Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj gadalem z fizykiem w mojej szkole i sie przypadkiem 8O okazalo ze jest technikiem chlodnictwa i dzieki niemu skombinuje sobie r22 za calkiem konkretna cene (r22 wrze przy ok. -41C i ma znacznie wyzsza gestosc molekulana i co za tym idzie zabiera duuuzzzoooo wiecej ciepla niz propan)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz miec pompke pruzniowa (ja zrobilem z 3 kompresora ktory mialem) ktora wpierw wypompowywujesz cale powietrze z ukladu (ile ona moze) i potem kiedy ona wciaz pracuje rozgrzewasz caly uklad (z wyjatkiem kompresora) do ok. 150-250C zeby cala wilgosc z niego wyparowala i zeby resztki gazy zwiekszyly swoja objetkosc i zeby pompa miala co wypompowywac

potem to hjuz po prostu napelnic

a ilosc freonu ustal eksperymentalnie ale z obciazeniem (tzn procesor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a z mojm FC to sie kiebsko zrobilo bo uszedl gas byla malutka nieszczelnosc :-( ale cale szczescie ze to bylo dopiero pierwsze odpaleni, jutro biore sie za zrobienie jakiegos sensownego bloku na CPU , i jakas obudowe do tego , myslalem zeby zrobic z plyty wiurowej powinna dobrze tlumic , jak sie uda to zmnieszcze sie w wymiarach 35cm x 25cm x 50cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut, ja tak z ciekawości: ile Ty masz lat??

17.... nie lubie podawac takich rzeczy na forumpublicznym bo potem sa takie smichy chichy jak z Liska mieliscie

Stary tyle zes osiagnął terazzzzz az sie boje jak ktos wkacu w ciebie zainwestuje zebys mogl wykorzystac swoje ambicje :))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie kazdy danfoss to black star (w lodowkach itd)

Ale powiem ci cos- prawie kazda lodowka ma mocniejszy agregat (vapo ma 45W albo 55W)

Moj danfoss (ten od undofen'a) to bedzie SC10B, rozni sie od SC10CLX tylko tym ze jest na freon r12 a nie na r22 czy r404a, pompuje ok. 200W ciepla przy -45C z froenem r22 (ktory skombinuje)

ale cena znacznie mocniejszego agregatu danfoss'a (niz ten z vapo) to ok 80$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kolejne nie dyskretne pytanie : co masz z fizyki. Bo chyba jak opowiedziales wszystko co porabiasz to byl pod wrazeniem moj fizyk pewnie nie wiedzial by tyle na ten temat

mialem 3 (bo profesor nie moze mnie rozczytac i mialem laski z klasowek i 5 z odpowiedzi)

Berkut... kurcze... jestes moim rowiesnikiem... 

ja zadam kolejne niedyskretne pytanie... gdzie chcesz isc na studia, zeby sie dalej realizowac?

jeszcze nie mam konkretnych postanowien ale na 100% bedzie to informatyka

chcialbym kilka rzeczy powiedziec: moj parownik wyglada IDENTYCZNIE tak samo jak RaF'a (bo to moj projekt) wiec jak was interesuje jak wyglada moj to lookajcie na jego zdjecia

ja uzywam 2 takie kompresory jak raf ma jako pompa serwisowa (widac to w katalogu 5 od zdjec rafa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut... kurcze... jestes moim rowiesnikiem...  

ja zadam kolejne niedyskretne pytanie... gdzie chcesz isc na studia, zeby sie dalej realizowac?

jeszcze nie mam konkretnych postanowien ale na 100% bedzie to informatyka

Zapraszam na AGH (oczywiście najlepsza uczelnia dla informatyków (UW jest daleko, daleko za AGH))

A tak OffTopicowo: właśnie zdałem exama z analizy i.. jestem studentem 2 roku INF na AGH 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a gdzie ta studecka wolnosc zabawa styl zycia przepalniony trunkami wykokowymi i zabawa pozatym liceum to tez nie przelewki codziennie po 4 godz w domu + 7 godz w szkole

na prawie ta studencka wolność podobno zaczyna się od 4. roku :evil:

a ja dopiero jestem na 2. :evil: :evil: Liceum to mały pikuś w porównaniu

z tym , czego trzeba się tu nieraz nauczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...