Skocz do zawartości
mechmom

Sempron czy stary dobry XP?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to znowu ja :P

Skladam komputer dla mojej dziewczyny, i zastanawiam sie jaki procesor jej dac (AMD stawiam) ma byc wydajny i niedrogi, i NIE BEDZIE podkrecany :)

Co lepiej wziac? Athlona 2200+ (ewentualnie 2000+) za okolo 270zl czy semprona 2400+/2500+ za tyle samo?

Reszte sprzetu sobie juz dobiore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie wiem jak dziewczyna do teraz na takim sprzecie jechała - troche znam dziewczyny i ich sprzety, takze im najbardziej zalezy zeby działało... - także taki sempron 2400+ może starczyć nawet na dobre 5 lat :) bo komp wolno chodzic nie bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni serio nie sa zbyt wymagajacy, teraz ten pentium 160 chodzi im OK i nie narzekali, jedynie komp daty nie zapamietywal (za chiny nie szlo tego naprawic... reszte ustawien biosu pamieta, bateria nowa) a to tez im nie przeszkadzalo :P A ze maja teraz troche kasy to chce im zlozyc cos "fajnego" na dluzej ;) Moj pomysl jest taki:

Procesor Athlon XP 2200+ / Sempron 2400+ box ok. 290zl

Płyta główna Asus a7v600-x 240zl

Pamięć noname 512MB 310zl

Dysk twardy Maxtor 80GB 280zl

Grafika radeon 9550 280-300zl ktorakolwiek ;)

CD-RW combo 180

Obudowa ok. 130

Monitor lg f700p 680 (wstepnie ten)

razem okolo 2400 i mniejwiecej tyle mogliby dac...

Jesli macie jakies sugestie to slucham, najlepiej zeby w dol z cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez skladalem kompa pannie niedawno i wziolem bartona 2500@3200 nowke:) te semprony to szrot:P ale bartka teraz ciezko dorwac: ja bym bral 2000/2200 i go wykrecil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Athlon XP 2200+ / Sempron 2400+ box  ok. 290zl

Płyta główna Asus a7v600-x    240zl

CD-RW combo 180

Obudowa  ok. 130

Monitor  lg f700p 680 (wstepnie ten)

I moja bejbe się ostatnio na komputer machnęła, kompik bardzo podobny ;-) 2000+/a7v600/GB9600pro/ 256/400 /128/7200/8pata/combo i w ładnym modecomie pare mcy temu wyszlo to 2000zł :-] ramu malo bo mialo się zmieścic w 2K ;-)

I podobny konfig polecam - do zastosowań domowych/lajtowego gania to i tak nadmiar,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni serio nie sa zbyt wymagajacy, teraz ten pentium 160 chodzi im OK i nie narzekali, jedynie komp daty nie zapamietywal (za chiny nie szlo tego naprawic... reszte ustawien biosu pamieta, bateria nowa) a to tez im nie przeszkadzalo :P A ze maja teraz troche kasy to chce im zlozyc cos "fajnego" na dluzej ;) Moj pomysl jest taki:

Procesor Athlon XP 2200+ / Sempron 2400+ box  ok. 290zl

Płyta główna Asus a7v600-x    240zl

CD-RW combo 180

Obudowa  ok. 130

Monitor  lg f700p 680 (wstepnie ten)

Wg. mnie jest dobry - dziewczyna nie bedzie narzekać !! A brat jej cośtam pogra... także czy wybierzesz XP czy semprona - 1 kit :)

Proponuje zmniejszyć na Grafie - 4MX wystarczy a dobrać płyte porządną

np. ASUS a7n8x, bo miałem tą czynienia z tą płytą wyżej...

W zestawie dla niej najważnijsza jest stabilność płyty głównej i wielki dysk ! ramu 256 to tez ok. a brat raczej nawet na takim MX pogra w to w co grał na 160 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! No i sprzet kupiony :)

Oto co ostatecznie jest:

Procesor - Athlon XP 2000+ BOX Thorton

Plyta - Epox 8RDAEi (nForce2)

Pamiec - 256 DDR 400MHz Noname

Dysk Twardy - IBM (Hitachi) 80 GB

Grafika - Sapphire Radeon 9550 128/128 4ns (az mi sie chce ja podmienic z moja :P)

Combo Liteon

Obudowa Mode Com Platinum

No i cena 1500 zl w sumie, do tego jeszce monitorek bedzie i nowa klawiatura :> Mycha juz jest nowa od niedawna.

No i pieknie :) Na moje oko pierwsza do wymiany bedzie zasilka (Mode Com 300W) za jakis czas... troche malo ma A (7 ?? az sie boje..) na 12V... no ale narazie w dozwolonej cenie sie zmiescilem ;)

biore sie za montaz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie wiem jak dziewczyna do teraz na takim sprzecie jechała - troche znam dziewczyny i ich sprzety, takze im najbardziej zalezy zeby działało... - także taki sempron 2400+ może starczyć nawet na dobre 5 lat :) bo komp wolno chodzic nie bedzie :)

"Troche znam dziewczyny i ich sprzęty" :) :) :)

Dobre :0 :) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi