Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro srebro jest najlepszym przewdnikiem cieplnmym to może zrobić blok z niego.

Koszt nie był by taki mały bo za sam materiał około 250zł za kostke 60x60x10.

Kupiłbym pare grubych blintów ze dwa by starczyły niskiej proby i przertopił na blok palnikiem acetylenowo-tklenowym.

Ktoś pisał o srebrze technicznym jaka jest tego cena za gram? I gdzie to można dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz ze srebrem kabinowalem... mam coldplate srebrne i niczym nie rozni sie od miedzianego ... (w 2-gim kompie z chlodzeniem standardowym)

Temp topienia sie srebra 2200 stopni.. nie wiem ile jest na palniku ale powiem ci ze ci wiertla poleca jak bedziesz chcial srebro obrabiac...

mi musial zlotnik walcowac srebro zeby osiagnac idealna plaska powierchnie a obrobke szczerze odradzal jesli chodzi o wc...

mialbys moze 1-2 stomnie mniej na procu a koszt... i praca... sam sobie dokoncz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się już zaczyna robić niebezpieczne! ;)

Dlaczego?

"]ja juz ze srebrem kabinowalem... mam coldplate srebrne i niczym nie rozni sie od miedzianego ... (w 2-gim kompie z chlodzeniem standardowym)  

Temp topienia sie srebra 2200 stopni.. nie wiem ile jest na palniku ale powiem ci ze ci wiertla poleca jak bedziesz chcial srebro obrabiac...  

mi musial zlotnik walcowac srebro zeby osiagnac idealna plaska powierchnie a obrobke szczerze odradzal jesli chodzi o wc...  

mialbys moze 1-2 stomnie mniej na procu a koszt... i praca... sam sobie dokoncz :)

no racje coldplate to sie nie opłaca robić ale całe WB to chyba tak. Blok będzie sie po prostu szybciej chłodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no racje  coldplate to sie nie opłaca robić ale całe WB to chyba tak. Blok będzie sie po prostu szybciej chłodził.

no ok... tyle zetu zachodza rozne dylematy... czy kase na srebro nie lepiej dodac do kupna lepszego porca i na miedzianym bloku wycisnac wiecej niz by bylo to mozliwe procu bez zmiany i nowym bloku...

czy nie jest to juz przerost formy nad trescia.. rozumiem.. tweak... podkrecanie,, extremum ale to juz przechodzi przez granice uzytecznosci a wchodzi w temat "pochwale sie kolegom .. mam srebro" :))

nie wiem ale dla mnie to juz przesada... rownie dobrze mozna by zrobic caly komp ze srebra :)

gdzie sa granice? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

no racje  coldplate to sie nie opłaca robić ale całe WB to chyba tak. Blok będzie sie po prostu szybciej chłodził.

no ok... tyle zetu zachodza rozne dylematy... czy kase na srebro nie lepiej dodac do kupna lepszego porca i na miedzianym bloku wycisnac wiecej niz by bylo to mozliwe procu bez zmiany i nowym bloku...

czy nie jest to juz przerost formy nad trescia.. rozumiem.. tweak... podkrecanie,, extremum ale to juz przechodzi przez granice uzytecznosci a wchodzi w temat "pochwale sie kolegom .. mam srebro" :))

nie wiem ale dla mnie to juz przesada... rownie dobrze mozna by zrobic caly komp ze srebra :)

O to chodzi że nie ma granic.

Zapytaj sie Berkuta po co robi FC skoro mógłby już dawno dołożyć do lepszego proca.

A dlatego że wole mieć Durona 600@1000 (6*166,6(6)) niż Durona 1000@1100. Kapujesz?

Dlatego do swojego Antka za 350 dokupiłem wentyl za 150zł a mógłbym równiedobrze kupić Athlona XP1,9+ i Titana DT5.

Z tego samego powodu robie moda obudowy i chłodzenie wodne które mnie razem już koło 500-600 zł kosztowało mimo że mógłbym kupić gotowe WC od MAte.

Ale to jest już po prostu hobby kasa sie specjalnie nie liczcy tylko efekt własnej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

no racje  coldplate to sie nie opłaca robić ale całe WB to chyba tak. Blok będzie sie po prostu szybciej chłodził.

O to chodzi że nie ma granic.

Zapytaj sie Berkuta po co robi FC skoro mógłby już dawno dołożyć do lepszego proca.

A dlatego że wole mieć Durona 600@1000 (6*166,6(6)) niż Durona 1000@1100. Kapujesz?

Dlatego do swojego Antka za 350 dokupiłem wentyl za 150zł a mógłbym równiedobrze kupić Athlona XP1,9+ i Titana DT5.

Z tego samego powodu robie moda obudowy i chłodzenie wodne które mnie razem już koło 500-600 zł kosztowało mimo że mógłbym kupić gotowe WC od MAte.

Ale to jest już po prostu hobby kasa sie specjalnie nie liczcy tylko efekt własnej pracy.

