Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, tak to już bywa z sklepami klimatyzacyjnymi, jeden w W-wie za butlę ~5kg

z R22 chciał 500zł. Doprawdy niektóre ceny poprawiają mi humor :mrgreen:

100zł za 30m, czyli tu jeden metr kosztuje ~3.3 zł. Dobra cena. Kupię kiedyś taki

zwój, IMO to będzie opłacalna decyzja, bo te hobby będę uprawiać przez lata

- kupujesz to, przełykasz fakt o wydanych 100zł i potem tylko się cieszysz

berkut, zginałem moimi łapkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i tanio, ale nie jak na jeden raz :?

przed zakupem radze ci wysłac maila to nich ( biuro@abc-hurt.pl ), bo dziwnie szybko owa kapilara znika, jak juz chciałem zamawiać i wiedziałem że niedługo bede miał kaske to sie nagle okazało że nie ma i bedzie po swiętach (Bożo Narodzieniowych )z nową ceną, nie ma to kakse wydałem na cos innego i tak sie jakoś to zamknęło.

acha kapilary nie maja w ofercie na stronie, jest tylko na głównej wzmianka .

Co do ceny to napisałem ok. 100zł nie wiem jak jest teraz, w zeszłym roku na jesieni kosztowała 80 pare, potem 100 a po nowym roku ceny znów miały sie zmienic :) dalej sie już tym nie zajmowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

@Tonic : po co Ci tak gruba rurka ssaca - co to jest- 12 mm ???

Kurcze, ale masz kruciutka ta ssaca - plyta chyba ma sie stykac z podstawa agregatu,prawda ??

Po co tak zagieles tloczaca laczaca kompresor ze skraplaczem ??

Czy ja dobrze widze ze to ten filtr na rurke 10 mm co leza w koszu w Popularnej (w duzej ilosci :lol:) za taka fajna cene ;-) ??

Nadal sie meczysz tym palniorem GLT-3 i lutami twardymi DEGUSSA ??

Te rurki to normalnie bez zadnych narzedzi w rekach tak Ci sie pieknie gna na 90* ? Podgrzewasz je przed gieciem czy nie ?

Jak tam Twoja autokaskada ? Kiedy roztrzygniecie konkursu :-) ? Mozesz mi powiedziec gdzie udalo Ci sie kupic tego rotacyjnego Tecumseha ? - mozesz dac mi info na maila (ew. PW) :-) .

Aha i w ktorej hurtowni w Warszawie to takie swietne ceny jak 500 zl za 5 kg R22 :wisielec: ?? Mozesz dac wiadomosc na maila lub PW .

Nie lepiej uzyc jako gazu propanu-butanu od palnika ? Na noc butle do zamrazarki i rano wyciagamy czysty R290 :D . Kompresor masz na R12, wiec nie moze byc zadnego problemu (chyba :D ) .

Tak jak MeGaMuCieK mowi dostac kapilare z ABC to chyba mistrzostwo swiata - ja dowiadywalem sie 3 razy w styczniu i nie bylo :-( .

@Maciek : Termometr mam z allegro - pelno jest tam ich u roznych sprzedawcow . To chyba taki sam jak sa w ABC . Maja na allegro tez czarne. Ma jedna wade - czujnik jest wieeeeeeelki :angry: - byl taki jak 1/4 mojego parownika :lol: . Musialem go na szlifierce "odchudzic" chyba o 70 % i jest to stresujace zajecie - ja juz muslalem ze musze kupowac drugi termometr ;-) . Ale teraz czujnik za to ma 3 mm srednicy i pasuje idealnie :razz: .

Zalozylem parownik na procka :razz: i.....screena jakiegos tam juz zrobilem :D . Za kilka dni part 2 fotostory (last ;-) ).

Wiecie czy gdzies mozna kupic 1 kg R404a w sensownej cenie ?

PS. Koledzy uwazajcie przy wpuszczaniu plynnego gazu do ukladu :idea: - ja sobie w 2 miejscach odmrozilem dlon :angry: .

pozdro for all

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tonic : po co Ci tak gruba rurka ssaca - co to jest- 12 mm ???

