Kamyk_^ Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Witam Ost zmienilem konfiguracje kompa i zaczely sie problemy ze starym zasilaczem 350W megabajta. Zastanawiam sie nad kupnem zasilacza modecoma takiego jak w opisie do nastepujacej konfiguracji: -CPU - Celeron D 2.8Ghz -Mobo - Abit VT7 -HDD- 2x80GB -Napedy- DVD czytnik i Nagrywarka LG x16 Czy ktos z was ma taki zasilacz i czy ma z nim problemy ??? Tzn: czytalem gdzies ze przy tym zasilaczu temperatura w obudowie moze wzrosnac A jesli nie ten to jaki inny do ceny 150zl??? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Może kogoś zainteresuje mój mały teścik zasilacza Fortron FSP 350-60MDN. krótko i na temat: Konfiguracja A64 Venice 3000+ @ 2,7GHz na napięciu 1,4V Płyta MSI K8N Neo 2 Platinum 2x512MB Hynix D43 Radeon 9800Pro 1x HDD 1xCDRW 6szt. dodatkowych wentli i jakieś podświetlenie Napięcia Idle: 3,36V 12,22V 5,05V Stress (SP2004 + ATT scan for artifacts): 3,34V 12,10V 5,08V 12 miesięcy gwarancji solidny 2kg kawał dobrego zasilacza. No i cichutki. Może nie jest przeznaczony do takich konfiguracji jak powyżej ale słabsze powinien spoko ciągnąć. Gorąco Polecam !!! Acha i nie płacą mi za reklamę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Witam. mam pytanie dotyczące jadnego zasilacza. Zasilacz ten to Thermaltake PurePower 680Wat. CZy tej firmy zasilacze są dobre i czy wytrzyma takie obciążenie(wg. mnie powinien wytrzymać): 1. Procesor P4 1,5@1,6 ghz(planowane wymienić na mocniejszy) 2. Pamieć Elixir 266 Mhz(planowane dokupic jeszcze 256 albo więcej) 3. Dysk twardy (ID modelu odczytany przez Everesta-ST340810A, lanowane dokupićx conajmniej 80 lub 120 GB(jeżeli płyta rozpozna :-)) 4. Nagrywarka CD i napęd CD 5. Grafa GF MX 440 SE(oczewiście planowane kupic lepszą ;-)) To chyba wszystko. Poweidzcie czy to wytrzyma(jestem prawie pewny że tak)? POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Ale po co ci taki potwór :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Ale po co ci taki potwór :lol: 1579565[/snapback] Zawsze sie przyda :wink: . Więć mam rozmumiec że ten zasilacz jest dobry(bardzo dobry :) :D ) . Chciałbym w przyszłości(niedalekiej mam nadzieje) zmodernizowac sobie kompa(s.754 lub 939 z SLI,conajmniej 1 GB ramu, dyski SATA(pojemne(80-300GIGA)), karty graficzne połączone w SLI, nagrywarka DVD i takie inne-komp będzie słuzył do grania :D :D :D ). Wydaje mi się że ten zasilacz o pociagnie? 680 WAT powinno wystarczyc. Mam nadzieje że zasilacze Termaltake są chociarz ciche. Powiedzcie czy zasilacze tej firmy są stabilne(jak by poszedl taki sprzęt z dymem to nie wiem co bym zrobił :wink: ) i ogólnie czy sa dobre od rozbudowanych konfiguracji? POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Po pierwsze patrz podpis i nie wyjeżdżaj mi z everestem. Po drugie do zaislaenia twojego konfiga nawet fortron 250W by starczył. Po trzecie thermaltake to podrasowane sirteki, i wcale ciche nie są. Po czwarte przy takiej mocy (680W o ile zasilacz taką posiada :D) żaden zasilacz cichy nie bedzie. Po piate, przesadziłeś z mocą. Solidna zasiłka o mocy ok 480W starczy w zupełności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-I-D Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Jaki zasilacz wybrać, bo już jestem zakrecony :rolleyes: Aerocool AeroPower B/S 350WP Chieftec 400 W (400-101) 12cm Fan GPS-400AA-101A Mój procek jest zasilany raczej 5V bo obecnie mam wysokie 12V(12,6). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Jeśli chodzi o CISZE, do tego konfigu, co mam doszłoby jeszcze R 9800Pro, Karta TV, i Ram 512??? Kurczaki czekam na ten test i czekam :-) To jaki zasilacz brać do 350 zł? Zastanawiam się nad Topower TOP-526P6 420W ale teraz wyczytałem na forach ze Tagany są mega ciche :/ i już nie wiem. 1569637[/snapback] dzis oddalem 420p6, za glosno chodzil (wentyle chodzily na max obrotach) ale mimo wszystko sie tym nie zrazam i czekam na dobry model (cichy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RauloS Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 czym ,jak sprawdzic czy zasilacz dobrze trzyma napiecie czy jest all ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 no tylko miernikiem tu masz co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RauloS Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 ale mi chodzi o to ze np niekotrzy mowia ze po podkreceniu karty czy procka mowie ze jest wszystko ok , zenapiecie takie i takie .. itd chodzi mi o to jak to sprawdzaja duzo osob tak pisze i ja nie wiem oc chdozi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 piszesz bardzo nieskładnie-ciezko to zrozumiec przeciez masz wszystko wyjasnione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Raulosowi chyba chodzi o napięcie rdzenia pamięci itd... a ja wrzuce swoje pięćgroszy, da sie te napięcia zmierzyć miernikiem? jeśl tak to jak? :?: mega głupie pytanie ale nie widziałem jak sie to robi :?: :blink: Edit: Potrzebuje zasiłke do kompa (którego nie mam jeszcze w komplecie;/) C D 325, Abit aa8, 2x 512 ddr2 grafe pokroju 6600, dwa dyski jakieś tam... dvd, dvd rw, i cała reszta ;), wstępnie zdecydowałem sie na CHiefa , 410/420, słyszałem ze były ostatnio z nimi jakieś problemy :blink: , może coś innego mozecie polecić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) Edit: Potrzebuje zasiłke do kompa (którego nie mam jeszcze w komplecie;/) C D 325, Abit aa8, 2x 512 ddr2 grafe pokroju 6600, dwa dyski jakieś tam... dvd, dvd rw, i cała reszta ;), wstępnie zdecydowałem sie na CHiefa , 410/420, słyszałem ze były ostatnio z nimi jakieś problemy :blink: , może coś innego mozecie polecić? 1588906[/snapback] http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60018733 - mysle, ze spokojnie styknie, sam mam i naprawde rewealacja http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60383135 - a to jej mocniejsza siostrzyczka :) Albo braciszek :wink: Oba zasilacze wyprodukowane przez DELTE i nie ma z nimi najmniejszych problemow :) Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 widze że Delta rulz & rox ;) ten pierwszy coś tani 0o a ten drugi drogi [; mam na zasiłke ~220zł, myśle o chiefie 420/410, powinien styknąc do kręcenia ;) tylko który jest lepszy, bo można dostac zawrotu głowy jak sie czyta który lepszy skąd lepszy... delta sirtec... :wacko: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) jak myslicie moj kolega ma : a64 3000+,512mb ram, r9500 i megabajta 350w :D,czy on jest samobojca :?: :lol: a moja jeszcze sprawa to taka ze czesto przy grze np w css mam 2-3sek. zastoje w animacji gry , moze to byc zasilka ? napiecia mierzone mirnikiem sa stabilne i w normie aha i to samo ma w/w kolega :) Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 oby któryś z zasto(j)i nie przerodził sie w taki wieczny hehe, dzisiaj chciałem rozglądnąc sie za zasiłka no i wpadam i pytam ile kosztuje chief 410/420/450.., uzyskałem odpowiedź i nawet niezłe ceny,,, ;) .Potem facio sie pyta do czego potrzebuje, no to ja że Cel...blablabla, a on Codegen w zupełności wystarczy, nawet 300w!. Lekki uśmiech i wyszedłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 a on Codegen w zupełności wystarczy, nawet 300w!. Lekki uśmiech i wyszedłem ;) 1591807[/snapback] Bo wystarczy, ale nie na dlugo :wink: A co do tej DELTY 350 za 50zł z allegro, to tylko trzeba sie cieszyc, ze tania :) To jest dokladnie tez sam zasilacz co Chieftec 350W sprzedawany za prawie 100zł drozej, bo z inna naklejka :) (oczywiscie on tez zrobiony przez DELTE). