Dopalacz Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Witam posiadam laptopa toshiba portege 320ct i zainstalwoalem na nim slackware 9.1 chodzi ladnie ale mam kilka problemow pierwszy to ustawienie rozdzialki w graficznym maks matryca wyswietli 1024x600x24 (10 cali panorama) ale mi jakos nie che tak wyswietlic do tego rozdzialke 800x600 tesz troche dziwnie wyswietla rozciaga ja w poziomie drugi to karta sieciowa na pcmcia IBM 10/100 EtherJet CardBus Adapter nie wiem jak ja uaktywnic z tego co widzialem to system ja wykryl parametry to pentium266mmx 64ram kingston i dysk 4 giga ibm pozdrawiam Dominik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Polecam www.linux-on-laptops.com a specjalnie dla ciebie link http://www.tux.org/~tbr/pc-config/portege320ct/ Koles zainstalowal na tej toshibie kilka dystrybucji i widzialem ze przykladowe pliki ma np.XF86Config. Poczytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 oki zaraz sprawdze a co z ta karta sieciowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Minuta na googlach i juz wiem ze twoja sieciowka jest obslugiwana przez linuxa a modulu sa w jajku - wystarczy rekompilowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 cos chyba w jaju tez jest a'la Toshiba laptop Support, ale niewiem do czego to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Jest jest na pewno, ale to raczej od szybkosci wiatraczkow, pojemnosci baterii itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klekot Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 odpal z konsoli: xorgconfig dla xORG x11config dla Xfree (nie jestem dokladnie pewien bo nie korzystalem) i tam mozesz ustawic parametry swojego monitora i tam to ustaw to powinien dzialac... potem tylko zmieniasz w: resize cos tam (znajduje sie w opcjach) i powinienes miec taka rozdzialke ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 jezeli chodzi i eth0 to jest tak ze karta jest wykrywana ale jest cos nie tak ip i treszte przypisalem a ia karta jest jako eth0 tak sprawa wyglada jak podlacze kabel sieciowy do karty root@tiger:~# mii-tool eth0: negotiated 100baseTx-HD, link ok root@tiger:~# ping 192.168.1.2 connect: Network is unreachable (siec jest nieosiagalna) root@tiger:~# ale dlaczego siec jest nieosiagalana a karta ma ustawiony ip 192.168.1.4 i moge go pingac do woli po komendzie ifconfig wysleitla tylko ustawienia lo brak jest eth0 dopiero po komendzie ifconfig -a wyswietla mi eth0 lo irda0 irlan0 co jest nie tak ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Po podlaczeniu kabla sprobuj zamknac i podniesc interfejs poprzez ifconfig (ifconfig eth0 down; ifconfig eth0 x.x.x.x). Co do X Window to ja zawsze robilem tak, ze w sekcji opisujacej monitor podawalem najszersze mozliwe mozliwe zakresy wartosci dla HorizSync i VertRefresh. Z reguly to pomagalo i pojawial mi sie obraz taki, jak chcialem. Sa tez kalkulatory Modeline'ow (czyli linijek opisujacych dany tryb pracy) gdzies w Internecie - bylo juz o tym na forum. Poza tym dobrze jest zajrzec do /var/log. W implementacji XFree jest tam log o nazwie XFree86 costam, w ktorym mozna wyczytac wiele ciekawyc rzeczy, w tym takze informacje o tym, dlaczego karta wybrala taki tryb a nie inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 ifconfig eth0 down & ifconfig eth0 up czy cos takiego nawet /etc/rc.d/rc.inet1 restart tesz nie pomaga karte konfigurowalem przy pomocy kxconfig a modeliny spisane sa z konfiguracji tego samego laptoka i tesz lipa moze cos wymysle najwazniejsze to siec reszte da sie przezyc a jajo po rekom. 2.4.22 nowszego nie dawalem i tak go za jakis czas sprzedam ale dobrzez jest wiedziec co i jak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Slacware'owiec i kxconfiga uzywa? ;-) Ja zawsze pstrykam XFree86 -configure i potem edytuje pliczek, ktory ta komenda kreuje. Zmieniam ew. zakresy pracy monitora, jak juz pisalem i ustawiam w sekcji Display stosowna rozdzielczosc i zazwyczaj zaczyna dzialac wsio (pomocny jest wspomniany wczesniej log w /var/log). Trzeba tylko poczytac o strukturze pliku konfiguracyjnego i sie troche pomeczyc. Co do karty sieciowej to sprobuj jawnie podniesc interfejs komenda ifconfig eth0 192.168.x.y (x i y dopasuj do swojej sieci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 tak to juz jest ale i tak mam problem dalem plik konfiguracyjny kolesia ktory skonfigurowal grafe na tym laptoku i chodzi oki a u mnie niechce i jest problem do tego jeszcze ta sieciowka normalnie koszmar jest wykrywana itd.. ale siec lokalna nieosiagalna (moze dam sobie z nim luz niedlugo go sprzedaje i moze kupie cos lepszego ale dobrze wiedziec co i jak tak na przyszlosc) pozdrawiam Dominik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...