Andrzej Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Srebro z tego co pamietam tylko o pare % ma lepsza przewodnosc cieplna w stosumku do miedzi. Naprawde nie warto. Za to przesiadka z aluminium na miedz to jest ponad 70% przewodnosci cieplnej na korzysc miedzi. Pozdro Dexter srebro( 825 J/(s*m*K)) ma ponad dwa razy(2.15) lepsze przewodnictwo cieplne od miedzi (384). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Witam Amatorom-chemikom polecam sprawdzenie takiej "srebnej" pasty - 70% tego co jest na rynku, to zwyczajny pyl aluminiowy - tzw. srebrol wymieszany z pasta silikonowa.. Na owe pozostale 30% trzeba.. trafic (albo zaufac marce-producentowi) pasty. Jesliby "mierzyc" ilosc falszywej "srebrnej" pasty na roznych gieldach - ponad 90% jest "ochrzczona" :-(. Lepiej jest w sklepach. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Berkut pisałeś o tym stopie miedzi ze srebrem napisz coś jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 co mam napisac :) wiem ze istnieje i ze uzywa sie tego jako coldplate w jakis kosmicznych aplikacjach razem z heat pipe gdzie z powierzchni takiej jak athlon trzeba po 700W ciepla odebrac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 To ja sie w takim razie dowiem co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 srebro temperatura topnienia 961,8°C, temperatura wrzenia: 2163 °C (2436 K). przewodność cieplna: 429 W/(m*K) natomiast miedz temperatura topnienia: 1084 °C (1357 K) temperatura wrzenia: 2567 °C (2840 K), przewodność cieplna: 401 W (m*K) Wiec nie wiem skad macie te "nowosci" Andrzej i xsrx ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 zibi322: powiem ci że co tablice to inne parametry W jednych w kolejności od najlepiej przewodzącego jest srebro, złoto, miedz a w drugim srebro, miedz, złoto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 co mam napisac :) wiem ze istnieje i ze uzywa sie tego jako coldplate w jakis kosmicznych aplikacjach razem z heat pipe gdzie z powierzchni takiej jak athlon trzeba po 700W ciepla odebrac :)Trochę się pomyliłeś z ilością srebra. jest go tam bodajże 72% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 zibi322: powiem ci że co tablice to inne parametry W jednych w kolejności od najlepiej przewodzącego jest srebro, złoto, miedz a w drugim srebro, miedz, złoto moze roznice sa nieznaczne ale oni poprostu przegieli (Andrzej i xsrx) temp topnienia srebra 2200*C i przewodnosc cieplna srebra 2.15 razy wieksza niz miedzi :lol: p.s. w drugiej z wymienionych przez ciebie tablic mowia prawde Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Skoro srebro jest najlepszym przewdnikiem cieplnmym to może zrobić blok z niego. Koszt nie był by taki mały bo za sam materiał około 250zł za kostke 60x60x10. Kupiłbym pare grubych blintów ze dwa by starczyły niskiej proby i przertopił na blok palnikiem acetylenowo-tklenowym. Ktoś pisał o srebrze technicznym jaka jest tego cena za gram? I gdzie to można dostać. mojm zdaniem blok ze stebra byl by odpowiedni jedynie do FC , a do chlodzenia WC to szkoda by bylo kasy wywalac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 a tak wogole twierdze ze nie warto dla 28 W/(m*K) wiecej az tyle przeplacac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 a tak wogole twierdze ze nie warto dla 28 W/(m*K) wiecej az tyle przeplacac. Dokładnie - więcej przyniesie lepsze zaprojektowanie bloku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 a tak wogole twierdze ze nie warto dla 28 W/(m*K) wiecej az tyle przeplacac. Dokładnie - więcej przyniesie lepsze zaprojektowanie bloku To ten w 12dB zestawie jest lepiej zaprojektowany ? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Tego goscia co sprzedaje te zastawy 12db to bym rozerwal golymi rekami i tepymi iglami poszszywal..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Tego goscia co sprzedaje te zastawy 12db to bym rozerwal golymi rekami i tepymi iglami poszszywal..... Hehhe :mrgreen: Mozna by go jeszcze butanem zatankowac i od strony "kapilary" odpalic :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 mozna inaczej- kazac dupkowi wziac bucha butanu wziac i swieczke do ryja przylozyc, jak robi wydech to mu wybuchnie w plucach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 OT: Berkut jak chodzi ci ten zasilacz? Jest głośny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 przed zalozeniem wody byl nawet cichy dla normlanego uzytkownika ale po wodzie jest bezglosny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Jak to po wodzie? To jego też wodą chłodziłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 nie widzisz w podpisie ? :mrgreen: przeciez napisane jest ze jest chlodzony woda :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Berkut jak konkretnie schłodziłeś zasilacz wodą - jakieś szczegóły. Gdzie blok wodny i jaki itd. Bardzo mnie to interesuje bo zasilka to najgłośniejszy element mojego kompa. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 na standartowe radiatory od mosfetow po prostu przykleilem kropelka i HTSP male bloczki miedziane- po prostu chcialem jak najmniej ingerowac w zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 na standartowe radiatory od mosfetow po prostu przykleilem kropelka i HTSP male bloczki miedziane- po prostu chcialem jak najmniej ingerowac w zasilaczNo włąsnie też tak planuję, tyle że u mnie wystarczy jeden bloczek od razu na oba radiatory - idealnie będzie pasować. Zastanawiam się jednak, czy nie wymienić zasilacza na ToPower 430W - taki jak Twój. Możesz zrobić zdjecie jak on wygląda w środku? (chodzi mi o te radiatory) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...