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 (edytowane) ok, wiece bede miał delte , z naklejką chiefteca :D (gdyby takowe załatwić to można nieźle zarabiać :blink: ) a co myślicie o firmie Colorsit? dokładnie 480W modelu, nie bede go miał do kompa ale bede mógł go mieć za śmieszne pieniądze i nie wiem czy on nadaje sie do platform jak przyszła moja...? :/ Edytowane 13 Sierpnia 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 a co myślicie o firmie Colorsit? dokładnie 480W modelu, nie bede go miał do kompa ale bede mógł go mieć za śmieszne pieniądze i nie wiem czy on nadaje sie do platform jak przyszła moja...? kolega nie wie czy go kupić czy nie... :/ 1592956[/snapback][/quote Daruj sobie ta firme , nie warto nawet inwestowac w ten syf :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 no dobra. niewidze delt wiecej niż 350 w:/ :(:(:( myślicie że podołałaby ona zestawowi: Amd 64 s 939, Asus an8 sli(nie wiem dokładnie jakie oznaczenia ale sli) 1GB ramu,2 dyski itd...? raczej zbytnio nie kręcone, w planie sli ( :mur: ) pokroju 2x 6600gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 (edytowane) no dobra. niewidze delt wiecej niż 350 w:/ :(:(:( myślicie że podołałaby ona zestawowi: Amd 64 s 939, Asus an8 sli(nie wiem dokładnie jakie oznaczenia ale sli) 1GB ramu,2 dyski itd...? raczej zbytnio nie kręcone, w planie sli ( :mur: ) pokroju 2x 6600gt 1593038[/snapback] Co do ColorIta to tak jak wyzej, daruj sobie ten syf :) Swietne zasilki za smieszne pieniadze to Fortrony i DELTY i narazie nic wiecej mi do glowy nie przychodzi :) A co do tego zestawu co podales, to juz bym sie zastanowil czy brac do tego 350W. A czemu nie mozesz znalezc wiecej niz 350W ? U Zenfista sa na www.zenfist.pl i to w fajnych cenach. Edytowane 13 Sierpnia 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 u zenfista nie ma delt, a fortony do 350 W :( ten xzasilacz nie dla mnie, koleś bedzie tego Colors(h)ita używał do tej platformy i wydaje mi sie że jest kamikadze, w dodatku chce to przerobić na wodne 8O Do mojego przyszłego zestawu musze zapodać albo mocnego cheifa albo inną firme, po niedawnym rozkręceniu widać naloty powstałe przez przypalenie/przegrzanie, a on ma do uciągnięcia komp klasy Cel. 1Ghz 8O i widać jakby wymiękał :|, aha ten mó chieft od sirteca jest, przynajmniej tak mi sie wydaje na naklejce nie pisze, i nie wiem gdzie to moze być? ktoś wie ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam! Mam pytanie co do wyboru zasiłki ma ona pracować na konfiguracji jak w podpisie w tej chwili a nawet na deczko większym obiążeniu bo chciałbym jeszcze spróbować wyżej proca podkręcić i może grafe. Zastanawiam się nad zasilaczami: Tagan TG380-U01 w cenie 269zł http://allegro.pl/show_item.php?item=59568442 Enermax EG-465P-VE rewizja 1.2 w cenie 209zł http://allegro.pl/show_item.php?item=60332357 oraz mam możliwość kupna Enermax EG-465P-VE o 50zł taniej ale wcześniejszą rewizje. Nie ukrywam że cena ma dla mnie znaczenie ale chodzi mi o zasilacz z możliwie najbardziej stabilnymi napięciami przy większym obciążeniu (dalsze podkręcanie swojego kompa) Różnice między jednym i drugim Enermaxem są takie że starsza rewizja posiada większe obiążenia na daną linie oprócz +12V bo tu jest więcej w nower rev1.2 oraz w nowszej rewizji zastosowano technologie S2 - smart&silent oraz 2 czujniki temperatury z regulacją obrotów wentylatorów. Moc całkowita w starej 431W w nowej 460W a dokładne dane na każdą linie wyglądają tak stara rewizja +3.3V(38A) | +5V(44A) | +12V(20A) | -5V(2A) | -12V(1A) | +5VSb (2.2A) | +2.2V & +5V 220W MAX. | MOC CAŁKOWITA 431W nowa rewizja +3.3V(35A) | +5V(35A) | +12V(33A) | -5V(1A) | -12V(1A) | +5VSb (2.2A) | +2.2V & +5V 200W MAX. | MOC CAŁKOWITA 460W Zasilacz chcę zmienić bo zmieniłem mobo i proca oraz zakupiłem radka 9800. W tej chwili używam zasilacza FORTRON 300W - 60GTP. Niestety nie mam miernika żeby pomierzyć dokładnie realne napięcia sugeruję się jedynie wskazaniami z ASUS PC Probe oraz Everesta (nie linczujcie :)) i wynoszą one przy podkręconym jak w opisie sprzęcie w IDLE VCore ustawione w biosie na 1,55V 1,504-1,536 | +3.3V 3,2-3,216 | +5V 4,865-4,892V | +12V 11,584-11,648 w STRESS +5V 4,892-4,919 | +12V 11,52-11,584 | reszta napięć jak w IDLE się trzyma. Jak będę miał możliwość to pomierzę napięcia miernikiem. Póki co proszę o porade który z zasilaczy wybrać najlepiej do mojego konfigu. Naczytałem się wiele, wiem że Tagan jest cichy ale czytałem że często dość awaryjny. Co się tyczy Enermaxa, czy warto dopłacać te 50zł do nowszej rewizji, czy lepiej kupić tą tańszą która ma generalnie lepsze parametry na poszczególnych liniach?? Sorry, że długawo troche :) ale chciałem dokładnie nakreślić sytuacje. Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez Shexbeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Bierz Tagana według mnie to najrozsądniejszy wybór z tych zasilaczy co podałeś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) Bierz Tagana według mnie to najrozsądniejszy wybór z tych zasilaczy co podałeś :D 1594222[/snapback] moze cos wiecej? za taganem przemawia jedynie idealna cisza na linii 12v ma tylko o 2A wiecej niz Enerek EG465P-VE (431W total power) a enerek tanszy o 110 pln i zachowuje sie bardzo podobnie do tagana. 50 pln nie sa to az tak duze pieniadze tymbardziej ze zasilacza nie kupuje sie na sezon na Twoim miejscu zassalbym tegeo Enerka EG465P-VE (460W total power) +13A na liniii 12v to naprawde sporo. Wczesniejsza rev. (431W) moge Ci podeslac na testa tak jak Ci mowilem na gygy pzdr Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 kamilo23: możesz uzasadnić dlaczego Twoim zdaniem ten Tagan to będzie "najrozsądniejszy wybór"?? Bierz... to nie wszystko :? Lagier: generalnie zastanawia mnie czy czujniki temperatury i regulacja obrotów wentylatorów uczyniła nową rewizje bardziej cichą od poprzedniej bo jeśli tak to jest to też ważna sprawa. W tej chwili po tym co obserwują na odczycie napięć z ASUS Probe'a to największe skoki napięć mam właśnie na +12V więc faktycznie 33A na tej lini powinny mnie bardziej urządzać niż 20A, obecnie na Fortronie mam 15A przy +12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) u zenfista nie ma delt, a fortony do 350 W :( 1593673[/snapback] Kurde chlopie, rozwaliles mnie teraz :) Nie ma DELT, bo sa Chiefteci produkowane przez DELTE. http://zenfist.pl/z.php/products_id/210 Co to niby jest ?? Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shexbeer Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Co sądzicie jakby do tej listy dodać jeszcze zasiłke ANTEC True Power 430W?? Czytałem że do najcichszych nie należy ale czy faktycznie będzie głośna w stosunku do Enermaxa EG-465P-VE bądź Tagana 380 U01 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) kamilo23: możesz uzasadnić dlaczego Twoim zdaniem ten Tagan to będzie "najrozsądniejszy wybór"?? Bierz... to nie wszystko :? 1594294[/snapback] Hmm, moze dlatego Tagan jest nalepszym wyborem, bo nikt na forum na niego nie narzeka ?? :wink: A raczej wrecz przeciwnie, wszyscy sa zachwyceni. Jak ja bym mial tyle kasy na zasilke to umnie tylko Tagan :) Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...