zl na allegro) a chodzi rownie dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reno Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Sprawdziłem te optymalizacje w sterownikach i róznica w jakości obrazu jest tylko zayuważalna przy "Trilinear Optimization" w przypadku innych nie zauważyłem różnicy. Co to postu Yasiu22 to posiadacze FX'ów bez problemu pograją w HL2 i to nie tylko z directX 8.1 ale również 9.0. Na jakimś srewisie był pokazane testy FX'ów w Couter Strike source. Testy były przeprowadzone w trybie DX8.1 i DX9.0 oraz innych i nie było znaczącej różnicy wydajności pomiędzy 8.1 a 9.0. Karta miała podobne wyniki w 9.0 i 8.1 z tą róznicą, że w trybie zgodności z DX9.0 obraz był o wiele lepszy. Niekoniecznie, Valve samo potwierdziło, że CS:S a HL2 będą się różnić graficznie pod względem ilości shaderów wykorzystanych w obu grach. Ma to uzasadnienie, bowiem CS:S jest grą sieciową i by był grywalny nie potrzebuje świetnej grafiki, bo to odstraszy wielu graczy. Natomiast HL2 to ma być cukierek dla posiadaczy wypasionych sprzętów. Jestem jednak pewny, że na FX (seria 5900) na pewno pogramy w HL2 w trybie DX9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Póki co - udało się zamienić tą ultrę na Szafira 9800XT 128DDR (hynix). Karta po prostu mnie "rozwaliła" - wydajność skoczyła w góre niesamowicie. FarCry w 1024x768; Very High; AA 4x; AF 16x - pływa :) Doom 3 wydaje mi się nawet lepiej działać. Nie mówiąc już o najnowszym 3dMarku 2005 :) Zapomniałbym dodać. 3DMark 2003 - puszczony na karcie niekręconej - 6700pkt, 3DMark 2005 - 2880pkt :) Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...