Tu są dwie rurki, 15mm i 8mm znajdująca się w środku. Rura 15mm jest wymiennikiem

ciepła na ssącej.

Kurcze, ale masz kruciutka ta ssaca - plyta chyba ma sie stykac z podstawa agregatu,prawda ??

Tak, kładziesz agregat na biurku i płytę główną obok

Po co tak zagieles tloczaca laczaca kompresor ze skraplaczem ??

To jest tzw. U-bend, niweluje negatywne skutki amplitud drgań między startem/wyłączeniem

kompresora a normalną pracą - pisząc negatywne skutki mam na myśli obciążenie połączeń

rurek

Czy ja dobrze widze ze to ten filtr na rurke 10 mm co leza w koszu w Popularnej (w duzej ilosci :lol:) za taka fajna cene ;-)  ??

Tak, to ten

Nadal sie meczysz tym palniorem GLT-3 i lutami twardymi DEGUSSA ??

Owszem, męczę się tym. Jak sam widzisz, nienajgorzej mi idzie, robiłem testy w taki sposób,

że poszczególne elementy (ssąca, parownik itd.) zanurzałem w wannie i sprężałem je powietrzem

za pomocą ręcznej pompki (ciśnienie sięgające kilku barów)

Te rurki to normalnie bez zadnych narzedzi w rekach tak Ci sie pieknie gna na 90* ? Podgrzewasz je przed gieciem czy nie ?

Normalnie zginam rękoma i nie podgrzewam palnikiem

Jak tam Twoja autokaskada ? Kiedy roztrzygniecie konkursu :-) ? Mozesz mi powiedziec gdzie udalo Ci sie kupic tego rotacyjnego Tecumseha ? - mozesz dac mi info na maila (ew. PW) :-) .

To nie jest rotacyjny, to tłokowy kompresor (i dobrze, nie zniósłbym hałasu tłokowego kompresora

podczas benchingu). Dorwałem go w złomowisku w Piasecznie. Muszę kupić sobie wąż

elastyczny (100zł), materiały na wymiennik ciepła (60-100zł).. grunt, że mam PEV, projekt

parownika, kompresor oraz skraplacz

Konkurs prawdopodobnie kończy sie gdzieś w maju.

Aha i w ktorej hurtowni w Warszawie to takie swietne ceny jak 500 zl za 5 kg R22 :wisielec: ?? Mozesz dac wiadomosc na maila lub PW .

Znasz ją - w Starych Włochach

Nie lepiej uzyc jako gazu propanu-butanu od palnika ? Na noc butle do zamrazarki i rano wyciagamy czysty R290 :D . Kompresor masz na R12, wiec nie moze byc zadnego problemu (chyba :D ) .

Póki jest olej mineralny, nie będzie problemu z R22/R290/R600a itd.

Edytowane przez Tonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahaha

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43604185

podłaczyć tylko to bloku czy tam chłodnicy i napełnic freonem :lol: cena złomowa :D

jak by ktos widział jakis tani kopresorek z lodówk ina allegro niech da znać, bo nie widac :(

piotrek czekamy na wyniki i teperaturki pod obciążeniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG, kompresor rotacyjny 1HP i po takiej cenie. Boska okazja, a ja oczywiście nie mam pieniędzy :?

EDIT : Rozkojarzyłem się i popełniłem błąd - on nie jest 1HP (1HP=745W), ale jednofazowy

(1PH = 1 Phase) :roll: Mimo wszystko, ciekawy kompresor :D

Edytowane przez Tonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moje FC rev. 1.0 jest ukonczone i zalozone na procka .

FOTOSTORY Part 2 :

Dołączona grafika

Izolacja spirali na ssacej po obcieciu nadmiaru pianki poliuretanowej . Szczeliny w piance dodatkowo wypelnilem silikonem.

Dołączona grafika

Czas na izolacje. Na cala ssaca wedruja pierwsza otulina - 9/6 . Po rozcieciu i nalozeniu na ssaca skleilem ja czarna tasma. Potem na pierwsza otuline nalozylem druga - 22/9 i skleilem tak samo .