No właśnie - cała sztuka z badziewia typu ECS wygrzebać max wydajność. Ja też kombinuję co by z Duraka wycisnąć te 166x6, a jak się da to może i 5,5x200...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Berkut ze swojego FC ma wymierne korzysci. Zmieniajac miedz na srebro uzyskasz gora 2 stopnie roznicy chociaz i w to watpie. Berkut uzyskuje ze swoim FC temp ponizej zera za te same pieniadze i o to w tym wszystkim chodzi. Z tym srebrem to tak jak ktos tu wczesniej napisal to chyba tylko po to zeby sie pochwalic przed znajomymi. Entuzjasta nikt Ci nie broni byc, ale czasem trzeba pojsc za glosem zdrowego rozsadku.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Entuzjasta nikt Ci nie broni byc, ale czasem trzeba pojsc za glosem zdrowego rozsadku.

Pozdro

Dexter

Tylko teraz wyznacz granice zdrowego rozsądku.

Wentyl za 150zł

WC za 400

FC za 800

a może dla kasiastych Vapocili (czy jakoś tak, ale każdy wi o co chodzi)

Przed kumplami sie raczej nie popisze bo żadnego nie interesuje jaki mam sprzęt, ba oni często nie wiedzą jaki sami mają.

W Radomiu nie znam kolesia który by był zainteresowany OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie w moim "hobby" najbardziej ciesza 3 momenty: kiedy wymysle nowe chlodzenie, kiedy je robie (mimo wszelkich niepowodzen, zebyscie widzieli moje rece poparzone kwasem i ogniem) i kiedy uruchomie uklad i wszystko dziala, wiele godzin glowkowania okazuje sie byc sluszne. a jak cos nie wyszlo to zbieram sily na nowy model, prototyp, lepszy niz poprzednie tak jak w wypadku FC- rev 1.0 byl niewypalem (-3C min), rev 1.1 mial -9C, rev 1.2 mial -22C (na nim takze mialem 1.8ghz @ 2.2V przy -6C na parowniku) i teraz mam rev. 1.3 (w zasadzie) i mam -32C przy PIERWSZYM uruchomieniu z zla mieszanka! Na poprzednim fc, rev 1.2 mialem -8C z ta mieszanka (propanu i butanu) ktora teraz uzywam majac -32C. Jutro dam ponad 90% propanu to zobaczymy co z tego wyjdzie..

aha, cena: calosc kosztowala mnie 180zl liczac chlodnice od golf'a II + okap i wentyl od skody felicji (do chlodzenia wody), reszte sam zrobilem/znalazlem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze sie upierasz ciagle przy swoim. Chciales rady (bo po to chyba zalozyles ten watek) to ja dostales od nas. Zdrowy rozsadek ma swoje granice wtedy gdy za duzo kasy dostajesz duza wydajnosc. I Berkut to osiagnal. Ty chcesz za duzo kasy nie dostac prawie zadnej wydajnosci.

To probuje Ci powiedziec ja i paru innych userow co wczesniej uczestniczyli w tej dyskusji. Z wczesniejszych rozmow wiem ze jestes studentem. Naprawde masz takich bogatych rodzicow?? Wiesz mi te pieniadze mozna lepiej wydac.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, cena: calosc kosztowala mnie 180zl liczac chlodnice od golf'a II + okap i wentyl od skody felicji (do chlodzenia wody), reszte sam zrobilem/znalazlem

No ale trzebaby wziąć pod uwagę takie detale jak

palnik napropan-butoan koszt około 100zł

topnik 10zł

lut 12zł

ruri miedziane około 20zł

śrubki i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły też kosztują

Ty akurat możesz wszyustko mieć w warsztacie ale nie każdy taki ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wczesniejszych rozmow wiem ze jestes studentem. Naprawde masz takich bogatych rodzicow?? Wiesz mi te pieniadze mozna lepiej wydac.

Pozdro

Dexter

Kase na mody i wymiane sprzętu zarabiam sam.

Od starszych, od momentu kupienia pierszego kompa w grudniu 1996, nie dostałem ani złotówki na sprzęt.

Wiem że dyskusja ta do nieczego nie prowadzi jedynie moge dojść do wniosku że mam świra na punkcie sprzętu :lol: :lol: :lol:

Ale chłodzi o to że jest frajda z takich zabaw.

A tak poza tematem.

Czy zna ktoś sposób w jaki można zmieżyć napięcie pamięci i GPU na kracie graficznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że dyskusja ta do nieczego nie prowadzi jedynie moge dojść do wniosku że mam świra na punkcie sprzętu  :lol:  :lol:  :lol: 

Ale chłodzi o to że jest frajda z takich zabaw.

No w tym punkcie sie zgadzam calkowicie 8) Sam ciagle kombinuje z kompem i wiem ze to frajdy sprawia sporo. Sam osobiscie bym sie na srebro nie porwal ze wzgledow ktore opisalem wczesniej.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie napisałem że te zrobie tylko że sie namierzam a to jeszcze nic nie znaczy.

