JohnyFX Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Witam, chciałbym przedstawic dwie mozwliwości rozmieszczenia elementow wc w obudowie: 1 na tym pierwszym rysunku płyn chłodzący jest przepompowywany bezpośrednio z chłodnicy do bloku na CPU. reszta jak widać 2 tutaj ciecz do bloku na cpu dostaje sie z pompki a pierwszym elementem odbierającym ciecz z bloczku jest chłodniczka. tak więc mam pytanie ktora opcja jest lepsza? wszystko bedzie rozmieszczone w obudowie mniej wiecej tak jak na rysunkach (poziomy wzgledem siebie elementow) dzieki za odpowiedzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratHUNTER Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 ja jestem za opcją pierwszą. tak mam u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Opcja druga w praniu okazala sie przy moim ukladzie wydajniejsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 opcja pierwsza odpada - pompa powinna byś poniżej lustra wody jeśli chodzi o teoretyczną pseudo wydajność to różnice będą w granicach błędu statystycznego odczytu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macko55 Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 2 - bedzie latwiej napelniac uklad przez zbiorniczek wyrownawczy. edit: --------------------------------------- woda powinna plynac tak jak w 1. (pompa > chlodnica > blok > zbiornik) ale uklad powinien byc tak zrobiony, ze zbiorniczek jest najwyzej w ukladzie.. wtedy nie ma zadnych problemow z dolaniem wody.. /[zbiornik] [chlodnica] / /| | / /| |__[cpu]___/ /| /| /_[pompka]_/chyba tak by bylo najlepiej... ale.. dobrze ci radze: rob jak uwazasz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 dwa tylko z małym modzikiem bym proponował :) za: - cichsza praca wentyli - z całej powieżchni zabiera ciepłe powietrze nie tylko z pod siebie. przeciw: - kolejne 3-4 cm w góre ewentualnie to samo tylko od dołu jak jest miejsce i nawiewowe. Rób tak jak Ci będzie wygodniej co do 1 lub 2 bo na planie masz pompke nie zatapialną i to nie ma znaczenia wtedy takie coś czy 1 czy 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Raczej pompka -> chlodnica -> blok... Chodz zalezy to od pompy jaka zastosujesz. Jezeli jakas o duzej mocy to bedzie Ci wode grzala. No i shroud ofkozik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Z rysunków wynika, że to będzie pompka nie zatapialna, czyli taka nie grzeje wody. I w praktyce żadna różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Z rysunków wynika, że to będzie pompka nie zatapialna, czyli taka nie grzeje wody. I w praktyce żadna różnica.Dokładnie ... woda powinna plynac tak jak w 1. (pompa > chlodnica > blok > zbiornik) ale uklad powinien byc tak zrobiony, ze zbiorniczek jest najwyzej w ukladzie.. wtedy nie ma zadnych problemow z dolaniem wody... Ja mam pompkę przed blokami, bo tak mam wydajniej. Pompka niezatapialna nie zdąży się nagrzać, a jest większe ciśnienie na rdzeń. Wygodnie jest umieścić zbiorniczek w najwyższym miejscu układu. IMO drugie rozwiązanie jest lepsze, ale wszystko zależy od tego, jak to układa się w budzie:!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Dokladnie... Z tymze ze zbiornikiem to czasem bywa klopotliwe wpakowanie go jak najwyzej :D U mnie po prostu nie ma miejsca nigdzie, chyba, ze zapodam rezerwuar drugi do 5.25 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 obstawiam za 2 (slownie: drugim) rozwiazaniem a tak wogole to pierwsze jest zwalone ,bo zbiorniczek wyrownawczy jest pod pompka wiec juz sie nie nazywa wyrownawczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 a poza tym jest jeszcze jeden argument, lepiej jak woda z bloku przed wejsciem do pompki najpierw poplynie przez nagrzewnice - zawsze bedzie troszke chlodniejsza a niektore pompki nie "trawia" za cieplej wody, a poza tym na pewno zywotnosc tez sie poprawi, a tak offtopic to JohnyFX skad jestes ?? Sanok?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnyFX Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 dzieki za rady for all, zdecydowałem sie dzieki waszym argumentom na 2 wariant. jak złoze wszystko rzuce foto do tego tematu, jeszcze raz dzieki za odpowiedzi. piotrek_zet - no tak jestem z sanoka hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 wow, nie spodziewalem sie, tez jestem z S-ka, pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...