NoSF Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Witam, Tak jak w temacie proszę o pomoc w zaprojektowaniu regulatora obrotów. Oto jakie mam części: 3 potencjometry 10kOhm (Unitra Telpod, sp-1.2, uwaga: moc 2 W) 1 potencjometr 22k typ B 1 potencjometr 1k typ A 1 potencjometr 1MOhm typ A Te potencjometry 10k kupiłem na Allegro jednak dopiero po zakupie ( z wysyłką 8 zł) zorientowałem się, że są to potencjometry dużej mocy (z tego, co znalazłem na necie wynika, iż nówki w sklepie kosztują ponad 20zł/sztuka) http://img.allegro.pl/photos/oryginal/31/3...311658/31165878 Te 3 inne są z demontażu starego TV Nie znam się na tyle na elektronice by zawyrokować, czy coś z tego wyjdzie, ale jakbym miał gotowy schemat to z polutowaniem nie będę miał problemów. Znalazłem schematy z potencjometrami 10K ale te moje mają aż 2 Watty! Chcę mieć w sumie 3 potencjometry, jeden odpowiadający za dwa wentyle na froncie, jeden za ten wentyl z boku i jeden za wentyl z tyłu. Będzie coś z tego czy muszę iść na zakupy? Pliz help mi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Ja u siebie mam potencjometr 2,2kOhm ale z tych co ty piszesz to jedynie nadajae sie ten 1kOhm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Ja u siebie mam potencjometr 2,2kOhm ale z tych co ty piszesz to jedynie nadajae sie ten 1kOhma no , bo jest A --liniowa rezystancja B--logarytmiczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 :D:D ... dobrze powiedziane... taka hamska pseudo-regulacja mocy jest dobra w radzieckich telewizorach i reaktorach atomowych... :P a nie w kompie... juz nie musi być to sterownanie PWM wiatraka.. :D ale tranzystory wymyslono juz 50 lat temu... po co cofać sie jeszcze dalej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 OK, w takim razie idę na zakupy. Może uda mi się opylić te potencjometry dużej mocy bo są nówki i kupione za grosze. Czyli powinienem kupić: 2 potencjometry typu A 1- 10kOhm z wyłącznikiem ( sterowanie wentyli bok/przód) 1 potencjometr jak wyżej ale bez wyłącznika (tylni wentyl) 3x LM317 i na nie radiatory (mam aluminiowe) rezystorki tak jak w http://www.bit-tech.net/images/articles/80...80/image006.jpg tylko u mnie nie byłoby wyłącznika całego układu BTW: to chyba nie był RUBIN ale istotnie, stary TV :oops: A na razie do kompa nic nie podpinałem z tych elementów, wychodzę z założenia że najpierw należy się zastanowić co/gdzie/jak podłączyć, a jeśli się czegoś nie wie - zapytać kogoś, kto już coś podobnego montował i u kogo to działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Pamiętaj, że każdy scalaczek musi mieć oddzielny radiator nie stykający się Hehe u mnie na początku był jeden wspólny radiator do 3 ukłdów,a le teraz nie mam zadnego bo stwierdziłem że mi sie nie grzeją. A radiatory tylko miejsce zawalają. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 widzisz.. bo niektórzy uważają ze jesli coś tam działa to juz jest dobrze :D ...nie wazne ze 80% prądu się przy tym marnuje... a co tam :lol: (w końcu zasilator ma te 300W++ :twisted:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...