Tylko po prostu chce sobie zrobić na tyle dobrze zaprojektowany WB aby podołał Antkowi 1466@2013 Vcore 2,2V =122W + 2 pelitery po 170W każdy to daje 462W to dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie Wodolot kosztowal 4.50 za plaskownik miedziany 10mm + 5.60 rurki bo mi nie chcieli sprzedac mniej niz metr . Chodzilem po zlomowiskach i sklepach z metalami i hydraulika i zoologicznych (+ 40 zl za pompke). Jak mowilem po co mi te rzeczy, to jakos wymiekali i dawali bez kasy, blachy mam za darmo (0.5mm na parapety) lutowanie za darmo, no i oczywiscie nie licze weza gumowego ktory mialem w domu ani papieru sciernego, ani szlifierki katowej, imadla, kombinerek, nozyc do metalu itd. W kazdym razie od dawna nie mialem tyle radochy przy kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalwas:

jedynie moge dojść do wniosku że mam świra na punkcie sprzętu  :lol:  :lol:  :lol:

Teraz cie dobije, mam wieciej Marków niż Ty ... hłehłehłehłe :wink: hyhyhy JOKE :lol:

Jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa.

To gratulacje pochwal sie swoim wynikiem tylko na serwerze MadOnion bo tak to moge ci nie uwierzyć a i możesz dokładniej opisać swój sprzęt.

Raczej mnie nie dobijesz bo byłem na serwerze MadOnion i nalepszy wynik z GF4MX 440 to 8000 myśle że do tych 7100 no może 7200 bym dobił. Tylko zrobie WC to zobaczymy ile to mi da.

Przydało by sie jeszcze płyte i pamiątki zmienić :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam to forum i czytam i dochodzę do wnisku, że równie dobrze moglibyście wszyscy pisać po chińsku - tyle samo bym zrozumiał. Te wszystkie skróty (fc, wb, wc itp.), ciągle jakieś cyferki, numerki i inne gusła. Pozwolę sobie zacytować: "[...]tak jak w wypadku FC- rev 1.0 byl niewypalem (-3C min), rev 1.1 mial -9C, rev 1.2 mial -22C (na nim takze mialem 1.8ghz @ 2.2V przy -6C na parowniku) i teraz mam rev. 1.3 (w zasadzie) i mam -32C przy PIERWSZYM uruchomieniu z zla mieszanka! Na poprzednim fc, rev 1.2 mialem -8C z ta mieszanka (propanu i butanu) ktora teraz uzywam majac -32C. Jutro dam ponad 90% propanu to zobaczymy co z tego wyjdzie..[...]"

He. Ja nic nie rozumiem i gdybyście w swej nieocenionej mądrości wykazali się odrobiną wyrozumiałości dla przeciętnego użytkownika komputera, i rowinęli czasami jakiś skrót to wiedziałbym np, że WB znaczy (chyba bo nie wiem) Water Block. Fajnie byłoby wiedzieć o czy mówicie to może ktoś mniej obeznany (ja na przykład) coś by z takiej dyskusji dla siebie wyciągnął.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ci tłumacze.

Te wszystkie skróty (fc, wb, wc itp.)

FC - Freon Cooling czyli chłodzenie freonem taka lodówka do procesora dosłownie

WB- water block to część WC czyli chłodzenia wodnego taki blok zazwyczaj miedziany który chłodzi procesor bezpośrednio lub przez coperplate (taka cieńka miedziana płytka polepszająca odprowadzanie cipła z małego rdzenia procesora)

WC- czyli water cooling chłodzenie wodą zazwyczaj składa sie z WB pompki ( zapewnia obieg cieczy) chłodnicy (odprowadza ciepło z układu) i zbiornik wyrównawcczy (zbiornik z cieczą, czasem jest czasem go nie ma ależy od chumoru :)) )

Itp.- I tym podobne :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kręce i praktycznie tego nie wykorzystuje. Bardzo mało gram a jak już to w RPG wię nie trzeba nie wiadomo jakiego sprzętu. Podkręcam z dwóch powodów:

1. Dla własnej przyjemności.

2. (To najważniejsze) Żeby zrobić w bambuko firmy produkujące procesory i zdzierające z nas kase. Wole wydać 1000zł na chłodzenie niż nowego procka :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kręce i praktycznie tego nie wykorzystuje. Bardzo mało gram a jak już to w RPG wię nie trzeba nie wiadomo jakiego sprzętu. Podkręcam z dwóch powodów:

1. Dla własnej przyjemności.

2. (To najważniejsze) Żeby zrobić w bambuko firmy produkujące procesory i zdzierające z nas kase. Wole wydać 1000zł na chłodzenie niż nowego procka :twisted:

Zapomniales o najwazniejszym : SATYSFAKCJA ! gwarantowana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...