Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Srebro z tego co pamietam tylko o pare % ma lepsza przewodnosc cieplna w stosumku do miedzi. Naprawde nie warto. Za to przesiadka z aluminium na miedz to jest ponad 70% przewodnosci cieplnej na korzysc miedzi.

Pozdro

Dexter

srebro( 825 J/(s*m*K)) ma ponad dwa razy(2.15) lepsze przewodnictwo cieplne od miedzi (384).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Amatorom-chemikom polecam sprawdzenie takiej "srebnej" pasty - 70% tego co jest na rynku, to zwyczajny pyl aluminiowy - tzw. srebrol wymieszany z pasta silikonowa.. Na owe pozostale 30% trzeba.. trafic (albo zaufac marce-producentowi) pasty. Jesliby "mierzyc" ilosc falszywej "srebrnej" pasty na roznych gieldach - ponad 90% jest "ochrzczona" :-(. Lepiej jest w sklepach.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srebro

temperatura topnienia 961,8°C,

temperatura wrzenia: 2163 °C (2436 K).

przewodność cieplna: 429 W/(m*K)

natomiast miedz

temperatura topnienia: 1084 °C (1357 K)

temperatura wrzenia: 2567 °C (2840 K),

przewodność cieplna: 401 W (m*K)

Wiec nie wiem skad macie te "nowosci" Andrzej i xsrx ?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mam napisac :) wiem ze istnieje i ze uzywa sie tego jako coldplate w jakis kosmicznych aplikacjach razem z heat pipe gdzie z powierzchni takiej jak athlon trzeba po 700W ciepla odebrac :)

Trochę się pomyliłeś z ilością srebra. jest go tam bodajże 72%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zibi322: powiem ci że co tablice to inne parametry

W jednych w kolejności od najlepiej przewodzącego jest

srebro, złoto, miedz a w drugim srebro, miedz, złoto

moze roznice sa nieznaczne ale oni poprostu przegieli (Andrzej i xsrx) temp topnienia srebra 2200*C i przewodnosc cieplna srebra 2.15 razy wieksza niz miedzi :lol:

p.s. w drugiej z wymienionych przez ciebie tablic mowia prawde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro srebro jest najlepszym przewdnikiem cieplnmym to może zrobić blok z niego.

Koszt nie był by taki mały bo za sam materiał około 250zł za kostke 60x60x10.

Kupiłbym pare grubych blintów ze dwa by starczyły niskiej proby i przertopił na blok palnikiem acetylenowo-tklenowym.

Ktoś pisał o srebrze technicznym jaka jest tego cena za gram? I gdzie to można dostać.

mojm zdaniem blok ze stebra byl by odpowiedni jedynie do FC , a do chlodzenia WC to szkoda by bylo kasy wywalac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego goscia co sprzedaje te zastawy 12db to bym rozerwal golymi rekami i tepymi iglami poszszywal.....

Hehhe :mrgreen:

Mozna by go jeszcze butanem zatankowac i od strony "kapilary" odpalic :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na standartowe radiatory od mosfetow po prostu przykleilem kropelka i HTSP male bloczki miedziane- po prostu chcialem jak najmniej ingerowac w zasilacz

No włąsnie też tak planuję, tyle że u mnie wystarczy jeden bloczek od razu na oba radiatory - idealnie będzie pasować. Zastanawiam się jednak, czy nie wymienić zasilacza na ToPower 430W - taki jak Twój. Możesz zrobić zdjecie jak on wygląda w środku? (chodzi mi o te radiatory)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...