Skocz do zawartości
stile

Mobile 2500+ , mnożnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nadzieję, że sprawa nie była już omawiana miliony razy, ale mam następujące pytanko...

Czy mnożnik 12.5 jest maksymalnym jaki można ustawić dla tego procesora?

Jak tylko próbuję w biosie ustawić go wyżej to uruchamia się jako 600 MHz (6*100). Płyta to 8RDA+.

Jeżeli 12.5 to maksimum to rozumiem, że dalsze o/c można dokonać już tylko przez powiększanie częstotliwości taktowania FSB?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byla omawiana miliony razy. Poszukaj "drut mod". Generalnie 12,5 to jest bariera miedzy 4 i 5-bitowym mnoznikiem (jakos tak bez zglebiania szczegolow :)). Musiasz zadrutowac (lub zmostkowac) procka na mnoznik > 12,5 i wtedy bedziesz mogl dawac wieksze mnozniki (ale wtedy nie te <= 12,5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie: czy drut mody dla bartona i dla applebredów i thoroughbredów są takie same?

Teraz mam na applebredzie drut moda na v-core, za kilka dni w sockecie będzie siedział barton i w związku z tym - czy mogę zostawić druty dla bartona ustawione jak teraz dla applebreda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ale przecież Mobile 2500+ ma mnożnik 14 więc raczej nie będziesz mógł go obniżyć poniżej 12,5.Płyta ci go powinna wykryć na najniższym możliwym mnożniku czyli w tym wypadku chyba 13 i magistrali 100.

Moja płyta wykryła go jako AMD 600 MHz :P trochę mnie to zdziwiło bo 1700+ wykryła bez żadnego problemu...

Cytat

Musiasz zadrutowac (lub zmostkowac) procka na mnoznik > 12,5 i wtedy bedziesz mogl dawac wieksze mnozniki (ale wtedy nie te <= 12,5).

Dzięki za odpowiedź, raczej nie będę jednak uprawiał takich zabaw chociażby ze względu na brak odpowiednich umiejętności; martwiłem się poprostu, że coś jest nie tak...

Cóż, pozostanie zamienić RAM z 333 na 400 i podnieść FSB.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...