Dołączona grafika

"Walec" ze spirala takze okleilem tasma, by cala izolacja byla w jednolitym, czarnym kolorze :D .

Dołączona grafika

Izolacja, tak jak i cale FC jest gotowe na montaz parownika na plyte glowna :razz: .

Dołączona grafika

Czas na izolacje mobo - w moim przypadku kochanego ABIT'a NF7 . Najpierw "plecy" plyty - armaflex gr. 9 mm i plexi gr. 5 mm powedrowaly na swoje miejsce .

Dołączona grafika

W srodek socketu wpasowalem kwadracik z armaflex'u - niestety termo-sensor od mobo musial zostac automatycznie zaizolowany, a caly socket wysmarowalem pasta silikonowa izolacyjna .

Dołączona grafika

Mojej kochanej 1700'tce tez sie nalezy nalezyta ochrona - wszelkie elemety na powierzchni procka (lacznie z jadrem) zostaly pokryte silikonowa pasta termoprzewodzaca.

Dołączona grafika

Parownik juz siedzi na procku . Sonde termometru wlozylem na stale w specjalnie przygotowane gniazdo w podstawie parownika .

Dołączona grafika

Moj komputer klasy PC - nazwal bym to "nowa jakosc" :lol: :D .

Dołączona grafika

A tu widac takze "urzadzenia peryferyjne" ;-) .

Dołączona grafika

Na ukoronowanie prac nalezyty Overclocking :D . Podkrecalem Athlona 1700+ 1466 Mhz @ 2844 Mhz (max screen @-7*C), czyli 94 % O/C :twisted2: . Cos mi sie wydaje ze w procentach OC w tym momencie jestem najlepszy na AMD :mrgreen: .

Stabilnie to narazie nieco ponad 2700 Mhz/1.95V (w biosie) i temperatura parownika -6*C w idle i 4*C po 2 h PRIME przy takim O/C .

pozdro for all

piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

phi, sie chwala oc to sie tez pochwale, a temp takie jak widac w rogu screenow, pod obciazeniem ok -10C wg odczytow mobo, parownik caly czas ponizej -40. uklad chodzil nonstop tak 5 godzinek

http://www.gorajec.net/raven/overclocking/

ladna izolacja piotres, zeklbym wrecz przesadna ;) ale na pewno spisuje sie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co powiedzic :blink:

naprawde jestm pod wrażeniem, fajnie i czysto :)

co to za manometr podłaczony do do zaworka ??

szkoda troche ze po katowaniu procka tepreratura jest na plus, ale nie ma sie czym martwić, to dopiero pierwsze fc, teraz rób kaskade ;)

widziałe ten termometr co masz na allegro, za ten sam w abc wołają 33zł, zdzierstwo :/

Piotrek co do kompresora z mińsk'a to nie wiem czy sie nadaje, to chyba jest jeszcze ZSSR :D

a takich to u nas pełno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@[hS.4f] Logan : Tak mialem WC (takie sredniej klasy - Lublin z nawiewem, Frost i PH802, ale nedzna pasta- 45*C na procku wg NF7) i proc Primowal elegancko na 2500 Mhz/1.85 V (na FSB 250 wiec raczej wysokie, na 200 stykalo mu 1.8 V do 2500) .

Teraz mam 2706 Mhz/1.95 V stabilne (z FSB 245) .

@RaVeN155 : No chwala sie - a co maja se zalowac :D ... ladne wyniki masz (nawet b. ladne :D) ale to w koncu P4, a kazdy wie ze to wysoko lata w Mhz-tach ;-) .

Dzieki za izolacje :razz: - ale nie wiem gdzie przesadzilem :mrgreen: - z 2 otulinami na ssacej, czy na parowniku z 7 warstwami mat ?

@MeGaMuCieK : Ciesze sie ze Ci sie podoba :mrgreen: . Manometr mam specjalny do agregatow chlodniczych z redukcja do weza serwisowego, kupilem bo naprawde ulatwia zycie i zapewnia dokladna kalibracje :razz: . Ja tez mysle ze cos jeszcze wymysle (i przebuduje) by uzyskac nizsze temperaturki ... czas pokaze .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotres, widać, że Ci się nie chciało czekać, aż pianka poliuretanowa uschnie :)

A propo izolacji, zapewnie chodziło Ravenowi o otuliny na ssącej, takie grubości są widywane w kaskadach :D

Jeśli chcesz usprawnić agregat, to proponuję :

- kupić zawór dławiący mechaniczny, zwany CPEV'em - są do nabycia w sklepach lub u Ravena za 65zł i odpowiednią do niego dyszą - o jak najmniejszej średnicy

- zrób U-bend na tłoczącej

- dodaj zawór serwisowy na tłoczącej - tak, żebyś mierzył ciśnienie na stronie wysokiego ciśnienia + odpowiedni manometr

- zobacz, co da ułożenie kompresora (a właściwie całego agregatu) na równi lub powyżej parownika - moim zdaniem to usprawni powrót gazu

- zmienić gaz na czysty propan lub R22

Raven, co ty za agregat masz u siebie? Piękne O/C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lancer mi odeslal to co mu zrobilem na przerobki/naprawe ;) sc12 na 404a i parownik kynka :>

dziekuje za wyrazy uznania, gdybym tylko dorwal lepszego proca :> bo to tylko c0

a co do izolacji chodzilo mi o to ze jest bardzo starannie wykonnana, pianka i ten sylikon ;) no i przede wszystkim ladniejsza niz moje improwizacje :P

(przesadna dla tego ze moje improwizacje, chociaz przy duzo nizszych temp to sprawdzaja sie bardzo dobrze, chociaz z twoja izolacja kilka C bym zyskal pewnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lancer mi odeslal to co mu zrobilem na przerobki/naprawe ;)  sc12 na 404a i parownik kynka :>

No, no, parownik zapewnie dużo da, będzie lepszy niż ten, który kilkukrotnie porządnie utleniłeś :D

dziekuje za wyrazy uznania, gdybym tylko dorwal lepszego proca :> bo to tylko c0

Marudzisz :) Niewiele Ci brakuje do 5 Ghz, myślę, że z nową rewizją FC Lancera może Ci sią udać :D

Przy okazji, mój agregat jest niemal cały - rurki są gotowe i wymagają jedynie

spawów - powinien jutro pójść do jednego faceta, który posiada palnik na acetylen

i tlen (moim nie chcę próbować, nie przy spawaniu rurki kapilarnej do parownika

i ssącej do kompresora). No i mam forsę na wąż serwisowy ;) W międzyczasie

pobawię się z elektryką i sprawami kosmetycznymi.. modlę się o to, żeby mi się

udało go odpalić w tym tygodniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2 pytanka:

1. jak wydobyc olej z rotacyjnego? (chcialbym wiedziec ile go jest ale za chiny go nie moge wydobyc :| )

2. ile powinno go byc w kompresorze o mocy ok. 3kw i wymiarach czesci roboczej 12x24cm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry, zdecydowalem sie wreszcie rozpoczac budowe FC ;) Poczytalem, poogladalem i pytan mam kilka ;) czy ktos moglby podac srednie koszta zakladajac ze mam kompresory, gaz (uzyje ronsona - mam kompresor na R12 wiec chyba nie powinno byc problemu?) manometry i waz serwisowy ma ziomek co mi napelni uklad (pierwszy raz wole jak mi ktos pokaze a nie na chybil trafil) tak wiec prosze o podanie sredniego kosztu kapilary filtru skraplacza i czego tam jeszcze trzeba, ponadto pytanie do Ravena - Czy mialbys mozliwosc "zalatwienia" kilku czesci ? bo u mnie w miescie moze byc z tym kiepsko a nawet i gorzej i ostatnie czy mozna gdzies kupic gotowy parownik ? najpierw chcialem uzyc plytki miedzanej z dolutowana tuleja miedziana ale nie wiem czy to zda egzamin, a nawet jak to wydajnosc bedzie chyba slaba, to tyle, prosze o pomoc ;) aha, btw. palnik tez mam, znaczy sie wujas ma ale pozyczy ;) gaz kupie bo to chyba niedroga inwestycja o ile sie nie myle

Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz na pw czego dokladniej ci potrzeba to zobacze co sie da zrobic.

zrobilem parownik do nowego systemu, system przedstawie jak skoncze zeby nie bylo a na razie pokazuje foty parownika.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

parownik zrobiony szlifierka kontowa, +wiertara +brzeszczot. srednica 35mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze na poprzednich fotach tego nie widac ale dol wygladal jak schody, musialem troche wyroownac

btw, spod szlifujcie najpierw przed spawaniem zeby pozniej po spawaniu miec mniej roboty.

wstepny szlif, po spawaniu dojdzie jeszcze jakas sensowna polerka

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Bylem w tym tygodniu na pierwszych zakupach :> w ZG jest super firma zajmujaca sie chlodnictwem, klimatyzacja ale glownie do wielkich systemow i obslugi sklepow itp, ale udalo mi sie zakupic skraplacz ;) uzywany ale wyglada prawie jak noweczka, ma ok. 1kW ale patrzac na fotki Waszych skraplaczy <np. piotres`a> moj wydaje sie calkiem sporawy, udalo mi sie tez kupic rurke 6mm i filtr :) z kapilara byl najwiekszy problem i nadal wlasciwie jest bo po pierwsze oni nie sprzedaja takowych ? a najlepsze jest to ze jesli nawet maja to nie znaja srednicy :D koles mi przyniosl jedna ale nie dosc ze nie potrafil powiedziec jaka to srednica to jeszcze wolal 10zl od metra, a wygladala jakby ja z popiołów wyciagnal ;> teraz brakuje mi juz tylko ronsonka, gazu do palnika, ale po to pojade jutro no i tej nieszczesnej kapilary. ale jestem dobrej mysli ;D prace zakonczyl bym szybko gdyby nie studia :/ pozdro

ps. wpadl mi w rece kompresorek kolejny ale nie ma puszki zasilajacej - czyli chyba lipa tak ? i jeszcze jedno, nie mam otworow w mobo, jak zamocowac parownik ? mam zapinke do socketu z mcs wiec moze ja jakos wykorzystac ? ma ktos jakis pomysl ?

Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

astray radziłbym na twoim miejscu wziąźć 0,8 mm kapilare. Użycie takiego gazu jaki masz mija sie z celem.... nie lepiej kupić nabuj propanu brenzomatic, zrobić przejsciówke? Kiedyś napisałem program do obliczania długości kapilary, masz linka może sie przyda :wink:

ctc

Co sie tyczy socketu to możliwe jest coś takiego ale ciężko zaizolować, oczywiście dla chcącego nic trudnego :) PS. Nie ma chyba innego sposobu żeby to zamocować, no chyba że czymś z góry

Edytowane przez chuckie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak, jesli chodzi o kompresor, a wlasciwie to kompresory to mam kilka, wybiore najodpowiedniejszy, oznaczenia 2 z nich to "EDA PONIATOWA" :D R12 130/190W, drugi identyczny, a kolejne podam jutro jak spisze oznaczenia, co do kapilary to chyba wezme 0,7mm bo z 0,8 musialbym uzyc ok 4m :o wedlug tego licznika, co do gazu to moze bedzie to R22 bo tatus :D skontaktuje mnie z gosciem od chlodnictwa, ktory ma pomoc w paru kwestiach, ale dalej nie wiem co zrobic gdy nie ma wtyczki zasilajacej tylko charakterystyczna "swinka", co myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozpoczalem prace nad noiselessDD czyli cichutkim systemem chlodzenia freonem.

specs:

kompresor: danfoss NL11F

skraplacz: 1kW chlodzony 4 12cm swiecacymi crystalami

kontrola wentyli: panelik zalmana

termometr: nordelektronik ne045

parownik: widac kilka postow wyzej

zawor rosprezny: CPEV

czynnik chlodniczy: 404a/co2 mix

obudowa: plyty wiorowe, beda pomalowane na czarno, kolka pod buda

dodatki: manometr z boku obudowy pokazujacy cisnienie ssania

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź