Xytras Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Panowiem mam big problem posiadam 2*512MB DDR RAM PC2100 ecc registered, pamiec ta miala powedrowac do kompa z procem duron1300 i plyta glowna ASROCK K7VT2, jednak tu sie okazalo ze ta płyta glowna nie obsluguje tych pamieci :!: I teraz pytanie jaka plyta glowna obsluguje te pamieci, ktos mi polecil EPOX8rda3+, jednak w instrukcji wyraznie pisze o akceptowanych pamieciach: "non ecc registered memory modules" :?: I co teraz pomozcie bo nie wiem co robic, plis":mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Pamieci ecc registred to obsługiwane sa tylko praktycznie w płytach serwerowych. Co do obsługi na zwykłych płytach to jej nie ma, jedyna mozliwosc ze płyta działa z takimi pamięciami jednak ecc nie będzie dostępne. Zazwyczaj powinno pisac wyraznie w instrukcji jakich pamięci można używać. "ECC ram wont work unless your motherboard manual specifically says it will, I tried using ECC on a desktop ASUS motherboard that was non-ECC and it just does not register on bootup..." Problem w tym ze ty masz Ecc - registred no i tu będzie problem bo zwykłe Ecc -unbuffered to praktycznie na kazdej nowszej mobo by poszły. Co do pytania o płyty to nie wiem jakie wsperaja dokładnie - na pewno na intelu 925X, 865, 875, - I to chyba nie wszystkie modele. Ale jakie w Amd to nie wiem musiał bys sobie poszukać. Jedynie co mi widomo to AMD 760MPX, no i pod Operona itd. Ale o reszcie mi niestety nic nie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 No to ladnie sie wkopalem, a moze wiesz jaka plyta wogole by dzialala z takimi pamieciami, nie musi tego obslugiwac, byle bedzie normalnie dzialac:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Xytras perkusisto Samaela ;] sprzedaj je na allegro i kup cos normalnego :) . Albo wymien w sklepie (jesli je kupiles w sklepie ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Xytras perkusisto Samaela ;] Pierwsza osoba co to rozszyfrowala:-))) Kupilem te pamieci na allegro i nie widzi mi sie troche tego sprzedawac, wole kupic nowa plyte glowna bo itak kcialem niedlugo wymieniac, ale nie wiem co kupic;-))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Jak kupujesz nowe mobo to musisz poszukac czy cos na amd jest co zadziała z Ecc-reg. Jak nie to Intel ci zostaje. No albo sprzedac ramy. Bo raczej z tego ecc nie będziesz miał zysku. To sie przydaje jak operujesz na czymś co wykonuje duzo operacji na pamięci i ewentualne błędy mogą zawalic całą prace. No i kostki ecc-reg sa deczko wolniejsze ( czasy dostępu ) ze wzgledu na te całe mechanizmy kontroli i korekcji. No chyba ze cie stac na jakiegos operona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Czyli pozostaje sprzedac to bo nie wiem co za plyte pod amd kupic, a nie kce sie znowu wkopac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...