Gość Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 heh euszam troche topic bo ostatnio potrzeboje info mam kompresorek na r12 i potrzeboje troche oleju jako ze po szklaneczke oleju nie bardzo chce mi sie jezdzic do warszawy czy dostane jakis zgodny gatunkowo olej na stacji bezynowej?? a drugie to czy gwinty w instalacjach chlodniczych za zgodne z gwintami hydraulicznymi?? i to tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Nie sądzę, takie oleje stosowane w klimatyzacji są inne niż te używane w autach.. i tak głowy nie dam uciąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 A czy jak pójde na złomowisko i wyjme z tamtąd kompresor to jak gaz zacznie bychac to czegoś niezepsuje?? Czy do fc nada sie chłdnica taka z rurki miedzianej któa ma aluminiowe finy, te chłodniczki czasem sa na allegro. A to że płyneła w niej woda to źłe?? kompletnie niewiem jak robić Fc więc niekrzyczcie i też wolno będe sie posówał w budowie bo mam duużo nauki (chemia :( ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 zacznij od swojej drogi krzyzowej tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 http://www.oc-serwis.pl/?page=articles&id=121 artykul dla poczatkujacych potem poczytaj sobie TO forum ale jak chcesz sie mnie cos zapytac to tutaj bo tam juz nie pisze i pisac nie bede. Jak czegos nie wiesz, to przeczytaj jeszcze kilka razy wiadomosci z linkow ktore podalem a jesli nie znajdziesz odpowiedzi to pytaj tu. Tylko ze jesli ktos inny znajdzie ja w tym materiale to pewnie sie nie starales i dostaniesz ochrzan :P Welcome to cold zone ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Dzieki Raven poczy6tam sobie ale na razie to problem mój to znalezienie kompesora. A parownikiem moze byc blok wodny ale wiercony. niestety cynowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 jak chcesz to mam danfossa sc15g na zbyciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 O to fajnie to zastanowie się :D ale jak go potem odpowietrze ?? wymagane ejst posiadanie 2 kompresorów?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 O to fajnie to zastanowie się :D ale jak go potem odpowietrze ?? wymagane ejst posiadanie 2 kompresorów??tak. proponuje przeczytac pierwsze +-50stron tego topicu i wiekszosc tematow na forum.oc-serwis (na forum "freonowym" ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 50 :/ stron ehh niezła lekturka ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 50 :/ stron ehh niezła lekturka ;)nie marudz :> ja mialem do przeczytania 78 stron i zajelo mi to 3 dni :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 A takiepytanko mam :D czy ktoś nievchciałby pozbyć sie jakiegoś zbędnego parownika :) bo mój bloczek wodny to jest łączany cuną a ona pod wpływem propany lub butanu to sie niszczy(utlenia czy coś ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Kurde :P Przydało by się ten topic sreścic :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Strescilem w artykule, link zapodalem juz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teokryt Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Ja nie moge tego czytać to mnie przerasta. Roumiem wiatraczki, rozumiem woda, ale Freon? To już jest odjazd... Ja nie chwalę się co mam bo gdybym tu zapodał freonowe chłodzenie to bym miał lodówke w pokoju. Tyeraz prykam na wraczu i myśle jak tu Wodne chłodzenie zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 JEżłi macie coś od FC do sprzedania to piszcie do mnie na priva. Interesuje mnie wszytko co potrzebne opórcz kompresora i chłodnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Witam Jak zapewne wiecie jestem na ukonczeniu swojego fc o kodowej nazwie outside . Z myślą o ludziach którzy wiedzą mało o fc lub nic nakręce fiml o podstawach fc i jak to wszystko złożyć razem do kupy . Będzie na nim wszytsko pokazane od " kuchni ". Będziesz mógł zobaczyc jak chodzi komprsor jak sie lutuje itp . Wszystkich zainteresowany prosze o kontak na gg 1864542 . W realizacji projektu od strony merytorycznej pomaga mi Raven. Jak film juz bedzie w całości to dam znać . Dzis nakreciłem 3 minutowy wstep ........ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 To mi sie podoba :D a mas zmoze jakiś zbędny parownik bo wątpie w to by mój więrcony blok wytrzymał takie ciśnienia. a jak bym go wzmocnił twardymi lutami to by dał rade ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Rozlutuj blok, wywal cynę metodą mechaniczną, a potem pospawaj to twardym lutem Wtedy będzie dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Mój skraplacz to będzie coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31107692 tyle że moje to jak 2 tamte moje jest jakby połąćzone ze sobą. A to że teraz płynie woda w tym to coś niepopsuje?? bo w sumie mieź śniadzieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Raczej ważne jest to, żeby nie było wilgoci, bo inaczej gdzieś w układzie FC zamarznie i może zatkać przepływ freonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Raczej ważne jest to, żeby nie było wilgoci, bo inaczej gdzieś w układzie FC zamarznie i może zatkać przepływ freonu Zgadzam sie ale trza pamietac ze filtr montuje sie na smamym koncu ukladu gdy juz wszystko mamy pospawane !!! on zatrzymuje nieptorzebny syf ktory zostaje podczas tworzenia, spawania instalacji fc dodatkowo pochlania wilgoc w ukladzie, trza pamietac ze nie wspawuje sie go podczas konstruowania tylko na koncu i w odpowiednim polozeniu !!! to taka moja dygresja na temat wilgoci w systemie... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 jesli mamy uklad z olejem estrowym to wraz z filtrem jako ostatni spawamy kompresor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 jesli mamy uklad z olejem estrowym to wraz z filtrem jako ostatni spawamy kompresor Dzieki za poprawke :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 dioda, widzę, że nowa wersja twojego FC jest gotowa - gdzie zdjęcia? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 dioda, widzę, że nowa wersja twojego FC jest gotowa - gdzie zdjęcia? ;) Cierpliwosci, teraz jestem bez kompa (juz 4 tydzien...cholera :(.. ) bo go sprzedalem przesiadam sie na laptopa... niech tylko dorwe sie do kompa i bede mial czas, bo studia sie niedlugo zaczynaja... chce opublikowac w necie dwie moje konstrukcje IceboX rev 1.0 i 2.0, jak naszybciej to bedzie mozliwe. Zna ktos dobry programik zeby z duzych zdjec hurtowo robic miantury i jakis standardy wymiarow kompresji zeby stworzyc album w internecie w miare szybko, chcialbym cos takiego jak sa zdjecia - albumy z 2 zlotu tweak.pl ??? (tylko zeby nie bylo w php... jakos w htmlu to zrobic) szykuje sie nowa wersja ale nie wiem kiedy ja skoncze (wersja typu Prometea, ale juz na wypasie jak na konstrukcje domowa) bo czasu qu.. nie mam.... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Ja sie tylko pochwale ze już prawie koncze film ........ musze jeszcze skołować rurke 10 i włala :D . Mam cablówke 512 kilo to moze ustawie ftp-a i ten kto bedzie chciał bedzie mógł go sobie pobrać albo bede wysyl;ał pocztą ............ Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Jesli chodzi o procesor to nie ma najmniejszych problemow. Teraz rozebralem chlodzenie i robie nowe teoretycznie schodzace do -180C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 A to dobre, bo Intel twierdzi inaczej. Na przykład minimalna dopuszczalna temperatura dla procka to -40C. A najlepsze jest to, że jest to temperatura przechowywania. Jako zakres temperatury pracy, odradzają te poniżej 0C. Poniżej praca procka, już nie będzie taka stabilna jak w temperaturach powyżej (oczywiście w określonym zakresie). Zresztą, tu nie tylko o procesor chodzi. Płyta główna, kondensatory, itp. Ogólnie elektronika nie lubi niskich temperatur. Jeśli jeszcze doliczyć do tego parę wodną skraplającą sie na wszystkim co ma temperaturę poniżej pokojowej, to już wogóle nienajciekawiej wygląda. Czy ty czytales o systemach takich / ogladales je? Czy tylko cytujesz co intel powiedzial. Procesory chodza do temp. ok -150C (dajmy tutaj + - 50C tolerancje, niektore <0C nie chca- pojedyncze sztuki) kiedy po prostu juz przestaja dzialac. Koniec kropka, nie ma wiecej dyskusji w tym momencie. Nie ma problemow z skraplaniem sie pary wodnej ze wzgledu na konstrukcje glowicy chlodzacej. Przy konstrukcji ktora chcialem zrobic ale nie skonczylem chwilowo powietrze otaczajace komputer byloby pozbawione wilgoci. Jedynym problemem z ktorym sie zgadzam to fakt ze czesci inne niz procesor, chipset i rdzen grafiki nie lubia zimna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Excray chyba mało widziałeś, widziałeś Vapochill lub Prometie (czy jakoś tak), a wiesz od kiedy Berkut się bawi FC, 2 lata praktyki to nie mało, a niektórzy konstruują systemy kaskadowe które potrafią dać na parowniku -150*C, to nie mało :), też może kiedyś się za to wezmę, wiedze teoretyczną mam sprawą, ale nie mam narzędzi, skołowanie agregata i części to nie problem, od czego są złomowce ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...