Skocz do zawartości
!batman

Dysk SATA + Abit Nf7-SL + WinXP = problem!?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zainstalowanie Xp'ka na dysku SerialATA, który to ostatnio sobie kupiłem...

...instaluję tak: podłączyłem dysk, ładnie go wykryło; włożyłem cd'ka z instalką WinXP, do stacji dysków włożyłem dyskietkę ze sterownikami SerialATA od Abita; gdy na dole pojawia się napis "naciśnij f6 aby zainstalować sterownik innej firmy" - naciskam; po pewnym czasie pojawia sie komunikat, aby dodać sterownik, bo winda sama nie wykrywa; naciskam "S" pojawia się 'okienko' z którego wybieram kontrolesr Silicon 3112 for XP (albo siakoś tak... końcówka ...12); leci dajelj, wybieram partycję; gdy zaczyna się kopiowanie plików wyskakuje błąd (!!!) - nie można skopiować sterownika 'sil3112r.sys'...

... CO MAM ZROBIĆ! NIE MOŻNA BEZ TEGO KONTYNUOWAĆ INSTALKI!? DYSKIETKA JEST SPRAWNA, WSZYSTKIE PLIKI SIĘ ZGRYWAJĄ NORMALNIE, SKOPIOWAŁEM TEŻ NA INNĄ DYSKIETKĘ I TAKI SAM BŁĄD, ŚCIĄGAŁEM STEROWNIKI ZE STRONY ABITA - TO SAMO!

POMOCY!POMOCY!POMOCY!POMOCY!POMOCY!POMOCY!POMOCY!POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... mialem dokladnie ten sam problem :) i podejrzewam ze przynajmniej u mnie byla to wina plyty cd z windą XP a uwazam tak dlatego ze:

poniewaz wyszlo sp2pl postanowilem zintegrowac go z plytka xp i jak zwykle pozmienialem tam kilka rzeczy w instalce (dodatkowe drivery itd.http://unattended.msfn.org/) ale cos chyba spapralem bo wlasnie pojawil mi sie identyczny komunikat. Wkurzony poszedlem do kumpla i jeszcze raz zintegrowalem ten sam sp2 z ta samą instalką windy tym razem bez zbednych kombinacji. I na tej instalce wszystko poszlo bez problemow zaznaczam ze uzylem tej samej dyskietki z driverami sata.

Moze ci ta inf. pomoze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK! Wielkie dzięki! Nie wiedziałem, że uzywanie trybu unattended może miec takie skutki :?... już sobie poradziełm! Czy ktoś wie jak spreparować płytke w unattend coby można było instalować sterownik? Ja używałem nLite do tego (przy okazji usuwałem kilka zbętdnych dodatków)... teraz chyba będzie się trza przerzucić na XPLite...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale za to mam nowy (dziwny) problem... mam już widowsaXP z SP2 niby wszystko ładnie działa, ale jak kliknę prawym przyciskiem na jakiś plik to explorer się wiesza (na katalogi mogę klikać)... to samo jak zaznaczę jakiś plik(i) i nacisnę crtl+c, ctrl+v, albo próbuję nacisnąć na meni 'plik'... paranoja! Więcej problemów z tym SATA niż kożyści ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi