Skocz do zawartości
Gość

Tragiczne napięcie 1,52V na -12V

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzilem napiecia Motherboard Monitorem 5 i są słabe/dziwne

+3,3 2,62V

+5,00 5,00V

+12,00 11,80V

-12,00 1,52V 8O :!: :?:

-5,00 -5,24V

Moja zasilka to Megabajt 350W (MGB-350ATXP4). Jak bede mial kase mysle ze szybko wymienie... Ale co z tym napieciem 1.52 ?? Jakis czujnik na mobo zle dziala czy co ? Czy to mozliwe ze jest az tak mocne odchylenie napiecia ? Komp jak w opisie. Z tym zasilaczem i ze standardowym systemem chlodzenia staram sie nic nie krecic .. na razie :twisted: Ale boje sie zeby do czasu zmiany zasilki cos sie nie sfajczylo...

Pytanko (pewnie juz bylo setki razy ale przy okazji moze ktos odpowie) : jakim programikiem przetestowac te napiecia w stressie ? lub co odpalic pod winda zeby ten stress uzyskac i sprawdzic MBM5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A probowałes USDM`em?? jest to program od epoxa. Mo pomieszaly sie temu twojemu softowi napięcia +12= VAGP??

Tak wlasnie bylo Onio Sprawdzilem USDM'em i napiecie VAGP wynosi wlasnie 1.520V wiec to jest to :oops: . Nie wiem czemu Motherboard Monitor wskazywal je jako -12..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dziwnego - po zmianie zasilacza z "suntek AM608B1-300WS" (300W) na "Delta (chieftec) GPS-300AB 100L" (też 300W) mam dziwne odczyty dla -5V - w biosie pokazuje -65.xx V natomiast Hardware doctor i inne programiki pokazują +3.6 V - o co tu może chodzić? - dodam, że na starym zasilaczu problem nie występował!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne - w tym zasilaczu NIE MA tego kabla! (wolne miejsce) a w specyfikacji (na naklejce) napięcie -5V nie występuje - już nie wiem o co może chodzić...

PS.: zresztą w specyfikacji na stronie Chieftec-a też widać, że zasilacz nie posiada napięcia -5V

Czy ktoś mi może powiedzieć do czego jest wykorzystywane -5V i jakie mogą być konsekwencje jego braku???

Edytowane przez Mighn Taghor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi