Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

tamta chlodnica ci starczy

ja niestety nie mam chlodnicy, zmajstrowalem takiego potworka chlodzonego woda ale z chwila gdy stane siue podiadaczem agregatu od Undofen'a bede mial takze porzadny skraplacz

Nie wydajniej jest chłodzić skraplacz wodą?? A do piero wode jakiąś porządną chłodniczką? Nie lepiej zamiast inwestować w skraplacz zainwestować w chłodnice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut a jak tam zdrowie twoje

i mam prosbe czy moglbys przedstawic stan projektu na chwile dzisiejsza czyli z jakimi sie jzu uporales problemami i jakie sie nowe pojawily i wyniki jakies - takie male podsumowanie , bo rozumiem ze czekas zna ten filtr ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz go dostalem

narazie go do ukladu nie wmontowalem bo znalazlem sposob jak go skutecznie "odwodnic"

a obecnie moj fc jest w stanie stagnacji gdyz czekam na plaskowniki od Root'a, na to az uzbieram doslownie ostatnie grosze na agregat od undofen'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut to mowisz ze wszystkie miedziane chlodnice od mata to skraplacze od klimatyzacji? bo niedlugo jade do babci ktura ma stara chyba dzialajaca lodowe :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut a co się stało z twoim poprzednim prockiem ??

bo szukałem troche ale niestety nie znalazłem :(

chyba go nie przegrzałeś  :?  

a może zaszkodziła mu woda która skropliła się z twojego FC ?

:?

napisalem przeciez posta "umierajacy Thunderbird, krecil sie tutaj przez kilka dni, tera odszedl w zapomnienie

tak, te chlodniczki mate'a to skraplacze od klimy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec , napisze tyle ze , polutowalem to co mialem , to znaczy , kompresor do chlodnicy (chlodnice wzbogacilem o 4metry rurki , ta rurka ktura jest z tylu lodowki , rozprostowalem ja a potem zwinalem w spiralke wiec nie wiele zajmuje, teraz powinno lepiej chlodzic :twisted: , a teraz czekam na poniedzialem zeby kupic sobie czesci do zrobienia bloku na procka , a to co mam polutowane to wlaczylem i zaraviscie dmucha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jkabys sledzil moje poprzednie watki o chlodzeniu freonem to wiedzialbys ze ten gaz w polaczeniu z olejem w kompresorach rozpuszcza teflonowa tasme co nie jest dobra oznaka :/

ogolnie rzecz biorac to nie nadaje sie

w kompresorze masz jeszcze 3 rurke, jest to podlaczenie na zawor serwisowy (musisz do niego go przylutowac :lol: )

powiedz czy przylutowales juz do tego skraplacza rurke kapilarna z kolektorem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze do tej trzeciej rurki ie wpuszcza gas , tylko nie wiem jaki zawur zalozyc zeby wytrzymal cisnienie , bo tam troszku teego cisnienia bedzie , a nie bede przeciez wiazal rurki na supelek bo by bylo ciezko :-)

znaczy sie przylutowalem taka rurke z zbiorniczkiem i z raka cieniudka duga rura,

(moze zalatwie sobie w poniedzialek aparacik cyfrowy to zrobie pare fotek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykly zawor kulkowy wytrzyma, tam gdzie jest zawor serwisowy cisnienie podczas spoczynku (kiedy agregat jest zgaszony) wynosi jkaies 2 bary a jak pracuje to cisnienie jest atmosferyczne albo troche mniejsze jezlei uklad wytwarza mala proznie w parowniku by zmniejszyc temp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zaleznosci jaki masz kompresor (pod jaki gaz) bedzie to olej mineralny lub estrowy- dodam ze wymieszanie sie nawet minimalnej ilosci tych olejow to natychmiastowa smierc oleju- staje sie on smola albo taka zawiesina i przestaje smarowac kompresor- co za tym idzie chyba nie musze mowic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

( wpuscilem 160ml tego gazu i po paru nastu sekundach od odpalenia pojawia sie ladny szron :) )

znaczy sie pewnie musze wladowac tyle gadu ule miesci sie w tej chlodnicy tak ???? , a co do tej wilgotnosci to co moze sie stac nie kapuje ??? :? npewno wilgos sie skropli i zamarznie ( wpuscilem 160ml tego gazu i po paru nastu sekundach od odpalenia pojawia sie ladny szron :-) n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...