Reksio Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 a więc mam dysk który pracował normalnie do dzisiejszej awarii prądu. Zgasło światło i jak już wróciło to dysk zaczął wydawać z siebie piski. Bios raz go widzi raz nie. Windows jak już go widzi to raz wyskakuje komunikat, że dysk jest uszkodzony, a raz nie. Ja już nie wyskoczy żaden komunikat i wejdę do eksploatatora i próbuje coś przegrać to zaczyna jeszcze bardziej piszczeć, i tak jak by szukał ścieżki stuka. Po tej operacji znika w windows i nie ma go aż do przestawienia zworki, albo zmiany kabla. Co się stało?? Czy możliwe, że dysk jest uszkodzony?? Czy są programy do odzyskania danych na nim zawartych?? Dodam jeszcze ze jest to drugi dysk w kompie. Miałem na nim trzy miesiące pracy. Nie chciałbym stracić tego wszystkiego. Dysk to segate b. 7200.7 80gb. Jeeli bzo to sorki i prosy o linki. Niestety brak czasu na szukajke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 1) Co się stało?? 2) Czy możliwe, że dysk jest uszkodzony?? 3) Czy są programy do odzyskania danych na nim zawartych?? 1) Zasilacz dał za wysokie napięcie na urządzenia, prawdopodobnie jest uszkodzony 2) Tak, ale jeszcze "trochę" działa 3) Żadne programy, tu potrzeba ludzi i sprzętu Przede wszystkim dysk trzeba sprawdzić na innym (100% sprawnym) komputerze. Dopiero po tym jak już będzie wiadomo "co go boli" można np. szybko skopiować dane na inny dysk. Albo trzeba będzie szukać sprawnej elektroniki do dysku - różnie może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reksio Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Zasilacz jest sprawny. Komputer bez tego dysku działa bez problemu. Podłączyłem ten dysk do innego kompa i jedyne co udało się mu się zrobić to zawiesić ten komputer przy starcie windowsa. Jeszcze nad tym posiedze ale nie wiem czy coś się da z tym zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Jakby to powiedział Bill Clinton..........BULL SHIT. Zasilacz, w którym nie reagują zabezpieczenia przeciwprzepięciowe nie może być uważany za sprawny. Zwłaszcza po przepięciu. Dysk już się sypnął na dobre, ale ja bym sprawdził jeszcze na wszelki wypadek inne części, a z tą zasiłką to bym się pożegnał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldemas Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 a tak dla pewności co to za zasilacz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reksio Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Nie wie. To jest komputer acer veriton 7500. Dysk po podłączeniu do kompa dzisiaj rano zaczą działać i działał przez jakieś 2 min. Udało mi się co nieco przegrać. Już jestem troche zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...